4ka
StoryEditor

Prvú testovaciu prevádzku 5G siete nájdete v srdci Slovenska

10.07.2019, 17:58
Autor:
ahgahg
Dnes prebehol prvý verejný 5G videohovor v histórii Slovenska.

Siete piatej generácie prichádzajú už aj na Slovensko. Mobilný operátor 4ka dnes uskutočnil prvý verejný 5G video hovor v histórii krajiny. Testovacia prevádzka 5G siete je sprístupnená v Banskej Bystrici.

Operátor dnes okrem 5G video hovoru predviedol prvýkrát verejne aj iné novinky:

  • rýchlosť pripojenia 1 Gbit/s v mobilnej sieti,
  • ukázal možnosť využitia najnovšej generácie siete pre video on demand služby,
  • využitie technológie virtuálnej reality pomocou dronu i panoramatickej kamery.

Na to, aby sa to všetko mohlo uskutočniť, spojili technológie a sily sesterské spoločnosti - operátor 4ka a spoločnosť SWAN. Presnejšie, spojili svoje frekvenčné pásma 1,8 a 3,7 GHz. Zákazníkom tak predstavia nové typy konvergentných služieb.

Technickým partnerom projektu je spoločnosť ZTE.

Ako využiť 5G sieť?

5G sieť však nebola len jednorazovou ukážkou. V Banskej Bystrici "zostáva", píše portál mojandroid.sk. Ak sa budete nachádzať v rádiuse približne 400 metrov od centrály SWANu na Rudlovskej ceste v Banskej Bystrici, môžete sieť piatej generácie vyskúšať aj vy.

Na to však potrebujete vlastniť kompatibilný 5G telefón a SIM kartu operátora 4ka. Tú vám operátor v prípade záujmu prepožičia. Počas nasledujúcich týždňov pritom operátor sprístupní 5G sieť na všetkých svojich SIM kartách.

Na čo slúži 5G sieť?

5G je piata generácia mobilných sietí. Jej prínos je najmä vo vysokorýchlostnom prenose dát vzduchom. Nová technológia ponúka nové možnosti v priemysle, v IoT (internete vecí), v manažovaní a bezpečnosti miest, podporí zavedenie autonómnych vozidiel. Vďaka veľmi krátkej odozve (oneskorení) umožní napríklad rozvoj riešení v starostlivosti o zdravie na diaľku, a to z akéhokoľvek miesta (operácie vykonávané na diaľku a podobne).

5G siete fungujú na inom princípe pri vysielaní signálu k používateľovi ako predošlé siete. Ak vás bude viac na jednom mieste, nemali by ste napríklad pocítiť výraznejšie zaťaženie siete. Svoj film si stiahnete z úložiska za niekoľko sekúnd a z rýchlych prenosov dát bude profitovať aj priemysel.

Pre plné využitie a funkciu 5G siete je potrebná nová infraštruktúra - teda vysielače a zároveň aj mobilné zariadenia, ktoré sieť podporujú. 

4ka i SWAN budú po dnešnej verejnej prezentácii aj naďalej intenzívne pracovať na príprave zákazníckych riešení postavených na novej sieti piatej generácie. V blízkej dobe sa tiež očakávajú nové typy 5G zariadení (smartfóny, routre) a práve tie umožnia ich prvé komerčné využitie v sieti 4ky a SWANu.

Zdroj: tlačová správa

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 08:21:17 - Feat.: - Title: Nokia oznámila nárast zisku napriek nižším tržbám. Dôvodom sú menšie náklady na technológiu 5G 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:18