Pohoda festival otvoril svoje brány

NETKY.SK • 11 Júl 2019, 14:35 • 2 min
Pohoda festival otvoril svoje brány

BRATISLAVA - Vo štvrtok sa na trenčianskom letisku začne 23. ročník multižánrového festivalu Pohoda, ktorý potrvá do nedele.

slovakia

left justify in out

Program odštartuje o 17:45 Symfonický orchester Slovenského rozhlasu na Sporka stagei, kde sa neskôr predstavia aj Para, Luvver a Vitalic Live. Orange stage ponúkne v prvý deň dva koncerty, a to The Plastic people of The Universe a Filharmonie Brno: Co znamená vésti koně a projekt Bolo nás jedenásť. Na hlavnom pódiu sa o 19:00 predstavia Lola Marsh, o 21:30 kapela The 1975 a desať minút po polnoci rapper Skepta.

V piatok už budú otvorené všetky pódiá, ktoré okrem hudobného programu prinesú diskusie, workshopy alebo prednášky zamerané na vedu, zdravie, kultúru, film, literatúru či spoločnosť. Pripravený je aj bohatý program pre deti. Na EUrópa stagei v piatok vystúpi aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, s ktorou sa bude od 12:00 rozprávať Štefan Hríb.

Na Urpiner stagei sa predstavia najväčšie hudobné hviezdy dňa - Ida Kelarová a Čhavorenge a Česká filharmonie, Morgan Heritage, Mac DeMarco, The Roots a Lykke Li. Na menšom Orange stagei vystúpia Walter Schnitzelsson, Calypso Rose, Amadou & Mariam and Blind boys of Alabama, Lianne La Havas a Michael Kiwanuka.

V sobotu sa začne program na hlavnom pódiu o 13:30, keď zahrá ZOHRA - Afghan Women's Orchestra. Prvý afganský ženský orchester postupne počas dňa vystriedajú Bazzookas, Korben Dallas, Liam Gallagher a Charlotte Gainsbourg. Spomínaní Bazzookas budú opäť hrať počas festivalu aj vo svojom Bazzookas Buse. Orange stage v posledný deň ponúkne mená ako Bukahara, Akua Naru, Emmanuel Jal & Nyaruach, Donny Benét a Mura Masa.

 


Organizátori znova pripravili gastro zónu s naozaj pestrým výberom jedál a nápojov. Novinkou budú farmárske raňajky. Tie budú v piatok a v sobotu od 8:00 do 11:00 v stane pred Street food zónou. Jednoduché a chutné raňajky vlastnej výroby tam návštevníkom budú predávať malí farmári a výrobcovia. Pivovar, ktorý je partnerom Pohody, prinesie tiež nový rýchlovýčap BeerJet, ktorý výrazne zrýchli čapovanie piva v jednom z nápojových centier. Toto zariadenie umožňuje načapovať cez 2000 pív za hodinu. Výhodou budú aj bezkontaktné platby v gastro prevádzkach i nápojových centrách.

 

Čo čaká návštevníkov?


Zákazníkov, ktorí si počas hudobných vystúpení aspoň na hodinu odložia mobilný telefón v Orange zóne, odmení operátor po festivale extra porciou 5 GB dát. K dispozícii budú aj nonstop nabíjačkárne, elektrické zásuvky pre samo-nabíjanie a zapožičanie externých powerbánk. Pripravená je takisto interaktívna festivalová aplikácia Pohoda 2019.

V Bezdymovej zóne (18+) si návštevníci budú môcť užiť koncerty a rozhovory so zaujímavými osobnosťami kultúrnej sféry v prostredí bez cigaretového dymu. V Literárnom stane Martinus budú opäť zaujímaví hostia na čele s osobnosťami ako Simon Mawer, autor románu Sklenená izba či Fabian Saul. Slovenskí autori Pavol Rankov, Michal Hvorecký a Laco Kerata predstavia svoje najnovšie knižné prírastky. Milan Lasica a ďalší tvorcovia hudobných textov budú hľadať odpovede na to, ako zistiť, že tvoríte hit. Súčasťou programu budú aj finalisti súťaží Anasoft Litera i Básne a obľúbené formáty - Literárny cirkus KK Bagalu, Čau o piatej, Slam poetry a LiteRAPtúra. V jednom zo stanov si záujemcovia budú môcť vyskúšať hru na gitare, klávesové nástroje či workshop hry na bicie.

Pohoda nezabúda ani na životné prostredie. V areáli sa budú nachádzať solárne lampy so solárnymi hodinami, všetok riad v gastroprevádzkach bude kompostovateľný. Pokračovať budú aj v projekte zberných miest, ktoré zabezpečia dobrovoľníci z Univerzity Komenského v rámci projektu ECOmenius. Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva príde s cirkulárnou tržnicou Holland cirkular market. V nej sa predstavia lokálne značky, ktoré fungujú udržateľne.

Visual Stage prinesie na Pohodu diela od medzinárodne etablovaných umelcov, ale aj nastupujúcej generácie autorov, v tomto roku bude na festivale spolu 17 inštalácií. V areáli tiež vyrastie najvyššia stavba, ktorou bude 32-metrové ruské kolo.

V stanoch camp manažérov bude k dispozícii prvá pomoc pre festivalové príbytky - lepidlá, tmely a zaisťovače na lepenie topánok, stanov či okuliarov. Pripravený je tiež stanový hotel, chatky na prenájom, parkovisko pre osobné autá aj karavany. Bude možné využiť aj kyvadlovú dopravu. Na festivale bude k dispozícii vyše 200 splachovacích toaliet, vyše 500 chemických toaliet a niekoľko "minizón malej potreby” označených piktogramami. Na festivale budú k dispozícii aj WC pre ZŤP návštevníkov. Zvyškový alkohol si bude možné overiť v stánku i vďaka hliadkam OZ Pi s rozumom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona