Sú lepšie vnútorné alebo vonkajšie žalúzie?

Vonkajšie žalúzie
zdroj: gettyimages.com

Žalúzie sú pomerne dôležitou súčasťou našich okien. Umožňujú naladiť ten správny prienik svetla do vnútra, ale tiež bránia pohľadu zvedavých očí von aj dnu. Nebudeme riešiť potreby svetla a potreby intimity, ako skôr samotné žalúzie. Poznáme viacero druhov žalúzií a jedno z podstatných delení je aj o tom, či ide o inštaláciu vo vnútri alebo vonkajšiu inštaláciu. Ak zvažujete, ktoré žalúzie sú pre vás ideálne, skúste sa inšpirovať nasledujúcimi riadkami.

...

Vnútorné žalúzie
Vnútorné žalúzie bežného najlacnejšieho materiálu sú inštalované vo vnútri okien, ak máte delené okná. Na plastových oknách sa inštalujú nie do okien, ale na okná zvnútra. Pre ľahký materiál sú náchylné na poškodenie, ak sú žalúzie v blízkosti namáhaných miest v okolí kľučiek alebo všade tam, kde sa pohybujú deti. Najčastejšie na balkónových dverách tienených žalúziami. Vnútorné žalúzie zaberajú veľmi málo miesta, ide o tenké úzke pásy žalúziových pruhov. Obľúbené sú však aj textilné široké vertikálne žalúzie, alebo aj drevené žalúzie, ktoré sú skôr vecou imidžu a dizajnu interiéru. Sú však nákladnejšie, než bežné.

Vonkajšie žalúzie
Pre vonkajšie žalúzie je nevyhnutná odbornejšia inštalácia. Žiadajú si zásah do muriva, aj do okien, prípadne do celej šírky múru. Starší typ mal jednu zaujímavú vlastnosť. Vonkajšie žalúzie zapadali do seba na toľko pevne, že vytvárali absolútnu tmu. Namáhavé a pracné bolo sťahovanie a vyťahovanie týchto žalúzii. Modernejšie žalúzie už nie sú tak namáhavé a ťažké. Potrebujú však, za každých okolností, dostatok priestoru v okne z vonka pre inštaláciu a šírku roletového zariadenia. Niektoré nové systémy neposkytujú úplnú tmu, len tienenie. Ich výhodou môže byť, že úspešne chránia okná pred neželanými vplyvmi z vonka. Vonkajšie žalúzie sú formou ochrany okna a skla napríklad pri domoch vedľa cesty. Kamienky, blato, ale aj chuligáni prechádzajúci z krčmy okolo okien, sú dôvodom, prečo niekedy ľudia zvolia vonkajšie žalúzie.

Moderné elektronické vonkajšie žalúzie
Vonkajšie žalúzie existujú aj vo forme technicky riešených systémov, ktoré poskytujú svojim majiteľom úplné pohodlie. Tieto typy sa inštalujú pri výstavbe domu, pretože ich inštalovanie je pomerne nákladné, no ešte drahšia je ich inštalácia na okná, ktoré neboli na to pripravené. Ovládanie je možné pomocou vypínača podobného na svetlo pri dverách. Pri okenici zvnútra však nájdete takýto vypínač s celkom inou úlohou. Prešpekulovanejšie riešenia ponúkajú aj časovať, ovládanie cez vnútorný systém. Ich nevýhodou je okrem vysokej ceny aj odkázanosť na elektrický prúd. Výhodou je štýlovosť, dizajn a pohodlné ovládanie.

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: