Denník N

Pristátie na Mesiaci nie je podvod. Vysvetlenie, prečo sa pochybovači mýlia

Buzz Aldrin vedľa americkej vlajky na povrchu Mesiaca. Vlajka v skutočnosti neviala, ako uvádzajú vyznávači konšpiračnej teórie o pristátí na Mesiaci. Foto – NASA
Buzz Aldrin vedľa americkej vlajky na povrchu Mesiaca. Vlajka v skutočnosti neviala, ako uvádzajú vyznávači konšpiračnej teórie o pristátí na Mesiaci. Foto – NASA

Konšpiračná teória o fingovanom pristátí na Mesiaci je populárna vo svete aj na Slovensku.

„Možno je Bill Kaysing blázon. Ale jeho verziu mesačného programu treba čítať a skúmať veľmi pozorne. Ak má pravdu, poriadne nás okašľali,“ píše novinár Paul Jacobs v Kaysingovej knihe Nikdy sme neboli na Mesiaci (We Never Went to the Moon: America’s Thirty Billion Dollar Swindle).

Prvý raz vyšla v roku 1974 a považuje sa za „bibliu“ konšpiračných teórií o pristátí na Mesiaci.

Verzia o fingovanom pristátí odvtedy značne „zľudovela“ a podľa rôznych prieskumov jej vo svete verí niekoľko percent až niekoľko desiatok percent opýtaných.

Medzi najpopulárnejšie konšpiračné teórie sa zaradila aj na Slovensku.

Vyštudoval angličtinu, nemal technické vzdelanie

Bill Kaysing získal bakalára z angličtiny a istý čas sa živil aj výrobou nábytku. K vesmírnemu výskumu pričuchol, keď pracoval ako autor technických textov pre firmu, ktorá sa podieľala na vývoji motorov pre raketu Saturn V. Knihu, ktorá spochybňovala pristátie na Mesiaci, vydal v 52 rokoch, predtým nič odborné nepublikoval.

Bystrý čitateľ by mal okamžite spozornieť a pýtať sa, či je Kaysing – angličtinár bez technického vzdelania – kompetentnou osobou na hodnotenie vesmírneho výskumu.

Medzi vedcami panuje cnosť, že sa nevyjadrujú k veciam mimo svojej odbornosti. Preto matematici nekomentujú klimatickú zmenu a jazykovedci evolučnú teóriu. Ak svoje hranice prekročia, obyčajne to nedopadne dobre a výsledky bývajú celkom tristné. Veda je skrátka príliš zložitá a nedá sa rozumieť všetkému.

Na druhej strane, Kaysing môže mať pravdu, aj keď mu chýba formálne vzdelanie. Čo teda tvrdí? Napríklad to, že Američania nemali dostatočne vyspelú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Prvé pristátie na Mesiaci

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie