exteriérová dlažba
Galéria (13)

Aké vlastnosti by mala mať exteriérová dlažba?

Dlažbu vyberajte podľa štýlu domu, účelu, na ktorý bude určená, a podľa vlastných preferencií. Nezabudnite ani na jej funkčnosť a praktické vlastnosti.

Galéria

terasové platne
pieskovcová dlažba
keramická dlažba
tehlová dlažba
tehlová dlažba
Betónová dlažba
Betónová dlažba
Betónová dlažba

Vjazdy do garáží, parkovacie plochy, záhradné cestičky, chodníčky do domu, exteriérové terasy – to všetko si vyžaduje správny výber dlažby. Ako na to?

Či už sa rozhodnete pre exteriérovú dlažbu z betónu, pálenej hliny, prírodného kameňa, alebo keramiky, všetky majú jedno spoločné. Určite by mali podčiarknuť štýl a vzhľad domu. Priestoru by nemali dominovať. A to sa netýka len farby, ale aj tvaru. Preferujete moderný, technický, vidiecky či prímorský štýl? Žiaden problém. V súčasnosti je výber dlažby naozaj veľký.

Dôraz pri výbere by ste mali klásť aj na hrúbku dlažby. Na záhradné chodníčky a chodníky okolo domu, ktoré nebudú vystavené pravidelnému pojazdu autom, postačuje aj menšia hrúbka (4 až 6 cm). V prípade plochy pred domom, vjazdu do garáže či parkovacej plochy by ste mali voliť skôr hrubšiu dlažbu (6 až 8 cm). Dlažba určená do exteriéru by mala byť mrazuvzdorná, keďže bude pravidelne vystavená nepriaznivým vplyvom počasia, odolná proti oteru a UV stabilná a zároveň protišmyková. Na túto vlastnosť nezabudnite ani pri výbere dlažby na terasu. Určite ju oceníte, keď budete môcť na dlažbu vstúpiť bez obáv aj po daždi.

Neprehliadnite:

Aby sa dlažba na terase neodúvala

Na výber máte nielen z najrozličnejších farebných odtieňov, ale aj z rozličných tvarov či štruktúr povrchu. Samozrejme, pri štruktúre povrchu platí, že čím je hladší, tým je aj údržba jednoduchšia. Dlažobné kamene, ako aj platne sa vyrábajú v rozličných veľkostiach, ktoré sa dajú kombinovať, čo umožňuje vytvárať zaujímavé vzory. Ak si netrúfate na vlastný vzor, môžete sa inšpirovať kladačskými vzormi priamo od výrobcov dlažieb. K dlažbe zároveň ponúkajú aj rozličné doplnky, ako sú napr. obrubníky, palisády, schodiskové prvky. Na vytvorenie chodníčka v záhrade vám postačia aj samostatne ukladané nášľapné kamene (tzv. šľapáky).

V kurze sú aj šľapáky z dreva. Ak je prírodný kameň nad váš rozpočet, skúste sa poobzerať po betónovej dlažbe, ktorá imituje vzhľad prírodného kameňa. Pre modernejšiu architektúru sú určené napr. dlažby so vzhľadom lístkového plechu. Výrobcovia dlažby nezabúdajú ani na ekologické hľadisko. Niektoré typy dlažby umožňujú napr. pomerne vysoké prepúšťanie dažďovej vody.

Odborník z oddelenia stavebnín v projektových domoch Hornbach

Richard Klička radí

Čo na exteriérovú terasu?

Stavba terasy si vyžaduje poctivú prípravu. Skôr ako sa pustíte do práce, ujasnite si všetky svoje požiadavky a predstavy o tom, ako by mala vyzerať.

Jedným z najdôležitejších faktorov je jej orientácia. Všeobecne platí, že by sa terasa mala budovať na južnej alebo západnej strane domu. Ďalším dôležitým faktorom je výber vhodnej podlahy. Drevo je príjemný, teplý a predovšetkým prírodný materiál, ktorý najmä na záhradnú terasu jednoducho patrí. Nevýhodou je však jeho vrtkavá životnosť podmienená náročnejšou údržbou v podobe každoročného náteru vrstvou špeciál­neho oleja. Kompromisom medzi drevom a technickými materiálmi sú drevoplastové dosky (WPC), ktoré sú na rozdiel od dreva odolné proti UV žiareniu, vlhkosti a poveternostným vplyvom.

Ak rozmýšľate nad bezúdržbovým materiálom, potom si vyberte medzi prírodným kameňom, betónovou či keramickou dlažbou. O akékoľvek čistenie sa postará dážď, prípadne metla. Ich nevýhodou je pri celoplošnom lepení riziko odmrznutia či odskočenia, ak sa vám pod dlažbu dostane voda. V neposlednom rade myslite aj na farebnosť. Je vhodné, ak je dlažba na terase v súlade so vzhľadom domu a okolia. Ak ste sa rozhodli pre keramickú dlažbu, vyberajte svetlé odtiene. Tmavé farby absorbujú slnečné žiarenie a dokážu sa na priamom slnku rozpáliť do vysokých teplôt, čím sa terasa stáva nepochôdznou pre bosú nohu.

Neprehliadnite:

Keramická dlažba na OSB doskách? Áno, ale dodržte správny postup!

Betónová dlažba

betónová dlažba
Zdroj: Premac

Terasové platne Giona

Každá platňa vyzerá úplne inak.

Hrubé betónové platne so štruktúrou v prírodnej béžovej farbe. Systém platní sa skladá zo šiestich rôzne upravených povrchových štruktúr. Žiadna platňa nevyzerá ako tie ostatné. Majú prirodzene nepravidelný vzhľad. Vhodné na terasy, chodníčky a záhradné cestičky. Pochôdzne, ľahko zaťažiteľné. Protišmyková úprava.

Povrch: nepravidelný, štruktúrovaný

Štruktúra: dvojvrstvová s povrchom z ušľachtilej drviny

Hrúbka: 5 cm

Rozmery: 40 × 40 cm

Cena: 3,57 €/ks (prírodná béžová)

Betónová dlažba
Zdroj: www.citystonedesign.sk

Veľkoformátové platne Granada naturo

Vhodná aj na rôzne detailné úpravy.

Betónové platne sú charakteristické veľkými formátmi. Vhodné na terasy, chodníky, podesty, ale aj na verejné priestranstvá. Ako nášľapné platne ich možno kombinovať s okrasným kameňom. V troch ušľachtilých farebných odtieňoch a v základnej sivej farbe. Sú prejazdné automobilmi nad 3,5 t. Protišmyková úprava, mrazuvzdorné a odolné proti oteru. Štyri kombinovateľné formáty.

Povrch: hladký, rovný, s mikrofázou (skosenie hrán)

Štruktúra: dvojvrstvová

Hrúbka: 8 cm

Rozmery: 40 × 40 cm, 80 × 40 cm, 80 × 60 cm, 80 × 80 cm

Cena: od 3,96 €/ks (v závislosti od formátu, formáty možno objednať aj samostatne)

Betónová dlažba
Zdroj: Premac

Betónová dlažba Poligono®

S výkonom vsakovania vody 16,2 l/m2 za 10 min.

Teplé tónované farebné odtiene a nepravidelné obrysy jednotlivých prvkov imitujú tvar lomového kameňa. Rozmanité usporiadanie zabezpečuje polygonálna geometria jednotlivých prvkov. Šesťuholníkový tvar s rôzne rozmiestnenou pohľadovou škárou. Mrazuvzdorná, trvanlivá, bezúdržbová. Prejazdná automobilmi.

Povrch: nepravidelný, tvarovaný

Štruktúra: dvojvrstvová

Hrúbka: 8 cm

Rozmery: 36 × 26 cm

Cena: 26,37 €/m2 (sivo-grafitová)

Betónová dlažba
Zdroj: www.citystonedesign.sk

Betónová dlažba Top Zóna kombi

Variabilná dlažba kombinovaná z troch prvkov.

Skladbou troch základných rozmerov vznikol z tejto klasickej dlažby moderný prvok vhodný na dotvorenie okolia rodinných domov, súkromných stavieb, ale aj verejných priestranstiev. Možnosť vytvorenia jednoduchých skladobných vzorov. Štyri ušľachtilé odtiene prírodného kameňa, štyri jednofarebné odtiene a základný sivý odtieň. Prejazdná automobilmi do 3,5 t.

Povrch: hladký, rovný, s fázou (skosenie hrán)

Štruktúra: dvojvrstvová

Hrúbka: 6 cm

Rozmery: 10 × 20 cm, 20 × 20 cm, 20 × 30 cm

Cena: od 12 €/m2 (základná sivá farba)

Betónová dlažba
Zdroj: Hornbach

Vymývaná prírodná dlažba Gabriela

Pochôdzna dlažba vhodná na ľahkú prevádzku.

Terasová a záhradná exteriérová betónová dlažba so skosenými hranami a vymývaným povrchom. Povrchová úprava tvorená rôznymi druhmi farebných kamenných drvín. Základná prírodná farba. Mrazuvzdorná, oteruvzdorná a odolná proti poveternostným vplyvom.

Povrch: dýzovaný guľôčkami

Štruktúra: dvojvrstvová

Hrúbka: 4 cm

Rozmery: 40 × 40 cm

Cena: 2,39 €/ks

Betónová dlažba
Zdroj: Hornbach

Zatrávňovacia sivá dlažba

Dlažba s otvormi na výsadbu trávy alebo na kamienky.

Zatrávňovacia betónová dlažba so skosenou hranou. Slúži na vytváranie prejazdných zelených plôch pre automobily na parkoviskách a odstavných plochách alebo na zabezpečenie povrchu vo svahovitých terénoch. Mriežkovitý základný skelet zo štandardného betónu vytvára veľkorysé otvory. Mrazuvzdorná, odolná proti poveternostným vplyvom, protišmyková, prepúšťa vodu.

Povrch: bez povrchovej úpravy

Štruktúra: jednovrstvová

Hrúbka: 8 cm

Rozmery: 60 × 40 cm

Cena: 2,19 €/ks

Tehlová dlažba

tehlová dlažba
Zdroj: Semmelrock

Penter Doppio

Dlažba z pálenej prírodnej hliny.

Dlažbová tehla z pálenej prírodnej hliny v typickej červenej tmavej farbe, vhodná na vytváranie záhradných chodníčkov a cestičiek okolo domu, na tvorbu vnútorných dvorov a schodísk, príjazdových ciest do garáží či na terasy. Mrazuvzdorná a odolná proti poveternostným vplyvom a sklzu, oteruvzdorná. Pochôdzna a vhodná na prejazd osobných áut.

Povrch: drsný alebo antik

Štruktúra: jednovrstvová

Hrúbka: 5 cm

Rozmery: 20,5 × 20,5 cm

Cena: 46,09 €/m2

tehlová dlažba
Zdroj: Semmelrock

Penter Siena

Tehlová dlažba v stálofarebných červených odtieňoch.

Pravý tehlový klinker, ktorý sa hodí na stvárňovanie vonkajších aj vnútorných plôch. Vhodný na vytváranie záhradných chodníčkov a cestičiek okolo domu, na tvorbu vnútorných dvorov a schodísk, príjazdových ciest do garáží či na terasy. Mrazuvzdorný a odolný proti poveternostným vplyvom a sklzu, oteruvzdorný. Pochôdzny a vhodný na prejazd osobných áut.

Povrch: drsný alebo antik

Štruktúra: jednovrstvová

Hrúbka: 5 cm

Rozmery: 25 × 12 cm

Cena: od 34,60 €/m2 (v závislosti od farebného odtieňa)

Kamenná dlažba

pieskovcová dlažba
Zdroj: www.kameneadlazba.sk

Pieskovcová dlažba

Na tvorbu plôch s historickým vzhľadom.

Vysokohodnotná dlažba z prírodného kameňa (pieskovca) s nahrubo lámaným povrchom. Vhodná na tvorbu obrúb, olemovania, ornamentov a vlysov, záhradných cestičiek. Kombinovateľná s prírodnými platňami. Prejazdná pre osobné autá, mrazuvzdorná, odolná proti posypovým soliam.

Povrch: nahrubo lámaný

Hrúbka: 5 až 6 cm (nahrubo lámaná)

Rozmery: 8 × 8 cm

Cena: 165 €/m2

Keramická dlažba

keramická dlažba
Zdroj: Hornbach

Dlažba Rocky

Dlažba na terasy pre úzke škáry (2 až 4 mm).

Keramická dlažba so vzhľadom prírodného kameňa v béžovej farbe. Rektifikovaná hrana. Vhodná na exteriérové terasy alebo na vytváranie podláh v technických miestnostiach. Mrazuvzdorná, protišmyková, oteruvzdorná.

Povrch: glazovaný

Hrúbka: 2 cm

Rozmery: 60 × 60 cm

Cena: 10,90 €/ks

 

terasové platne
Zdroj: Premac

Dlažba Del Conca Da Vinci noce

Keramická dlažba s verným vzhľadom dreva.

Keramická dlažba s digitálnou potlačou dokonale imitujúcou vzhľad dreva. Vhodná na terasy, pod pergoly, na vytvorenie pevných podkladov pod záhradné sedenie, záhradných chodníčkov alebo ako nášľapné kamene. Mrazuvzdorná, protišmyková, odolná proti chemikáliám, soli a machom.

Povrch: digitálna potlač

Hrúbka: 2 cm

Rozmery: 60 × 60 cm

Cena: 47,99 €/m2

Text: Andrea Dingová v spolupráci s jednotlivými firmami
Foto: archív firiem
Zdroj: časopis Urob si sám 6/2019

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje