Vitajte na webe nezávislého časopisu o opere, klasickej hudbe a balete Opera Slovakia.

Reklama

Podporte činnosť Opera Slovakia

11. júla 2019 Ľudovít Vongrej Sezóna 2018/2019

Slávka Zámečníková získala na medzinárodnej speváckej súťaži Hans Gabor Belvedere bronz

Hans Gabor Belvedere 2019, výhercovia prvých troch hlavných cien, foto: HGB
Veľkosť písma
A
A
A
Villach – V rakúskom meste Villach sa od 2. do 7. júla 2019 konala finálová časť 38. ročníka renomovanej medzinárodnej speváckej súťaže Hans Gabor Belvedere Competition. Z viac ako tisícky prihlásených spevákov sa na treťom mieste umiestnila reprezentantka Slovenska, sopranistka Slávka Zámečníková.

Víťazkou súťaže sa stala iba 21-ročná ruská sopranistka Valeriia Savinskaia a na druhom mieste sa umiestnil tenor Boikhutso Owen Metsileng z Južnej Afriky. Odborná porota udelila štyri ďalšie ceny a deväť angažmánov v medzinárodných operných domoch alebo na festivaloch. ,,Tohtoročná súťaž je dôkazom toho, že záujem mladých ľudí o opernú dráhu neklesá,“ povedali manažéri súťaže Isabella Gabor a Holger Bleck.

Na finálovom koncerte 7. júla 2019 sa zúčastnilo 15 spevákov z jedenástich krajín sveta a koncert zároveň otvoril najvýznamnejší hudobný festival rakúskeho štátu Korutánsko, Korutánsky letný hudobný festival 2019, ktorý v tomto roku oslavuje svoje 50. výročie.

Medzinárodná spevácka súťaž Hans Gabor Belvedere 2019, Valeriia Savinskaia pre preberaní I. ceny, foto: HGB

Uznávaná medzinárodná spevácka súťaž Hans Gabor Belveder Competition je odrazovým mostíkom pre opernú dráhu mladých spevákov. Za jej vznikom stál maďarský dirigent Hans Gabor, zakladateľ a dlhoročný riaditeľ Viedenskej komornej opery. Prvý ročník sa konal v roku 1982 vo Viedni, ktorá je administratívnym ústredím súťaže. Spočiatku sa zameriavala výhradne na operu, a od roku 1988 sa súťaž rozšírila aj o operetu. Konala sa vo Viedni, ale od roku 2013 jej záverečné kolá prebiehajú v rôznych mestách (Düsseldorf, Kapské Mesto, Moskva, Amsterdam, Jurmala a Villach). (www.belvedere-competition.com)

Reklama

Kvalifikačné kolá 38. ročníka súťaže Hans Gabor Belvedere odštartovali 5. marca 2019 v kanadskom Toronte a do konca júna sa ich na všetkých kontinentoch uskutočnilo 71. Konali sa napríklad vo Viedenskej štátnej opere, Royal Opera House v Londýne, Teatro Real Madrid a rôznych ďalších dôležitých operných centrách.

Kvalifikačné kolo na Slovensku sa konalo v Opere SND v Bratislave, kde súťažiacich vyberala trojčlenná porota v zložení prof. Eva Blahová, operný kritik Pavel Unger a riaditeľ Opery SND Rastislav Štúr.

Do aktuálneho ročníka predspievalo 1110 uchádzačov, z ktorých porota vybrala 151 súťažiach – účastníkov vo Villachu. Z nich do semifinále postúpilo 55 a o prvenstvo vo finálovom kole zabojovalo 15 spevákov s jednou áriou podľa výberu poroty s orchestrom Klagenfurter Stadttheater pod taktovkou Alexandra Joela. Zatiaľ čo v predchádzajúcom ročníku väčšinu súťažiacich vo finále tvorili tenoristi a barytonisti, tentoraz boli vo väčšine speváčky.

Medzinárodná spevácka súťaž Hans Gabor Belvedere 2019, Boikhutso Owen Metsileng pri preberaní II. ceny, foto: HGB

Mladých spevákov na súťaži posudzujú výhradne umeleckí, operní a castingoví manažéri. Víťazov hlavných cien 38. ročníka určila medzinárodná odborná porota v zložení: John Mordler (Monte Carlo, London), Heribert Germeshausen (Theater Dortmund), David Gowland (Royal Opera House), Toni Gradsack (Teatro alla Scala), Olga Kapanina (Bolshoi Theatre, Moskva), Guntars Kirsis (Dzintari Concert Hall Jurmala), Guy Montavon (Theater Erfurt), Hein Mulders (Aalto-Theater und Philharmonie Essen), Björn Peters (Sächsische Staatsoper – Semperoper Dresden), Christina Scheppelmann (Gran Teatre del Liceu Barcelona), Florian Scholz (Stadttheater Klagenfurt), Christoph Seuferle (Deutsche Oper Berlin), Alard von Rohr (Operngala Berlín), Diane Zola (Metropolitan Opera New York). Cenu médií určovala sedemčlenná porota zložená zo zástupcov rôznych médií.

Víťazi 38. ročníka súťaže Hans Gabor Belvedere

  • 1. cena Opera:
    Valeriia Savinskaia (soprán, Rusko)
  • 2. cena Opera:
    Boikhutso Owen Metsileng (tenor, Južná Afrika)
  • 3. cena Opera:
    Slávka Zámečníková (soprán, Slovensko)
  • Cena divákov:
    Masabane Cecilia Rangwanasha (soprán, Južná Afrika)
  • Mediálna cena:
    Valeriia Savinskaia (soprán, Rusko)
  • Cena Wil Keune:
    Egor Zhuravskii (tenor, Rusko)
  • Cena Hansa Gabora:
    Boikhutso Owen Metsileng (tenor, Južná Afrika)
  • CS Rising Stars:
    Masabane Cecilia Rangwanasha (soprán, Južná Afrika)
Medzinárodná spevácka súťaž Hans Gabor Belvedere 2019, koncert víťazov, foto: HGB

Tretie miesto získala Slovenka Slávka Zámečníková. ,,Je to fantastický úspech, z ktorého sa naozaj výnimočne teším. Určite tiež preto, že ešte ako študentka konzervatória som každoročne finále tejto súťaže s obdivom sledovala a veľmi som sa jej túžila zúčastniť. Umiestnenie na tohtoročnej edícii súťaže ma utvrdilo v tom, že som na správnej ceste a že odhodlanie a drina skutočne prinášajú ovocie. Človeku sa kráča vpred oveľa ľahšie, keď za sebou vidí dobre odvedenú prácu a výsledky. Je to naozaj veľká motivácia. Takisto ako na ostatných súťažiach, aj vo Villachu som získala výborné kontakty na dôležité divadlá. O to nám všetkým v podstate na súťažiach ide. Uvidíme, čo to do budúcna prinesie.“ uviedla pre Opera Slovakia Slávka Zámečníková a k priebehu súťaže dodáva:

,,Súťaž pre mňa prebehla prekvapivo bez väčších stresov. Mali sme medzi kolami dostatok času na oddych a na vlastnú prípravu, takže sa všetko udialo pomerne (na môj vkus až príliš) v pokoji. Taktiež ma veľmi potešilo, že zhruba pätina súťažiacich boli moji známi a priatelia, v neposlednom rade aj štyria ďalší Slováci, s ktorými som študovala na Konzervatóriu v Bratislave. Bolo to teda veľmi milé stretnutie po rokoch.

V prvom kole som si vypočula zopár súťažiacich a musím povedať, že som vôbec nevedela odhadnúť, aká bude úroveň. Počula som fantastické ale aj pomerne slabšie výkony. Dalo sa to však očakávať, keďže z ,,predvýberových kôl“ postúpilo naozaj veľa súťažiacich. V semifinále sa výber výrazne zredukoval a do finále postúpilo už iba ,,najlepšie z najlepšieho“. Južná Afrika, Rusko, Colombia, Kórea, USA, ale aj ďalšie krajiny mali vo finále adekvátne zastúpenie. Plno exotických krásnych hlasov a vynikajúcich speváckych výkonov.“

Medzinárodná spevácka súťaž Hans Gabor Belvedere 2019, Slávka Zámečníková pri preberaní III. ceny, foto: HGB

Za negatívum aktuálneho ročníka Slávka Zámečníková považuje nie veľmi ideálnu akustiku sály, v ktorej sa konal finálový koncert. ,,Pre viacerých z nás to bolo veľmi demotivujúce, keďže človek sa nedokázal naozaj uvoľniť a naplno sa realizovať. Aj o tom sú však súťaže a museli sme sa s tým adekvátne popasovať. Finálový koncert bol nakoniec na skutočne vysokej úrovni a bola som veľmi hrdá, že som Slovensko mohla reprezentovať v tak dobrom svetle. Na súťaž sa prišla pozrieť aj významná slovenská pedagogička, pani prof. Eva Blahová. Bola mi v ten týždeň naozaj veľkou oporou a ako my speváci vravíme – tretím uchom.“ skonštatovala mladá sopranistka, ktorá sa na finálovom koncerte predstavila s áriou Louise Depuis le jour z opery Louise od Gustava Charpentiera. 

Slávke Zámečníkovej sa v poslednom období darí. Je laureátkou a víťazkou viacerých významných medzinárodných súťaží. V roku 2016 sa stala absolútnou víťazkou Medzinárodnej súťaže Antonína Dvořáka v Karlovych Varoch, kde získala aj Cenu Národného divadla Praha, Cenu festivalu Pražské jaro, Cenu Antonína Dvořáka III. a tiež Cenu Josefa Hercla za najlepšiu interpretáciu barokového diela. Prvenstvo si odniesla aj z Medzinárodnej súťaže M. Schneidera-Trnavského 2017 a z Medzinárodnej súťaže Iuventus Canti 2015.

Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského, 22. ročník, 2017, Eva Blahová, Slávka Zámečníková (SR), II. kat., prvá cena, foto: Marek Martinek

Na Viedenskej Medzinárodnej súťaži Otto Edelmann 2016 získala 3. cenu, Cenu publika a Cenu Daegu Opera House v Kórei. V talianskom Portofine sa stala finalistkou súťaže “Concorso lirico internationale di Portofino 2016“ a nositeľkou špeciálneho ocenenia Evy-Marie Wieser. Taktiež sa po úzkom výbere mohla zúčastniť súťaže Queen Sonja v nórskom Osle a súťaže Klaudia Taev v Estónsku.

K jej ostatným úspechom sa radí výhra na prestížnej nemeckej súťaži Bundeswettbewerb Gesang Berlin 2018, kde získala 2. miesto. Víťazstvo si odniesla aj z Medzinárodnej súťaže Accademia Belcanto 2018 v rakúskom Grazi, kde jej k prvej cene udelili aj Cenu Hamburgskej Kammeroper a Cenu festivalu Marie Callas v Sao Paole. V máji 2019 získala striebro na Medzinárodnej speváckej súťaži Stanisława Moniuszka v Poľsku.

Prečítajte si tiež
Slávka Zámečníková: Mladý operný spevák drží šťastie vo vlastných rukách

Získaním 3. miesta vo Villachu sa tak na súťaži Hans Gabor Belvedere stala štvrtou Slovenkou, ktoré získali umiestnenie v niektorej z Hlavných cien – Adriana Kučerová (1. miesto, opera, 2005), Mária Porubčinová (3. miesto, opera, 2009), Helena Becse Szabó (3. miesto, opereta, 2010).

Treba spomenúť, že viacerí Slováci získali na súťaži zvláštne ceny. Cenu Deutsche Oper am Rhein (Düsseldorf) získala mezzosopranistka Judita Nagyová, cenu Opery Klagenfurt Richard Šveda a do semifinále sa v roku 1993 prebojoval basista Gustáv Beláček, ktorý si zároveň odniesol aj cenu časopisu Opernwelt. Jednu zo zvláštnych cien súťaže získala aj Ági Tóthová.

Slávke Zámečníkovej sa kalendár plní

Hneď po finále odcestovala do Kórey, kde v sobotu 13. júla vystúpi na open-air koncerte. ,,Priznám sa, že prázdniny už potrebujem ako chlieb. Posledné mesiace som sa bez prestávky presúvala na rôzne predstavenia a koncerty a učila sa tony nového repertoáru, takže koncert v Kórei bude už konečne klinec na konci tejto sezóny.“ Po krátkom oddychu bude nasledovať open-air recitál na poľskom festivale Belle Voci, Gala-koncert na nemeckom Mecklenburg-Vorpommern Festspiele a Gala-koncert so Štefanom Kocánom a Štepánkou Pučálkovou na Litoměřických sviatkoch hudby na konci augusta. ,,Sezónu začnem októbrovými koncertami v Jerevane a Tbilisi, a následne ma čaká ďalšia súťaž, tentokrát Neue Stimmen. O zábavu bude teda opäť postarané, predtým si však naplno užijem zaslúženú dovolenku a krásne leto želám aj čitateľom Opera Slovakia.“

Medzinárodná súťaž Stanisława Moniuszka v Poľsku, 2019, Peter Mario Katona (Casting riaditeľ Royal Opera House), Slávka Zámečníková, 2. miesto, foto: MSSM

Okrem účinkovania Slávky Zámečníkovej v kamenných operných divadlách stojí sa zmienku, že v budúcej sezóne ju čaká debut v role Tebalda (Don Carlo) na Osterfestspiele v Salzburgu pod taktovkou Christiana Thielemanna v koprodukcii so Semperoper Dresden. Jej javiskovými partnermi budú: Anja Harteros, Ildar Abdrazakov, Yusif Eyvazov či Ekaterina Semenchuk. Následne sa v júli 2020 predstaví s Berlínskymi filharmonikmi pod taktovkou Gustava Dudamela v Tokiu v rámci Letných olympijských hier. Na programe bude Beethovenova 9. symfónia.

O príležitosť spoznať interpretačné umenie Slávky Zámečníkovej nepríde ani bratislavské publikum, a to vďaka agentúre Kapos, ktorá ju v decembri 2019 uvedie na Adventnom koncerte v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie. Následne sa mladá sopranistka predstaví aj na koncerte Kaposu v rámci cyklu „Veľké slovenské hlasy“.

Viac info o sopranistke na www.slavkazamecnikova.com

Pripravil: Ľudovít Vongrej

video

Zdieľať:

O autorovi

Ľudovít Vongrej
šéfredaktor Opera Slovakia, predseda redakčnej rady Opera Slovakia, spravodajca, publicista, odborný editor a hudobný producent, člen Slovenského centra Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov (SC AICT), je členom Zboru Opery SND
Zistiť viac
Článok je chránený autorským zákonom a jeho akékoľvek použitie, alebo šírenie bez písomného súhlasu redakcie Opera Slovakia alebo autora je zakázané.
Opera Slovakia o.z. nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v časopise Opera Slovakia.

Komentáre

Pridajte komentár

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť/registrovať.


Tlačová konferencia Slovenského národného divadla v Bratislave k sezóne 2024/2025
(videozáznam zdroj: FB SND)