Spoločnosť 09. júl 2019

Richard Réti, šachový génius z Pezinka

Oliver Solga
Oliver Solga
Pre Čechov je to najväčší šachista 20. storočia, na Slovensku o ňom vychádza prvá životopisná kniha.
Pre Čechov je to najväčší šachista 20. storočia, na Slovensku o ňom vychádza prvá životopisná kniha.
Oliver Solga

Oliver Solga

Richard Réti, šachový génius z Pezinka
Foto: wikimedia

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Kráľovská hra – šach, možno u nás nemá až takú tradíciu a popularitu ako v niektorých iných krajinách sveta, no napriek tomu práve Slovensko dalo svetu jedného z najvýznamnejších a najoriginálnejších hráčov šachu – Richarda Rétiho. V rokoch 1918 – 1929 patril dokonca medzi najlepších svetových šachistov a okrem toho zásadne ovplyvnil aj vývoj šachovej teórie. Je spomenutý vo všetkých encyklopédiách šachu, najprv ako významný rakúsky či maďarský šachista, neskôr, po rozpade rakúsko-uhorskej monarchie, ako prvý československý šachový veľmajster. Jeho meno je uvádzané na čestnom mieste medzi najlepšími z najlepších, a to nielen pre originálne šachové novátorstvo, ale aj pre nezabudnuteľné majstrovské šachové partie, ktoré zohral s najväčšími šachistami svojej doby. Dodnes  ich obdivujú a študujú hráči šachu po celom svete a dodnes sú známe postupy, ktoré nesú jeho meno. Pravdepodobne najznámejšie z nich je takzvané „Rétiho otvorenie“.

Priniesol však nielen nový a úspešný systém otvorenia hry, ale bol tvorcom aj brilantných koncových štúdií. Pozoruhodný je aj fakt, že Réti počas svojej nie príliš dlhej šachovej kariéry aspoň raz porazil s výnimkou Laskera každého významného hráča svojej doby.

Richard Réti začal svoju šachovú kariéru ako klasický  kombinačný hráč. Po prvej svetovej vojne sa však jeho štýl zmenil a stal sa, spolu s Áronom Nimcovičom a Júliusom Breyerom, hlavným predstaviteľom takzvaného „hypermodernizmu“ v šachu a zakladateľom Hypermodernej šachovej školy. Ako šachový mysliteľ vďaka svojmu mimoriadnemu intelektu predstihol Réti svoju dobu pri skúmaní šachových zákonitostí a princípov.

Neboli to však len majstrovské šachové partie a geniálne riešenia úloh tohto československého veľmajstra, ktoré ešte aj dnes obdivujú vyznávači kráľovskej hry po celom svete, ale aj jeho myšlienky, zachytené v dvoch publikáciách (Majstri šachovniceNové idey v šachu), ktoré zásadne ovplyvnili vývoj šachovej teórie a zároveň mu zaistili jedno z najžiarivejších miest na šachovom nebi. Richarda Rétiho preslávili nielen mnohé turnajové víťazstvá, ale najmä progresívne, mimoriadne tvorivé a originálne šachové myslenie, ktoré dodnes obdivujú stále nové a nové generácie milovníkov šachu. Réti ako novátor v oblasti šachovej teórie sa zároveň prejavoval aj ako výrazný estét, ktorý objavoval a prezentoval umeleckú hodnotu šachu. Možno si to nie vždy uvedomujeme, ale Réti bol práve cez tvorivý prístup k šachu veľmi tesne spätý aj so súdobými umeleckými smermi, najmä z oblasti výtvarného umenia. Cez brata Rudolfa, aktívneho hudobníka, hudobného skladateľa a teoretika, veľmi citlivo vnímal aj dianie vo vtedajšej avantgardnej hudbe.

Réti-Capablanca, zápis hry z roku 1924. Foto: wikimedia

Réti môže byť príkladom aj pre súčasnosť svojou odvahou ísť proti stereotypom, slobodou myslenia a ochotou experimentovať, ale rovnako aj odhodlaním znášať dôsledky za svoje presvedčenie a vyrovnať sa s nepochopením v konzervatívnej časti svojich kolegov – významných predstaviteľov šachovej hry v Európe a vo svete.

V roku 2008 Šachový zväz Českej republiky vyhlásil Richarda Rétiho za najväčšieho českého šachistu 20. storočia. Dôvodom takéhoto hodnotenia neboli len jeho víťazstvá na významných turnajoch, ale najmä to, že Rétiho šachové partie v sebe, vo vzácnej zhode, reflektovali svet intelektu, ako aj intuície. Rétiho hra na najvyššej úrovni mala rovnako blízko k vede ako k umeniu. Nezanedbateľná bola z pohľadu hodnotiteľov aj jeho celoživotná činnosť všestranného propagátora šachu, šachového publicistu a pedagóga.

Ocenením jeho mimoriadneho významu je aj jeho uvedenie do svetovej šachovej siene slávy (World Chess Hall of Fame). Stalo sa tak v apríli roku 2018 v severoamerickom meste Saint Louis a medzi najvýznamnejších svetových šachistov ho nominovali zástupcovia Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE).   

Na svojho slávneho rodáka Richarda Rétiho nezabúdajú ani Pezinčania. Každoročne, už od roku 2007, organizujú na jeho počesť medzinárodný šachový turnaj nazvaný Memoriál Richarda Rétiho. V tomto roku bol už jeho trinásty ročník. Po šachovom veľmajstrovi bola na návrh autora tohto článku od roku 2007 pomenovaná aj jedna z nových ulíc v Pezinku. Nachádza sa v lokalite blízko jeho rodného domu, ktorý dodnes stojí v areáli bývalých kúpeľov, ktoré niekoľko desaťročí Rétiovci vlastnili a prevádzkovali ako známe rekreačno-zdravotnícke zariadenie.

Šachový veľmajster Richard Réti sa narodil 28. mája 1889 v Pezinku. V roku 1920, po rozpade rakúsko-uhorskej monarchie prijal československé občianstvo. Zomrel predčasne – 6. júna 1929 v Prahe, je pochovaný na Centrálnom cintoríne vo Viedni.

Múzeum židovskej kultúry v Bratislave otvorilo 6. júna vo svojich priestoroch výstavu o jeho živote a diele, ktorá potrvá až do 10. novembra. Následne bude prenesená do jeho rodného mesta – do Malokarpatského múzea v Pezinku.  

Začiatkom augusta vyjde pri príležitosti 130. výročia narodenia a 90. výročia úmrtia Richarda Rétiho publikácia autora tohto textu Olivera Solgu nazvaná Richard Réti – Šachový génius. Kniha o jeho živote a diele vychádza na Slovensku po prvýkrát, vydavateľom je Malokarpatské múzeum v Pezinku.

Akou sumou podporíte POSTOJ vy?

Veľká časť našich čitateľov nás pravidelne podporuje. Pridajte sa k nim a pomôžte tvoriť POSTOJ. Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia