Chudnutie podľa pohlavia: Ako by sa mal líšiť jedálniček a komu sa chudne ľahšie

NETKY.SK • 11 Júl 2019, 16:31 • 2 min
Chudnutie podľa pohlavia: Ako by sa mal líšiť jedálniček a komu sa chudne ľahšie

Nadváha alebo obezita dokáže potrápiť nielen ženy, ale aj veľa mužov. A dalo by sa zjednodušene povedať, že je u nich aj častejšia. Paradoxom je, že muži to s chudnutím majú oveľa ľahšie ako ženy. Prečo sa im teda darí schudnúť? Aké sú rozdiely v zložení jedálnička a ako chudnúť tak, aby sme sa z toho nezbláznili?

slovakia

left justify in out

Chudnutie ovplyvňuje mnoho vecí - vek, genetické dispozície, diétne histórie a tiež pohlavie. Prečo idú teda tie prekliate kilogramy mužom dole ľahšie? Vinníkom je rozdielne zloženie tela. Kým mužské telo má viac svalovej hmoty, ženské telo má viac tuku, aby ženský hormonálny systém fungoval tak, ako má.

 

Podiel tuku v ženskom a mužskom tele ale nie je jediným rozdielom. Aj ich hormóny sú odlišné. Mužský testosterón podporuje ukladanie tuku v oblasti brucha, zatiaľ čo ženský estrogén a progesterón podporuje hromadenie tuku na bokoch, stehnách a zadku.

 

Z toho vyplýva, že ženská obezita nie je pre naše zdravie toľko nebezpečná ako nadbytok tuku u mužov. Tuk, ktorý sa pánskej populácii usadzuje v oblasti brucha a vnútorných orgánov, má totiž priamo vplyv na vznik kardiovaskulárnych ochorení vrátane infarktu. Preto by sa mali mať muži, ktorým stúpa ručička na váhe, poriadne na pozore.

 

Ženy sú v chudnutí menej dôsledné

 

Hoci sa mužom chudne ľahšie, sú na tom s nadváhou až obezitou horšie ako ženy. Prečo? Pravdepodobne to bude tým, že muži väčšinou nekladú taký dôraz na fyzickú krásu ako my ženy. Nechcú sa celý život obmedzovať, sú väčší pôžitkári a pár kíl navyše až tak veľmi neriešia.

 

Úplne odlišná situácia ale nastane vo chvíli, keď im lekár zistí vysoký tlak, cholesterol, alebo dokonca zvýšenú hladinu cukru v krvi a odporučí im pár kíl zhodiť. Keď sa muž rozhodne chudnúť, pristupuje k svojmu rozhodnutiu ďaleko zodpovednejšie než žena. Je dôslednejší a vytrvalejší.

 

img

 

Rozdiely v jedálničku

 

Pretože sa telá žien a mužov líšia, mal by sa zvyčajne líšiť aj ich jedálniček, keď sa snažia schudnúť. Vynechať vyprážané jedlá, sladkosti a sladené nápoje a podobne je jedna vec, bude ale záležať predovšetkým na vašom bazálnom metabolizme. Ten si môžete nechať u skúseného výživového poradcu zmerať na špeciálnom prístroji.

 

Od bazálneho metabolizmu sa odvíja aj množstvo živín, ktoré potrebujeme, a úlohu hrá tiež fyzická aktivita. Pretože čím väčší je váš energetický výdaj, tým vyšší musí byť aj príjem. Je logické, že v takom prípade by muži mali zjesť viac ako ženy, ale skladba jedálnička sa príliš meniť nemusí.

 

Napríklad v proteínovej diéte to ale funguje inak. Pre naštartovanie ketózy je zásadné zníženie sacharidov v jedálničku. Nemusíte tak zložito počítať denný príjem kalórií, pretože si vaše telo v ketóze vytvára energiu z vlastných tukových zásob. 

 

Preto môže byť zo začiatku chudnutia jedálniček žien i mužov veľmi podobný. Pokiaľ je ale muž fyzicky aktívny, či už má náročné zamestnanie alebo pravidelný pohyb, môže pridať jedno proteínové jedlo denne navyše, aby lepšie ochránil svoju svalovú hmotu, a strácal tak len svoje tukové vankúše.

 

Aký vplyv na chudnutie má pohyb?

 

S diétnym aj zdravým jedálničkom úzko súvisí aj pravidelný pohyb, bez ktorého by zdravý životný štýl nebol kompletný. Existujú vôbec športy, o ktorých môžeme povedať, že sa viac hodí pre ženy než pre mužov?

 

Výživová poradkyňa Martina Dvořáková hovorí, že vhodný šport je veľmi individuálnou záležitosťou. Stretla sa ako so ženami, ktoré sa vyžívajú vo zdvíhaní stokilových činiek, tak s mužmi, ktorí radi cvičia pilates alebo jogu. Z toho vyplýva jediné. Mali by ste si nájsť takú fyzickú aktivitu, ktorá vám bude prinášať radosť a pri ktorej vydržíte dlhodobo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies