Napriek najlepším pokusom odborníkov v oblasti výživy vyvrátiť názor, že jedením tuku získate tuk, táto fóbia stále existuje. Klienti doktorky Sassovej jej často hovoria, že sa preto vyhýbajú avokádu, alebo si vyberajú nízkotučné šaláty. Jedenie správnych tukov je však v skutočnosti inteligentnou stratégiou na zníženie hmotnosti. Ak jeme zdravé tuky, dlhšie sa cítime najedení. Výborné výsledky má konzumovanie olivového oleja, ochrechov či avokáda, tieto potraviny potláčajú chuť do jedla. Rastlinné tuky zas znižujú zápal a zrýchľujú metabolizmus. Sú tiež bohaté na antioxidanty. Ako na to? Napríklad si pridajte avokádo do omelety alebo do smoothie. Vhoďte orechy do ovsených vločiek. Zahustite záhradný šalát a zeleninu extra panenským olivovým olejom. A dobrá rada na záver, vychutnajte si aj trochu horkej čokolády. Je dobrá na nervy, ale musíte vedieť, kedy už stačilo.
StoryEditor

Prečo máme spomalený metabolizmus?

11.07.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Nadýchnete sa vzduchu a máte pocit, že ste pribrali tri kilogramy? Môže za to spomalený metabolizmus alebo je to len nesprávnym životným štýlom, zlým stravovaním či lenivosťou?

Zhodiť nadbytočné kilogramy a viac ich nenabrať nie je len problémom diabetikov s obezitou. Docieliť sa to dá, pomáha hlavne zavedenie trvalých zmien v stravovacích návykoch. Telu pomôžu zaistiť dostatočnú výživu a naštartovať spaľovanie energie. Ako rozbehnúť metabolické procesy?


„Metabolické deje sú riadené zväčša rôznymi enzýmami. Dochádza pri nich k spracúvaniu bielkovín, cukrov, tukov, vitamínov, minerálnych látok a nukleových kyselín. Medzi anabolizmom a katabolizmom musí byť rovnováha. Ak nie je, čo môže byť z rôznych príčin, dochádza k narušeniu rovnováhy a objavujú sa rôzne ochorenia,“ vysvetľuje diabetologička MUDr. Adriana Ilavská, PhD., MBA, MPH – Medi Spektrum – Diabetologická a metabolická ambulancia Bratislava.

Aj keď v humánnej medicíne podľa nej hovoríme o ľudskom tele, podobné procesy prebiehajú vo všetkých živých organizmoch. Priamo od nich závisí vznik, rast a život všetkého živého.

Prečo máme spomalený metabolizmus? Môže za kilogramy navyše?

Diabetologička tvrdí, že príčin môže byť veľa a u každého môžu byť rôzne. „Čiastočne máme rýchlosť metabolizmu zakorenenú aj v génoch, teda ju dedíme. Platí však, že muži majú rýchlejší metabolizmus, a aj fyzicky aktívni ľudia, bez ohľadu na pohlavie a vek. Čím je človek menej pohyblivý, či už vekom alebo neochotou, či neschopnosťou sa hýbať, má aj spomalený celkový a bazálny metabolizmus, potrebuje teda menej energie ako aktívny človek,“ hovorí s tým, že menej energie znamená aj menej jedla a keď nedôjde k jeho menšej spotrebe, postihnutý priberá. A začína sa začarovaný kruh – človek s nadváhou či obezitou má viac tukového tkaniva a v ňom metabolizmus prebieha pomalšie ako v bielkovinách – teda vo svaloch.

Spomalený metabolizmus však býva podľa Ilavskej často aj výhovorkou, barličkou pri neschopnosti kontrolovať si svoj denný príjem stravy a nápojov vzhľadom na fyzickú aktivitu. „Čím viac je človek aktívny, tým viac kalórií spotrebuje. Na druhej strane, sú aj vedecké dôkazy o tom, že veľmi obézni ľudia majú vyšší bazálny metabolizmus, potrebujú viac energie na udržanie základných funkcií,“ vysvetľuje.


Niektorí ľudia však majú pocit, že priberajú už aj zo vzduchu či z vody, ale podľa odborníčky to nie je prejav spomaleného metabolizmu, ale nepomerom medzi príjmom a výdajom energie. „Ak opomeniem niektoré chorobné stavy, ktoré sú však zriedkavé,“ dodáva.

Ako sa dá metabolizmus zrýchliť? Pomôžu vitamíny?
Ilavská hovorí, že metabolizmus sa dá zrýchliť. „Zelený čaj, čierna káva, štipľavé jedlo sú schopné zrýchliť metabolizmus. Ale nie do takej miery, že by to vyriešilo nadváhu. Najčastejšou príčinou spomaleného metabolizmu je však nepravidelné stravovanie, čo pre telo znamená nepravidelný príjem živín potrebných pre metabolizmus,“ vysvetľuje.

Rozdiel medzi metabolizmom a trávením
„Trávenie je súbor všetkých dejov v tele človeka, pri ktorom dochádza k spracovaniu potravy tak, aby mohla byť využitá v metabolizme,“ konštatuje diabetologička. Ak metabolické deje podľa nej prebiehajú v každej časti ľudského tela, v každej bunke, tráviace procesy sú lokalizované v tráviacom trakte. Trávenie je nevyhnutným predpokladom k premene živín, k metabolizmu.

Trávenie sa začína už v ústnej dutine rozmelnením potravy – rozžutím, pokračuje v žalúdku spracovaním so žalúdočnou šťavou, pokračuje v tenkom čreve za prítomnosti štiav aj zo žlčníka a žlčových ciest a z podžalúdkovej žľazy. „Počas celého procesu trávenia v tráviacej sústave dochádza k vstrebávaniu látok potrebných pre metabolické deje. Proces sa končí spracovaním nepotrebných zvyškov potravy v hrubom čreve a vylúčením análnym otvorom,“ uviedla Ilavská.

Aký je to bazálny metabolizmus?
Bazálny, teda základný metabolizmus je taký, ktorý je potrebný na udržanie základných ľudských funkcií pri minimálnej fyzickej a psychickej aktivite, pri ideálnych vonkajších podmienkach. 

Nazýva sa aj pokojový energetický výdaj. Je to minimálne množstvo energie potrebnej na udržanie všetkých výlučne nevyhnutných dejov v tele – na činnosť srdca, ciev, na dýchanie, trávenie, obnovu buniek, udržanie telesnej teploty. Je stanovené pre organizmus v pôstnom a pokojnom stave. Predstavuje asi 40 – 70 % potrebnej celkovej dennej energie, v závislosti od veku, životného štýlu, hmotnosti, pohlavia, fyzickej aktivity. Na výpočet bazálneho aj celkového metabolizmu sú rôzne spôsoby, viaceré rovnice, napríklad podľa Harris-Benedicta, Jamesa, Cunninghama alebo podľa Svetovej zdravotníckej organizácie. Všetky využívajú rôzne koeficienty, ktoré zlaďujú s vekom a hmotnosťou.



Čo to je metabolizmus?
Metabolizmus je súbor všetkých biochemických dejov v tele človeka, pri ktorých sa nepretržite spracúvajú všetky látky do tela prijaté alebo v tele vytvorené tak, aby bola zabezpečená správna funkcia ľudského tela. Metabolizmus predstavuje komplexné a zväčša aj komplikované deje:
• tvorba molekúl a zlúčenín – nazývaná anabolická úloha,
• rozpad použitých alebo nepotrebných zlúčenín – nazývané aj katabolickou úlohou.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 02:02