Denník N

Vynálezca lietajúceho auta: Prišiel som o patenty, ale mám v zásobe nejaké nápady

Štefan Klein Foto N - Tomáš Benedikovič
Štefan Klein Foto N – Tomáš Benedikovič

Dizajnér Štefan Klein sa rozišiel s firmou, ktorá vyvíja Aeromobil, zotavoval sa z infarktu a vrátil sa na začiatok ku kresleniu a k výkresom. Dnes už pracuje na svojom lietajúcom aute AirCar.

Profesor Štefan Klein tridsať rokov žije myšlienkou lietajúceho auta. Pre niekoho to je len fikcia alebo kuriozita. Pre slovenského konštruktéra, ktorý spolupracuje so svetovými automobilkami, je to životná náplň. Cieľ, ku ktorému smeruje.

Už mal k nemu blízko, keď pred rokmi so svojím tímom predstavil svetu Aeromobil. Kombináciu auta a lietadla. Pre nezhody vo vývoji a smerovaní firmy však tento projekt takmer zo dňa na deň opustil a vrátil sa na začiatok.

Prekonal infarkt, ale túžba hľadať nové cesty a ambícia prísť s novým druhom dopravného prostriedku ho naštartovali. Založil si vlastný tím, zavrel sa do hangáru a teraz sa blíži zrodenie nového typu lietajúceho automobilu. Volá sa AirCar.

Aeromobil vo vás umrel, nech žije AirCar?

Dá sa to tak povedať. Chcem mať vlastnú firmu, s vlastným produktom. Pre mňa je zásadná koncentrácia na dizajn, na technické riešenie a ťažko znášam, keď mi do toho niekto zasahuje, snaží sa to ovplyvniť. Preto som sa rozhodol založiť si novú firmu, v ktorej budem o najdôležitejších veciach rozhodovať sám.

Všetci si vás spájali s Aeromobilom, boli ste tvárou toho projektu, otcom myšlienky. Čo sa stalo, že ste odišli?

Aeromobil

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Technológie

Ekonomika, Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie