Úvod Pohode vyšiel, noc rozospievala Para a ovládla pocta Jarovi Filipovi
12.7.2019 09:05
akt. 10.12.2019 04:13

Úvod Pohode vyšiel, noc rozospievala Para a ovládla pocta Jarovi Filipovi

24fotiek v galérii
Zdroj: David Ištok/Aktulity.sk
Uložiť článok

Aj keď najväčšie mená Pohody sú ohlásené na dnešnú noc, prvý z vrcholov trojdňového maratónu zažilo trenčianske letisko vo štvrtok, hodinu pred polnocou. Milan Lasica a jeho družina zhypnotizovali trenčianske letisko kultovkou Bolo nás jedenásť.

Hlavnou esenciou otvorenia Pohody boli pieta a nádej. Prvý koncert 23. ročníka festivalu v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu bol venovaný obetiam tragického pádu stanu z roku 2009 – Martinovi Kašákovi a Nikole Kapkovej, aj pamiatke Davida Horního, ktorý zomrel počas balenia festivalu v roku 2006.

„Hlavným posolstvom je nádej. Som veľmi rád, že toto posolstvo napĺňate tým, že ste tu,“ odkázal šéf Pohody Michal Kaščák publiku, ktoré zaplnilo hľadisko pod modrým šapitó do posledného miesta.

Mám rád také dni...

Po klasike - v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu zazneli skladby Iliju Zeljenku a tria mladých slovenských skladateľov Lucie Chuťkovej, Michala Paľka a Miroslava Tótha, patril preplnený Sporka stage Pare.

Jedna z najlepších koncertných kapiel na Slovensku už roky dokazuje, že dokáže nielen roztancovať, ale aj rozspievať publikum. A to od prvej až po poslednú pesničku. Pod modrým šapitó sa totiž spievalo aj vyše 20 minút potom, ako oficiálne skončil hodinový peformance Pary a na pódiu zhasli svetlá.

24fotiek v galériiZdroj: David Ištok/Aktulity.sk
24fotiek v galériiZdroj: David Ištok/Aktulity.sk

Dokonalý hold dokonalej platni

Muzikantské majstrovstvo, vášeň, nadhľad, vtip aj pokora. Druhé uvedenie kultového albumu Bolo nás jedenásť vyvrátilo to, čo zvyčajne platí pri pokračovaní filmových trhákov - dvojka nikdy nedosiahne kvality jednotky. Naopak.

Kým reinkarnácia v roku 2017 bola predjedlom, štvrtkové uvedenie platne od tria Milan Lasica, Julo Satinský a Jaro Filip bol dokonalým pôžitkom z vystupňovaného viacchodového menu.

Hlavné slovo patrilo jedinému žijúcemu autori Bolo nás jedenásť - Milanovi Lasicovi, ktorému na pódiu Orange stage kontrovali dcéra Jara Filipa Dorota Nvotová a šéf Pohody Michal Kaščák. Pred tisíckami divákov sa postupne - ako alternácia Jula Satinského - vystriedali mnohí slovenskí umelci. A každý vtlačil legende aj svoj vlastný, osobitý pohľad.

Silné hlasy, silné emócie. Tak by sa dal v skratke zhrnúť duet Zuzany Kronerovej a speváčky z izraelskej kapely Lola Marsh - Yael Shoshana Cohen, ktoré pred zhypnotizovaným publikom odspievali Čerešne.

Pokora pred legendou aj odvaha urobiť niečo inak. Tak sa na skladbu Rodinné zázemie pozrel Lyrik H alias Modré Hory alias Palo Remiáš.

Najsilnejšia bola záverečná polhodina koncertu, ktorá patrila posledným skladbám z druhej strany platne. Keď som išiel, Bolo nás jedenásť..., Do batôžka, Cez okno. Milan Lasica sa so zaplneným areálom pred Orange stage rozlúčil bonusom v podobe satirickej hymny My sme národ holubičí...

24fotiek v galériiZdroj: David Ištok/Aktulity.sk
24fotiek v galériiZdroj: David Ištok/Aktulity.sk

Ďakujem, že som bol pritom

„Je úžasné, keď vám niekto ďakuje, že ste si splnili sen a mohli si na Pohode zaspievať s maestrom Lasicom Bolo nás jedenásť,“ odkázal šéf Pohody a spevák Bez ladu a skladu Milanovi Lasicovi po tom, čo mu 79-ročný umelec po vyše hodinovom vystúpení poďakoval.

„Vás to stálo viac ako mňa,“ kontroval Lasica.

„Ako je možné, že vedia texty,“ pýtal sa Lasica Kaščáka, začudovaní, že trenčianske letisko pozná album z roku 1981.

V Stane Aktuality.sk: debaty aj zábava

Hoci dnes sa nad trenčianským letiskom spustil dážď, celý deň by pršať nemalo. Pohodu čakajú okrem headlinerov - popovej divy Lykke Li či koncertnej legendy The Roots aj desiatky ďalších umelcov.

V piatok štartuje tiež maratón diskusií. V Stane Aktuality.sk, ktorý nájdete napravo od Urpiner stage, budú dnes dve debaty šéfredaktor Petra Bárdyho a jeho hostí.

Trendy na slovenskej politickej scéne začínajú určovať budúcoročné parlamentné voľby. Kto bude vládnuť, zásadne ovplyvní smerovanie krajiny. Hosťami Petra Bárdyho budú Martin Burgr, poradca prezidentky Zuzany Čaputovej a Michal Novota, konzultant v oblasti politického marketingu, ktorý stojí za kampaňami vrcholových politikov. Diskusia Ako vyhrať voľby? začína o 14:40.

Druhá diskusia šéfredaktora Aktuality.sk na Pohode 2019 bude o politicky (ne)korektnom humore a jeho vplyve na reálnu politiku. Hosťami debaty Môže byť humor cez čiar? so začiatok o 17:00 budú admini Zomri, „najväčšej stoky“ slovenského internetu, ktorých memečka zdieľajú okrem verejnosti aj médiá a politici. Diskutovať príde aj Marian Jaslovský z Prečo ľuďom hrabe?

Ekológia, relax aj zábava

Partnerský web Noizz.sk sa postaral o upcyklačný workshop s WakiVaky, na ktorom sa naučíte, ako si vyrobiť užitočné veci zo starého oblečenia (10:30 – 11:30).

Partnerský web Pokec.sk sa postará o zábavu. V STANE Aktuality.sk zorganizuje rýchlu zoznamku - Speeddating. V piatok si rezervujte čas od 11:00 do 13:00, v sobotu od 16:00 do 18:00.

Pre fanúšikov filmového umenia je určený večerný Filmový quizz so začiatkom o 19:20.

Ďalšie fotografie z Pohody:

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.