Rodina 09. júl 2019

Ideálne prázdniny: Dobrodružstvo namiesto rezortov

Mária Melicherová
Mária Melicherová
Deťom stačí niekedy menej, než si myslíme. Nepotrebujú päťhviezdičkové rezorty ani najvychytenejšie animačné programy, ale drobné dobrodružstvá.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Mária Melicherová

Ideálne prázdniny: Dobrodružstvo namiesto rezortov
Parný vláčik na trati Čierny Balog – Dobroč. Foto – Antonio Martinetti/Flickr.com
Deťom stačí niekedy menej, než si myslíme. Nepotrebujú päťhviezdičkové rezorty ani najvychytenejšie animačné programy, ale drobné dobrodružstvá.

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

Deťom stačí niekedy menej, než si myslíme. Chceli by sme vám ponúknuť zopár jednoduchých nápadov, ako prežiť prázdniny, ktoré nebudú len o prázdnych dňoch. Vyhľadali sme viaceré zaujímavé nápady, oslovili kreatívnych rodičov a zamysleli sme sa nad tým, aký zážitok z leta v nás pretrval z detstva až doteraz.

Pre leto plné zážitkov deti nepotrebujú päťhviezdičkové rezorty ani najvychytenejšie animačné programy. Väčší efekt neraz urobia drobné dobrodružstvá, tvorivosť, sústredený čas spolu či noc pod stanom s rovesníkmi.

Na začiatku prázdnin má každá rodina aspoň predbežný plán: kedy a kam na dovolenku, do detského tábora či na prázdniny k starým rodičom. Stále však ostáva dosť programom nevyplnených letných dní, ktorým je fajn dať zmysluplný obsah. Ako ich naplánovať, aby deti neboli osvetľované viac obrazovkami tabletov než slnečnými lúčmi?

Prázdniny = prázdnejšia hlava + plnšie telo?

Pamätám sa na jednu definíciu prázdnin odpočutú pred mnohými rokmi od školákov na túre v Tatrách. „Prázdniny sú na to, aby sme mali prázdne hlavy,“ vyhlásil jeden z nich. Presne proti takémuto efektu voľných dní má ambíciu bojovať projekt Prečítané leto, ktorý určite stojí za zmienku. Ako hlavnú zbraň používajú jeho autori knihy. Okrem tipov na čítanie ponúkajú na každý týždeň aj nápady na hry alebo aktivity.

Prázdninový útlm je dnes už podrobne preskúmaný. A ako sa ukazuje, každé prespaté leto má dlhodobý vplyv na ďalšie vzdelávanie dieťaťa. Deti môžu počas leta stratiť až tri mesiace jazykových zručností,“ píšu na stránke projektu Prečítané leto jeho autori. Okrem toho priberajú päť- až šesťročné deti na váhe počas leta dva- až trikrát rýchlejšie než počas školského roka. Podľa údajov, z ktorých vychádza Prečítané leto, totiž viac času deti strávia pred televízorom (a zrejme počítačom alebo s tabletom, mobilom v ruke), ako hraním sa vonku. „Proti prázdninovému útlmu existuje veľmi jednoduchý – a stále oddychový liek – štyri až šesť prečítaných kníh za jedno leto,“ radia autori projektu.

Zaspomínajte si na svoj top zážitok z leta

Skúste porozmýšľať, aké zážitky z detstva si pamätáte. Čo chytilo za srdce nás, bude zrejme fungovať aj na naše deti. Osobne si doteraz pamätám, ako pre mňa a mojich bratrancov teta zorganizovala noc v stodole našich starých rodičov. Na voňavé seno nazvážané do stodoly počas leta sme prestreli velikánsku plachtu a prikryli sme sa spoločnou perinou. Viem si predstaviť, že v dnešnej dobe alergickej je takáto noc v roztočovej džungli pre rodičov skôr nočnou morou než idylickým tipom, no ako alternatíva by sa dnes dalo použiť spanie v stane na babkinej či kamarátovej záhrade alebo hoci aj spanie na balkóne vášho domu či bytu.

Foto – Ali Emino/Flickr.com

Veľmi dobre si spomínam aj na nočné opekačky na záhrade za naším domom. Neznie to asi ako najoriginálnejší tip, ale ožiarené tváre mojich príbuzných, sediacich v kruhu pri ohni na záhrade za domom, oblečenie nasmradené dymom a ľudovky, ktoré sme spolu spievali, to je celkom iná atmosféra ako grilovačka na terase. Inak, nepamätám si, že by sme po prechode od ohňa ku grilu spoločne ako rodina spievali.

 Navyše, ak vaše deti nepatria ku skautom, pri opekačke môžu trénovať zakladanie ohňa.

Učiteľka a mama šiestich detí Marta Páleníková hovorí, že nezabudnuteľné zážitky pre jej deti predstavovali túry v Tatrách. „Keď mala moja dcéra Terezka desať rokov, dostala od nás ako darček výstup na Svišťovku. Iba ona a ja. Pretože človek pri túre nemôže odbehnúť a môže sa sústrediť len na toho, s kým kráča, vznikajú počas chôdze zázračné rozhovory. Dodnes na túru spomíname,“ hovorí Páleníková.

Tatranské štíty patrili k vytúženým métam všetkých detí. Najstaršia dcéra dostala výstup na Gerlach k osemnástym narodeninám. „V Tatrách je sedem štítov, ktoré môže človek zdolať bez vodcu. Zdolať všetky, to bol dlhodobý cieľ každého z našich detí. Najmladší Jurko mal za sebou výstup na všetkých sedem štítov už v desiatich rokoch,“ prekvapuje Páleníková.

Letný to-do list

„Páči sa mi koncept, keď deti, rovnako ako rodičia, dostanú milú úlohu napísať si zoznam niekoľkých činností, ktorým by sa chceli venovať, a tiež zoznam toho, čo by sa počas prázdnin chceli naučiť. Kresliť na hodváb, vyrábať prírodnú kozmetiku, sviečky, jazdiť na koni, strieľať z luku, plávať motýlika, piecť pizzu či koláče, pripravovať drinky, liezť po skalách, spraviť premet, písať príbeh, kresliť postavu človeka alebo šiť,“ vnuká nápady psychologička a mama troch dcér Radka Příkaská.

Prázdniny môžu byť ideálne aj na učenie sa nových zručností typu čítanie mapy, používanie kompasu či základný výcvik rybára.

Podporiť ich nadanie a zručnosti

Svoje deti poznáme a vieme, čo robia s nadšením, a v tých činnostiach ich môžeme potiahnuť. Keď nesmierne rady pomáhajú s varením, môžeme si spolu pripraviť pizzový či muffinový deň či zriadiť letný bar a vyrábať rôzne druhy letných limonád. Na ochutnávku potom môžeme pozvať kamarátov svojich detí alebo si vyjsť spolu do parku na piknik.

Ak vaše deti milujú hudbu, dobrým nápadom môže byť začať učiť sa hrať na nejakom jednoduchom hudobnom nástroji alebo si natrénovať choreografiu či spev z niektorého youtubového karaoke. Ďalšou spoločnou aktivitou môže byť nový cudzí jazyk alebo ten, ktorý sa deti učia v škole. Slovíčka môžeme rozmiestniť po celom dome a situačne ich s deťmi používať alebo si vyhradiť časti dňa, keď sa skúsime v cudzom jazyku spolu jednoducho rozprávať.

Foto – Dani Vázquez/Flickr.com

Pri dovolenke v zahraničí sa nové znalosti dajú vyskúšať v reštaurácii či pri komunikácii s rovesníkmi na pláži. U niektorých detí nemusí byť rodičom hneď jasné, čo by ich mohlo nadchnúť. Vtedy ich môžeme pomôcť a nakopnúť ich otázkami: „Čo ťa natoľko baví, že sa nevieš od toho odtrhnúť? Kde by si chcel stráviť celý deň? Ako by sa volal deň, ktorý by si si fakt užil?“ radí Radka Příkaská.

Malé veľké zážitky

Program pre deti, samozrejme, závisí od ich veku, ako aj od toho, koľko dovolenky majú rodičia a starí rodičia. Najmä menšie deti zabavia nenáročné drobnosti ako výroba a púšťanie papierovej loďky po potoku, neváhajte sa napríklad zaprášiť kriedami a namaľovať na chodník vaše obľúbené rozprávkové postavičky.

Novinárka Martina Töröková svoje malé dcéry na dvore zabáva aj prekážkovou dráhou z kameňov a  bazénikov rôznych veľkostí. Veľmi často chodia spolu do lesa a na túry. Deti k dlhému kráčaniu pomáhajú nakopnúť informácie o rastlinách a zvieratkách, zdravé dobroty a detské atrakcie.   

Pre väčšie deti môže byť nenáročným, no „zapamätateľným“ zážitkom filmový večer pod holým nebom so sviečkami či svetelnými reťazami, ktoré sa dnes dajú zohnať za pár eur. Keď máte chuť na malé dobrodružstvo – príďte s deťmi na stanicu a kúpte si lístok na prvý vlak, ktorý príde, odvezte sa tam a improvizujte.

Parný vláčik na trati Čierny Balog – Dobroč. Foto – Antonio Martinettii/Flickr.com

Keď čakáte na prázdniny bratrancov a sesternice, zahrajte sa na sprievodcov a urobte im pútavým spôsobom prehliadku vášho mesta či dediny. Budete prekvapení, koľko vecí sa sami dozviete. Pri plánovaní voľných dní nezabudnite skontrolovať stránky knižníc či múzeí vo vašom meste. Môžu vás milo prekvapiť programom, ktorý pre vás a vaše deti pripravili. Inšpirácie na niektoré ďalšie nápady nájdete tu alebo z tých uletenejších tu

A čo povinnosti?

Povinnosti by v rodine mali byť normálnou súčasťou rodinného života po celý rok. Mama a otec nevaria, neupratujú ani nenakupujú len pre seba, domácnosť je spoločná vec celej rodiny. Cez prázdniny je situácia oproti školskému roku trochu iná v tom, že deťom odpadajú školské povinnosti, no rodičom na celé leto neodpadajú ich pracovné.

Staršie deti by sa preto mohli v čase voľných dní postarať o raňajky, pripraviť jednoduché jedlo či aspoň suroviny naň, ďalší upratať alebo sa cez deň postarať o bielizeň. Skvelé je zasadnúť si s deťmi a vytvoriť systém, kto čo bude mať na starosti. Môže to slúžiť ako prevencia hádok a záchvatov „prepálenej“ mamy a rodine tak ostane viac času na spoločné prázdninové aktivity. „Aj počas prázdnin u babky si môžu deti spísať, v čom konkrétne by mohli byť nápomocné, stanoviť si napríklad jednu aktivitu na deň,“ radí psychologička Stanka Girová.

Okrem povinností doma je skvelé deti k viesť k rôznym formám dobrovoľníctva. Môže ísť o pomoc susede s malými deťmi, nakúpiť starým susedom či porozprávať sa s nimi, zapojiť sa ako animátor vo farnosti pri príprave rodinných táborov alebo vypomáhať v kuchyni pri organizovaní rôznych stretnutí mládeže. Množstvo dobrovoľníckych ponúk v rôznych mestách na Slovensku nájdete na stránke dobrovolnictvo.sk.

Zážitky, zábavu, kultúru, tvorivosť, šport aj dobrovoľníctvo – to všetko môže v sebe spájať aj čas dovolenky. Aj keď pre rodičov to znamená často menej oddychu a väčšiu obetu. Marta Páleníková spomína na rodinné tábory, ktoré organizovali z farnosti na Morave.

„Bolo nás štrnásť rodín, ktoré mali chatky umiestnené v kruhu a uprostred bol priestor pre aktivity. Každý deň mali službu dve rodiny, ktoré pripravovali jedlo. Dopredu sme si rozdelili menu a príprava obeda patrila medzi najkrajšie chvíle celého týždňa. Pripravovali sme súťaže, hry a večerné hrané rozprávky. Kúpali sme sa v priehrade, chodili na túry a navštívili domov dôchodcov, kde sme pesničkami robili radosť starším,“ opisuje leto plné zážitkov Páleníková.

Zárukou dobrých zážitkov pre deti je tiež zväčša prítomnosť bratrancov a sesterníc alebo rovesníkov. Niektoré rodiny preto okrem svojich detí so sebou brávajú na výlety aj kamarátov. To prináša viac zodpovednosti a príprav, odmenou je však často menej práce s prípravou programu.

 

Akou sumou podporíte POSTOJ vy?

Veľká časť našich čitateľov nás pravidelne podporuje. Pridajte sa k nim a pomôžte tvoriť POSTOJ. Ďakujeme!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia