Nový štýl podlahy - vinyl ako znak elegancie

Vinylová podlaha
zdroj: gettyimages.com

Omrzelo vás lino v paneláku alebo staré parkety v dome? Alebo jednoducho len potrebujete nový povrch a na mušku ste si vzali vinylovú podlahu? Nečudujeme sa. A hneď vám pomôžeme so správnym výberom, ktorý vám ušetrí nie len nervy, ale taktiež spraví veľkú radosť. Vinylové podlahy sú čím ďalej tým viac obľúbené a popularitu získavajú vďaka svojím výhodám. V mnohých domácnostiach sa už nepokladá laminátová podlaha, nahrádza ju práve modernejšia vinylová. K jej nesporným kladom patrí:

...
  • ľahká údržba
  • množstvo ponúkaných dekorov
  • príjemný povrch
  • antistatika
  • vysoká chemická odolnosť a nenasiakavosť
  • odolnosť voči mechanickému poškodeniu
  • pružnosť
  • možnosť opráv
  • priaznivá cena

Vinylová podlaha si sama o sebe a so svojimi niekoľkými vrstvami dobre poradí s kročajovým hlukom. Utlmí tak zvuky nie len pre suseda bývajúceho pod vami, ale aj zvuky, ktoré sa pohybom prenášajú do vašich ďalších miestností. Dobrou správou je aj to, že niektoré druhy vinylu môžete pokojne položiť aj do miestností s podlahovým vykurovaním. Neublíži mu to.

Nadčasový a elegantný vinyl

Vinylové podlahy sú, na rozdiel od iných podobných, odolnejšie. Hodia sa do menej vyťaženej spálne, ale aj frekventovanej obývacej izby, do kuchyne a vďaka nenasiakavosti aj do kúpeľne.
Okrem bežných domácností sa čím ďalej tým častejšie objavujú v komerčných priestoroch, hoteloch a kanceláriách, ktoré tak dolaďujú do dokonalosti. Stačí si len správne vybrať. Začnime tým, že existujú dva druhy kladenia – vinylovú podlahu môžeme položiť ako plávajúcu tak, že ju do seba budeme zaklikávať alebo ju budeme lepiť na podklad. Druhý spôsob býva častejší, pretože poskytuje väčšiu istotu, že podlaha nebude „pracovať“ a hýbať sa. Okrem postupu pokládky ide o to, či použijeme vinyl mäkčený alebo tvrdený. Mäkčený vinyl má hrúbku 2-3,5 mm a zvyčajne sa lepí na podklad. Lamely od 3,5 mm sa k sebe potom pripájajú zámkami.

Aby ste si vybrali naozaj dobre a aby ste vedeli, do čoho vôbec idete, sledujte pri kúpe podlahy jej zdravotnú nezávadnosť. Každý spoľahlivý predajca by vám mal byť schopný ukázať dokumenty, ktoré ju preukazujú. Existuje pritom hneď niekoľko certifikátov, tak sa nenechajte uspať jedným jediným. K ďalším dôležitým parametrom patrí celková hrúbka a hrúbka nášľapnej vrstvy. Platí, že čím je hrubšia nášľapná vrstva, tým bude podlaha odolnejšia. Svoju úlohu zohráva aj štruktúra povrchu – podlaha by totiž nemala byť ani úplne hladká, ani príliš štruktúrovaná. Pozor si dajte aj na typ zaklikávacieho systému. Najrozšírenejší je typ Uniclic alebo Välinge. Ďalšie typy môžu byť tiež spoľahlivé, ale nie sú natoľko rozšírené a zrejme za ne nikto nedá ruku do ohňa. Pokiaľ chcete klásť vinylovú podlahu do miestnosti, kde máte podlahové kúrenie, zamerajte sa aj na tento parameter – poradiť by vám mal výrobca podľa konkrétnych podláh. Podstatný je materiál základovej dosky, pretože nie je vinyl ako vinyl a lepšie sú ťažšie dosky, ktoré sú tvarovo stabilnejšie a lepšie odolávajú vode.

Nie že by nebolo z čoho vyberať a museli by ste tak robiť kompromisy. Naopak – dizajnov vinylových podláh je dnes toľko a väčšinou sú tak vierohodné, že sú na nerozoznanie od dreva alebo kameňa. Potom človek stojí pred veľmi náročnou voľbou, pretože podlahu neprerába každý rok. Vždy voľte skôr menej výrazné dizajny. Ak sa vám pri výbere páči výraznejší, ba dokonca krikľavý dizajn, popremýšľajte, či to nie je len vaše momentálne rozpoloženie a nebudete voľbu za pár rokov (v horšom prípade mesiacov) ľutovať. Zďaleka najobľúbenejším dizajnovým prevedením je dnes samozrejme drevo. Aj týchto dekorov je ale celá škála a pri výbere si musíte uvedomiť, aká svetlá je miestnosť, kde budete podlahu pokladať aj to, že podlaha by mala byť tou najtmavšou časťou miestnosti, aj keď toto pravidlo už veľa ľudí „porušuje“ a ich domácnosti vyzerajú rovnako perfektne. Premýšľajte o tom, aký budete mať nábytok a či s ním bude podlaha ladiť. Všetko do seba musí zapadnúť – nie len funkčne a prakticky, ale aj vzhľadovo.

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: