Hore

Základy spracovania RAW

Veľa fotografov sa čuduje, keď naimportuje fotografie do RAW konvertoru, že vyzerajú šedivo, pritom na displeji fotoaparátu vyzerali oveľa lepšie.

Aj pri fotení do RAW fotoaparát používa nastavenia spracovania obrazu ako pri formáte JPG. Použije ich len na náhľad RAW-u. Nie na samotný RAW. RAW nie je fotografia, sú to dáta zo snímača a je na RAW konvertore, čo s nimi po importe urobí. Univerzálne RAW konvertory väčšinou použijú nejaké štandardné nastavenie, ktoré nijako nereflektuje na nastavenie fotoaparátu. Lepšie sú na tom niektoré RAW konvertory, dodávané výrobcom fotoaparátu, ktoré z EXIFU-u môžu vyčítať nastavenia fotoaparátu a aplikovať ich na vyvolanie RAW. Ten sa tak po importe blíži tomu, ako vyzeral jeho náhľad na displeji fotoaparátu. Fotografi však dávajú prednosť univerzálnym RAW konvertorom, akými sú napr. Lightroom, Capture One, alebo Zoner Photo Studio X.

Pozrime sa na to, čo musíte s RAW-om urobiť, aby ste napodobnili spracovanie obrazu vo fotoaparáte. Ja použijem fotoaparát Nikon Z7 a RAW-y vyvolám v programoch Adobe Lightroom Classic CC a Nikon Capture NX-D. Ten prvý je najpopulárnejší univerzálny RAW konvertor na trhu, ale platíte si ho, druhý je zdarma, ale špecializovaný na spracovanie záberov len z fotoaparátov Nikon. Nejde teraz o porovnanie kvality výstupu, či o najväčšie priblíženie sa k tomu, ako fotoaparát spracováva JPG a TIF. Budeme si demonštrovať základné nastavenia spracovania, ktoré fotoaparát u JPG a TIFF robí.

Fotoaparát

Vo fotoaparáte máte niekoľko funkcií, ovplyvňujúcich spracovanie obrazu po jeho exponovaní. Nie je to len obrazový profil, ktorý ovplyvňuje celkovú paletu farieb, saturáciu a kontrast. Sú tu ďalšie funkcie, napr. odšumovanie, doostrovanie, korekcia chýb objektívu, rozšírenie DR. U niektorých fotoaparátov je toho ešte viac. Ak fotografujete len do formátu RAW, tieto parametre spracovania obrazu môžete čiastočne ignorovať. Aplikujú sa len na JPG alebo TIFF. Úplne ignorovať ich však nemôžete, pretože majú vplyv na náhľad, ktorý je súčasťou RAW-u. RAW nie je fotografia a preto, aby ste vedeli, čo obsahuje, musíte používať náhľad. Fotoaparát automaticky vloží do každého RAW-u náhľad vo formáte JPG. Nemýľte si to s fotografovaním RAW+JPG. JPG náhľad je ukrytý v súbore RAW a ako taký nie je vyberateľný, či editovateľný. Je to čisto len informatívna fotka. Tento náhľad je to, čo vidíte na displeji fotoaparátu, keď si pozeráte fotky.

Nejaké základné nastavenie spracovania obrazu je aktívne vždy, aj keby ste ho nikdy nenastavovali. Je na vás, či pri fotení do RAW budete s nastavením pracovať minimálne, alebo aktívnejšie. Pri minimálnom budú náhľady šedivšie, bližšie tomu ako vyzerá RAW po importe do počítača. Ak nastaveniu spracovania obrazu vo fotoaparáte budete venovať viac námahy, bude sa náhľad viac odlišovať od RAW-u importovaného do počítača. Zato ale uvidíte potenciál záberu, ako môže vyzerať, ak sa s vyvolaním RAW-u pohráte. Aby ste RAW vyvolali…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované