Gymnazisti z Námestova vytvorili vlastnú spoločenskú hru. Využili technológiu 3D tlače.

Nová spoločenská hra Spojenci verzus os vznikla s cieľom zatraktívniť dejiny pre mladých ľudí. Vytvorili ju študenti Gymnázia Antona Bernoláka v Námestove, jej témou je druhá svetová vojna.

Hra vznikla počas 2. ročníka projektového vyučovania, je zameraná na kooperatívnu výučbu a nápaditosť žiakov. „Snažíme sa inovovať školské procesy a preto sme sa rozhodli vytvoriť atraktívnu formu výučby moderných dejín. Žiaci sa prostredníctvom hry dozvedia veľa zaujímavostí, prehĺbia a doplnia si vedomosti o druhej svetovej vojne a zároveň sa aj zabavia,“ hovorí riaditeľ gymnázia Peter Kuľha.

Názov hry Spojenci verzus os je odvolený od dvoch táborov. Spojenci boli veľmoci, ktoré počas druhej svetovej vojny bojovali proti Hitlerovi. Základ protihitlerovskej koalície tvorili Veľká Británia, USA, ZSSR a postupne sa k nim pridávali ďalšie štáty. Os resp. krajiny osi tvorili Nemecko, Japonsko, Taliansko a neskôr aj iné štáty. V hre súperia a bojujú proti sebe tieto dve koalície navzájom.

Študenti vytvorili pomocou 3D tlače vlastné figúrky (Hitler, Stalin, Mussolini, Churchill), ktoré sa pohybujú po hernom pláne. Ten znázorňuje územia okupované počas vojny, pričom políčka korešpondujú s hracími kartami. Hra ponúka otázky s tromi možnosťami, každý hráč hrá aj za svojho spojenca. Gymnázium má ambíciu získať partnerov na výrobu hry a dostať ju do povedomia širšej verejnosti. „Jednou z činností národného projektu inovujme.sk je podporovať kreatívne myslenie študentov. Sme radi, že aj školy samé prichádzajú s inovatívnymi metódami výučby,“ dodáva odborný koordinátor jednej z podaktivít projektu inovujme.sk Artur Šturmankin.

Národný projekt Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk realizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra, spolufinancovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v operačnom programe Výskum a inovácie.