Preložka drážďanskej električkovej trate Wasaplatz – Zoo dokončená

10.7.2019 8:00 Helmut Böhme

Preložka drážďanskej električkovej trate Wasaplatz – Zoo dokončená

V rámci projektu Stadtbahn Dresden 2020 sa od 1.3.2017 realizovala preložka trasy električkových liniek 9 a 13 z námestia Wasaplatz do Zoo. Zastávka Julius-Otto-Straße bola opustená, zato sa uskutočnilo prepojenie MHD a železničnej dopravy na zastávke Dresden-Strehlen cez ulicu Oskarstraße. To sa nepáčilo istému občanovi, ktorý sa domnieval, že električky budú pred jeho domom lomoziť a narúšať jeho pokoj. Tak si našiel pokútneho advokáta, ktorému sa podarilo stavbu na dobu 14 mesiacov zastaviť.

Dňa 5.7.2019 boli práce na tejto stavbe až na menšie vedľajšie úpravy dokončené a od 13:00 do 18:00 hodín premávali bezplatné historické električky zo slučky Wallstraße do vozovne Reick cez zastávku Hauptbahnhof Nord. Čo som si samozrejme (ako bývalý vodič električky a súčasný reportér tohto magazínu) nemohol nechať ujsť. Ak sa pri čítaní mojej reportáže chcete orientovať v sieti drážďanskej MHD, môžete tak urobiť s pomocou jej schémy, platnej od 6.7.2019, ktorá je pre vaše pohodlie uložená v archíve VLAKY.NET:


Sieť liniek MHD Dresden

Ale teraz sa už venujme tomu, čo som toho dňa v drážďanských uliciach videl a zaznamenal.


Súprava Gotha pred odchodom zo slučky Wallstraße


Električka NGT6DD č. 2840 odbočuje z ulice Tiergartenstraße do Oskarstraße


Zastávka Dresden-Strehlen

Na snímke je dobre vidno prepojenie pouličnej MHD a siete S-Bahn. Hore práve odchádza vlak na hlavnú stanicu, zatiaľčo dole zastavila zvláštna električka zostavená z troch vozňov T4D. Pod mostom sú schody na nástupište vlakov a výťah. Tu som poradil zúfalému azylantovi, ktorý bedákal, že to nie je hlavná stanica, ako sa dostať do centra mesta.


Gustav-Adolf-Platz

Trochu ďalej mali robotníci, ktorí hovorili akýmsi cudzím jazykom, pripravené chlebíčky a vypili aj pivo (neviem, či to tiež bol darček od mesta alebo či si to obstarali sami, obyčajne je v Nemecku na stavbách zakázané piť alkohol).


Wasastraße, MAN č. 734 z roku 1927

Najstaršie vozidlo električkového múzea smeruje zo zastávky Wasaplatz na zastávku Strehlen. Tu sa začína preložka.


Bývalá trať

Oproti práve zastavil autobus linky 61 a vzadu sú koľaje bývalej trate. Linka 61 je veľmi preťažená kvôli študentom Technickej univerzity a má byť v budúcnosti nahradená novou električkovou traťou, ktorá bude práve tu odbočovať južným smerom.


Zastávka Wasaplatz

U zastávky Wasaplatz sa stretli električky T4D v originálnej červenej farbe a trojdielna súprava vo farbách mesta. Záujem občanov bol veľký a všetky súpravy boli preplnené. U tej zastávky sa ma pýtal starší mužíček, či sa dopravnému podniku pokazili nové električky, že chodia také staré. Vysvetlil som mu, že to je len atrakcia s príležitosti obnovenia prevádzky a že sa už zajtra zvezie modernými električkami. Keď z informačnej tabule zmizol spoj a ukázalo sa, že ďalší ide až o 18 minút, stratil trpezlivosť a odobral sa nadávajúc na zastávku autobusu. Ako som správne tušil, preplnená električka MAN sa ale za chvíľku objavila. Len meškala kvôli obrovskému záujmu cestujúcich.


Hugo-Bürkner-Straße

Na zastávke Hugo-Bürkner-Straße smeruje MAN do vozovne Reick, zatiaľčo oproti autobus linky 85 ide do stredu mesta.


Triangel Hugo-Bürkner-Straße

Zo zastávky Hugo-Bürkner-Straße kedysi odbočovala trať do Leubnitz-Neuostra, ktorá má v budúcnosti tiež byť obnovená. Zatiaľ z toho ostal koľajový triangel, na ktorom sa práve obracia električka linky 9/13.


Reicker Straße

Tesne pri zastávke Otto-Dix-Ring sa stretli električky Gotha a T4D s vlekom.


Trattendorfer Straße

Kúsok pred vozovňou Reick sa končila preprava cestujúcich. Súprava MAN odtiaľ odchádza do stredu mesta a z T4D v opačnom smere vystupujú cestujúci.


Súprava T4D

V súpravách cestovali aj slečny a mladí páni v drese DVB, ktorí rozdávali sladkosti s nápisom „Ďakujeme za trpezlivosť“, zjavne kvôli oneskorenému dokončeniu stavby, o ktorom som písal na úvod. Aj keď zamračené počasie fotografom príliš nežičilo, bol som so svojimi úlovkami spokojný a po ukončení akcie som sa po 18. hodine vrátil domov. Ďalšie fotky z tej slávy nájdete v mojej verejnej galérii.

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy