Google Maps
StoryEditor

"Novosibírske Maledivy". Rusky by sa chceli opaľovať pri krásnom jazere, to je však toxické a bez života

09.07.2019, 19:30
Autor:
mhmh
Nejde totiž o prírodný zázrak, ale o zatopenú skládku odpadu z neďalekej elektrárne.

Nádherná priezračne modrá voda v jazere pripomína pláže na Maledivách. Miesto neďaleko Pedagogického inštitútu pri Novosibirsku vyzerá na prvý pohľad skvele.

Smrteľník sa ale vody nesmie ani dotknúť. Nejde totiž o prírodný zázrak, ale o zatopenú skládku odpadu z neďalekej elektrárne.

Cesta z centra nie príliš atraktívneho Novosibirsku k slávnemu jazeru trvá asi pol hodinu. Potom sa za menším lesíkom otvorí nádherný výhľad - azúrové modré jazero, ktoré láka na kúpanie.

Mŕtve stromy v okolí

Keď však človek príde bližšie k vode, uvidí prvé náznaky toho, že je niečo zle. Stromy všade okolo sú mŕtve a tam, kde sa voda dotýka brehu, je krajina sfarbená do biela.

"Keď k jazeru prichádzate, ucítite silný zápach, ktorý pripomína prášok na pranie. Pri vode už to tak silné nie je, ale rozhodne nemáte chuť v nej namočiť si nohy. Nejako vám dôjde, že to nie je bezpečné," opísal fotograf Michail Rešetnikov, ktorý pri jazere pred nedávnom vydal sériu snímok, na ktorých sú dievčatá v plavkách a na prvý pohľad sa zdá, že sú v tropickom letovisku.

Vodná plocha nie je oplotená, navyše okolo nej nie sú žiadne varovné cedule. Paradoxom je, že k nej vedie cezpoľná cesta, hoci je vstup do lokality zakázaný. Samotné jazero je vidieť z veľkej diaľky.

Odpad z elektrárne

Problém je, že jediným prítokom je odpadové potrubie. Voda prináša do nádrže veľké množstvo vápnika a dáva jazeru nádhernú farbu.

"Tento efekt spôsobuje odpadom pritekajúci prach z hnedouhoľnej elektrárne. Spôsobujú ho rozpúšťajúce sa vápenné soli a ďalšie prvky a zvyšuje sa tým pH vody," vysvetlil pre server ngs.ru nemenovaný odborník.

Občas sa stane, že sa pri jazere objavia cudzí ľudia. Pred novinármi ale utekajú, pretože vstup do oblasti je zakázaný. Zamestnanci Sibírskej elektrárne ТЭЦ-5 však varujú, že postihom za kúpanie v jazere by nemusela byť len pokuta, ale niečo oveľa horšie.

"Už len prechádzky okolo nádrže sú nebezpečné a nežiaduce. Voda nie je pitná, obsahuje soli, má vysoké pH. Je používaná len k doprave popola. V kontakte s pokožkou spôsobuje silné alergické reakcie," vysvetlila spoločnosť spravujúca elektráreň.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 03 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví 04 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:12