Katarína Ihringová: Ilúzia / Obraz ako metafora ľudskej mysle

Ilúzia a iluzívne zobrazenie sa od svojich počiatkov spájalo prevažne s umeleckou tvorbou a snahou umelcov preniesť čo najvernejšie na dvojrozmerné plátno vonkajšiu realitu.

11.07.2019 05:00
debata
zväčšiť Katarína Ihringová: Ilúzia / Obraz ako metafora...
Katarína Ihringová Ilúzia / Obraz ako metafora ľudskej mysle Katarína Ihringová: Ilúzia / Obraz ako metafora ľudskej mysle

Pokúsili sa ju zobraziť tak verne, aby namaľovaný obraz dokázal presvedčiť divákov, že to, čo vidia, je skutočnosť a nie len namaľovaný obraz. Toto zamaskované klamstvo sa tvári ako pravda, obraz predstiera, že je skutočnosť. A jeho sila rastie počtom nadšených pozorovateľov.

Divák, očarený výjavmi a zručnosťami umelcov, prijíma tieto pravidlá iluzívnej hry a veľmi rád sa nechá ovládnuť iluzívnym zobrazením. Veď, slovami slávneho historka umenia E. H. Gombricha, ilúzia je založená skôr na sile očakávania samotného diváka, než na jeho konceptuálnych znalostiach.

Umenovedkyňa Katarína Ihringová sa zameriava na umenie 20. storočia, pôsobí na Katedre dejín a teórie umenia Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity.

Veda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka