Mesto Trnava

Špeciálne vodné vaky na Rybníkovej a Hlbokej pomáhajú mladým stromom prežiť vysoké teploty

Namiesto doterajšieho polievania vodou zo studne skúša Mesto Trnava nové trendy v zálievke. Vodné vaky umiestnené pri mladých stromoch z jesennej výsadby im pomáhajú lepšie zvládať vysoké teploty tým, že vodu uvoľňujú do pôdy ku koreňom stromu postupne, navyše sa chladná studničná voda vo vaku stihne zohriať, vďaka čomu nedochádza k teplotnému šoku.

Samospráva v rámci pilotného projektu zaobstarala zatiaľ 20 vakov v celkovej hodnote 624 eur. Inštalované sú na Rybníkovej a Hlbokej ulici, pričom sa bude následne vyhodnocovať ich vplyv na životaschopnosť drevín. Vaky sú odolné voči vonkajším vplyvom, sú opakovane použiteľné, nezávislé na stálom vodnom zdroji a jednoducho sa inštalujú aj obsluhujú. Zálievka sa prispôsobuje klimatickým podmienkam a požiadavkám konkrétnej dreviny. Prvé tri dni po inštalácii sa vaky napĺňajú pravidelne každý deň, potom už len raz za týždeň.

Na jeseň v meste pribudlo 231 rôznych druhov stromov a viacero krov – 18 dvakrát kvitnúcich orgovánov a 25 hrabov do živých plotov. Sadilo sa napríklad na detských ihriskách na Slávii, Zátvore, Kalinčiakovej a Veternej ulici, Na hlinách, na Dohnányho, Vajanského, Podjavorinskej, Sladovníckej, Gejzu Dusíka, Jána Bottu, Ludvika van Beethovena, na futbalovom ihrisku za Olympiou, na J. G. Tajovského, Spartakovskej, J. Slottu, T. Tekela, Starohájskej, Zelenečskej a Dedinskej ulici. Na nákup stromov na jesennú výsadbu mestská samospráva vynaložila 29 364 eur.

Za rok 2017 sa v Trnave ujalo takmer 95 percent všetkých vysadených stromov, čo je vynikajúce číslo, bežne to v mestských aglomeráciách býva iba okolo 90 percent. Jednou z najčastejších príčin ich úbytku sú práve prílišné teplo a sucho v letnom období, preto si samospráva od nových vodných vakov sľubuje, že mladým stromom pomôžu k väčšej životaschopnosti. Intenzívna výsadba a profesionálna starostlivosť o zeleň sú jednými z krokov, akým Mesto Trnava reaguje na aktuálne zmeny klímy.

Foto: Peter Bročka

10.7.2019 10:15

Komentárov: 0