Týmto ponukám na prácu z domu neverte: Vyzerajú skvelo, no ide o podvod

Zišiel by sa vám bočný príjem? Ponúk sa na internete dá nájsť viac než dosť. Otázne však je, či sú všetky tie lákavé zamestnania so skvelým platom aj pravdivé. Mnohokrát totiž ide o podvodné ponuky, kde si peniaze navyše nezarobíte, pri mnohých dokonca môžete o nejaké aj prísť. Na aké pracovné ponuky by ste si mali dať pozor?

 

 

 

 

  1. Multi-level marketing
    Môžete si skvele zarobiť z domu alebo popri práci a pritom nemusíte takmer nič urobiť? Nenaleťte na príliš lákavé ponuky. MLM marketing určite vynáša, treba si však dať pozor na niekoľko vecí. Veľa biznisov s MLM marketingom totiž funguje na princípe pyramídovej hry, kedy sú odmenení tí, ktorí zoženú nových členov a nie tí, ktorí produkty reálne predávajú. Varovným signálom je tiež to, že firma, ktorá vám ponúka možnosť zarobiť si MLM marketingom, sa zaoberá viac náborom nových ľudí, než predávaním produktov zákazníkom. Ďalším podozrivým znakom je to, že od vás vyžadujú zaplatiť si školenia a semináre, používajú nátlak, aby ste si od nich kúpili základný štartovací balíček, či produkty, ktoré máte predávať, majú na internete zlé hodnotenia.
  2. Plnenie obálok
    Hľadáte si prácu, ktorú môžete robiť aj z domu a nie je príliš stresujúca? Našli ste pracovnú ponuku, ktorá vám ponúka možnosť zarobiť si plnením obálok? Nenaleťte jej. Pravdou je, že za takúto činnosť vám nikto nezaplatí. V skutočnosti od vás firma vyžaduje zaslanie malého poplatku, za ktorý dostanete inštrukcie a hneď potom dostanete odporúčanie, aby ste nalákali ďalších ľudí, ktorí si tiež musia zakúpiť príležitosť zarábať si plnením obálok. Aj tu ide o typickú pyramídovú schému, kedy dostanete zaplatené až vtedy, keď sa zapoja ďalší ľudia.
  3. Klikanie na reklamy
    Princíp je naozaj jednoduchý. Stačí, ak si na stránke, ktorá vám ponúka takýto spôsob zárobku, vytvoríte účet. Dozviete sa, že na to, aby vám boli peniaze vyplatené, musíte splniť určený limit. Ten je väčšinou určený na 10 dolárov. Po pár hodinách klikania ho naozaj dosiahnete. Peniaze skutočne prídu na váš účet, takže ste dostatočne motivovaný pokračovať. Neskôr vám však limit zvýšia – ponúknu vám až 1000 dolárov, musíte však do klikania zapojiť ďalších ľudí, napríklad vašich známych. Ak by sa vám však tento limit aj podarilo splniť, nespoliehajte sa, že sľubovaných 1000 dolárov niekedy uvidíte. Ide o trik, vďaka ktorému vy a vaši strávite nekonečne veľa hodín za počítačom, no vyplatenia odmeny sa už nedočkáte.
  4. Online prieskumy
    Pointou takéhoto zarábania si je, že budete vypĺňať online dotazníky a prieskumy, za ktoré dostanete zaplatené. Pravdou však je, že odmeny za túto činnosť sa pohybujú v nízkych číslach, ide len o pár eur. Aby ste si teda niečo zarobili, budete musieť vyplniť veľmi veľa dotazníkov. Problémom pri takýchto ponukách tiež je, že niekedy si na to, aby ste vôbec mohli začať vypĺňať dotazníky a prieskumy, musíte najprv zaplatiť členstvo.

Ako sa vyhnúť podvodným ponukám? Odborníci radia

  1. Neplaťte žiadne vstupné poplatky, neposielajte zálohu. S veľkou pravdepodobnosťou tieto peniaze a ani prácu neuvidíte.
  2. Nepracujte zadarmo. Je fajn ukázať, že chcete a viete pracovať, vždy však trvajte na odmene.
  3. Ponúkajú vám príliš veľa peňazí, zobrali vás bez pohovoru, len po krátkom rozhovore, nevyžadovali žiadne konkrétne zručnosti? Pozor, ide o podvod.
  4. Máte čudný pocit z celej komunikácie s firmou? Stopnite to.
Viac o téme: Práca z domu Falošné ponuky
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy