Lampa do kúpeľne je ideálna nad zrkadlo

Lampa do kúpeľne
zdroj: gettyimages.com
...

Dve vlastnosti, ktoré osvetleniu kúpeľne nesmú chýbať. Nachádzať by sa tu mali hlavné, teda stropné svetlo a jemu sekundujúce rovnomerne rozptýlené osvetlenie zrkadla. Tohto pravidla sa netreba držať v malej hygienickej miestnosti, kde si vystačíte len s osvetlením pri zrkadle. Staviť by ste mali na dvojicu lámp, situovaných po stranách zrkadla. Dve bočné svietidla oceníte aj pri skrášľovaní sa, na tvári totiž nevytvárajú nežiadúce tiene. Pozor si dajte na oslňujúce svetlo. Vyhnete sa mu zdrojom ukrytým za difúznym krytom. Najlepšie z bieleho opálového skla, ktorého výborné optické vlastnosti sa postarajú o rovnomerný rozptyl svetla.

Kúpeľňa na výslní

Zdroje kúpeľňových svietidiel voľte také, ktoré reagujú okamžite, teda hneď sa rozsvietia. Vhodné sú halogénové a LED žiarovky. Práve tie druhé zažívajú veľký „boom“, vďaka svojim skvelým vlastnostiam. Okrem nízkej spotreby energie a dlhej životnosti sú v kúpeľniach obľúbené pre minimálne rozmery. Tie ich predurčujú aj na miesta, kde sa iné zdroje nedostanú. Nenápadne ukryté v podhľade, v skrinke či priamo v zrkadle nasvetlia zrkadlový priestor. Skryté v podmurovke vane, v nike ale aj v sanitárnych prvkoch vytvoria svojím farebným spektrom náladové osvetlenie.

Ideálna intenzita osvetlenia kúpeľne, ktorá je zároveň príjemná pre oko, sa pohybuje okolo 300 luxov. K dobrému svetelnému výsledku pomôžu aj obklady, teda tie svetlé a lesklé, ktoré odrážajú svetlo lepšie ako tmavé. Príliš tmavé steny vyžadujú silnejší svetelný zdroj či vyšší počet svietidiel, čo sa odzrkadlí aj na nákladoch za osvetlenie. Ruka v ruke so svietivosťou je dôležitá aj farba svetla. Do kúpeľne patrí teplá biela. Tá má najbližšie k svetlu klasickej žiarovky. Priestor pôsobí pri tomto svetle útulne, predmety mäkko a pokožka má prirodzenú farbu. Farebné spektrum teplej bielej je v rozmedzí teplôt svetla 2 300 – 3 500 Kelvinov. Ako najvhodnejšie sa však javia zdroje s teplotou okolo 3 000 K.

Pozrite si osvetlenie do kúpeľne v týchto e-shopoch:

Podobu denného svetla do kúpeľne vnesie svetelný strop s LED zdrojom. Zhotoviť si ho môžete dať aj na mieru, v ľubovoľnom tvare a veľkosti. Vybrať si môžete aj spôsob osadenia. S priestorom kúpeľne si rozumie model prisadený na strop alebo zabudovaný v jeho rovine. Efektné a efektívne osvetlenie získate svietiacim stropom napnutým na celú plochu stropu. Voda a elektrina sa v láske nemajú, preto si pri kúpe svietidla nezabudnite všímať stupeň ochrany krytom pred vniknutím predmetov a vody. Označujú ho symboly I a P s priradenými číslami. Čím vyššie číslo za nimi nasleduje, tým je jeho odolnosť vyššia. V zásade platí, že čím je vzdialenosť svietidla od zdroja vody väčšia, tým menšie nároky sú naň kladené. V praxi však nie je na škodu, keď aj do vodou nenamáhanej zóny stavíte na lampu s krytím IP44.

Verné zobrazenie farieb v zrkadle získate s LED žiarovkami s indexom farebného podania CRI 80 a viac. Aby sa farby javili čo najvernejšie, odporúčaný index podania farieb CRI pre interiér je 80 a viac. V ponuke sa však stretnete najmä s LED žiarovkami s nízkym CRI, lebo čím je svetlo kvalitnejšie, teda má vyššie CRI, tým je slabšie, má menej lumenov. Ak predajca CRI LED žiarovky neuvádza, väčšinou má hodnotu len 70 alebo 62.

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: