Menu

Adelka a jej priblíženie sa k vykročeniu

Trvanie výzvy: 4. júna 2019 - 1. júna 2020

Cieľ výzvy

Cieľom našej výzvy je umožniť Adelke rehabilitovať a priblížiť sa tak k čo najväčšej samostatnosti. Našim najväčším snom je prvý samostatný krôčik.

Autor výzvy

Príbeh

Adelka a jej priblíženie sa k vykročeniu

Adelka sa narodila predčasne a vtedy sa pre nás svet obrátil hore nohami. Začalo to všemožnými komplikáciami a bojom o záchranu života od krvácania do mozgu, pľúc, otravou krvi v nemocnici, mnohými transfúziami i kompletnou výmenou krvi, abscesom, či antibiotickou liečbou. Prvý štvrťrok sme strávili v košickej nemocnici a hneď potom sa začal náš maratón. Začali sme bojovať s osudom a verili, že spoločne to zvládneme. Spočiatku to prvé roky bolo cvičenie Vojtovou metódou štyrikrát denne a sledovanie u desiatich odborných lekárov. Najviac nás vpred poháňa Adelkine odhodlanie a šikovnosť. Už ako 2,5 ročná vedela pekne čisto rozprávať, poznala všetky písmená a začala sa súrodencov vypytovať na prvé anglické slovíčka. Je usmievavou siedmačkou a učí sa na samé jednotky. Náš hendikep v súvislosti so zdravotnými komplikáciami sa prejavil po telesnej stránke. Po prvom roku poctivého cvičenia sa Adelka dokázala prvý krát sama pretočiť. Nevzdávali sme to a bojovali ďalej. Rokmi sme postupne pridávali rôzne formy terapií a skúšali všetko možné, čo nás posúvalo vpred. Je 21. storočie a tak je tu mnoho možností a spôsobov stimulovania k napredovaniu. V našom prípade jediné, čo nám môže pomôcť je pravidelná rehabilitácia.

Sme rodina s tromi deťmi z Prešova. Adelka je naša najmladšia dcéra, ktorá sa v 6. mesiaci narodila predčasne s váhou 1.060 g.  Jej urgentný prevoz z Prešova do Košíc, kedy každá minúta bola dôležitá, trval 4 hodiny. To čo sa stalo už nezmeníme, avšak rozhodli sme sa zabojovať o budúcnosť. Krátko po narodení sa situácia začala komplikovať krvácaním do mozgu a krvácaním do pľúc. Pani primárka oznámila, že Adelkin stav sa mení a tak ak chceme, môžu ju pokrstiť. Adelka už vtedy ukázala, že je bojovníčka... Spočiatku za ňu dýchali prístroje, keďže jej pľúca boli ešte nezrelé.  Pár krát sa situácia skomplikovala, či už abscesom a tým pádom nevyhnutným oper. zákrokom, transfúziami, či kompletnou výmenou krvi po klepsiele atď.. V inkubátore začala cvičiť Vojtovou metódou (keďže prvý rok je pre nervovú sústavu najdôležitejší). S cvičením sme pokračovali ďalšie roky 4-krátdenne.  

Prvý štvrťrok Adelkiného života sme strávili v košickej nemocnici, kedy každý deň bol bojom o jej krehký život. Po stabilizovaní sa začal maratón vyšetrení u desiatich odborných lekárov. Začali sme bojovať s osudom. Spočiatku (prvé 3 roky) sme cvičili štyrikrát denne Vojtovou metódou. Najviac nás celé tie roky poháňa vpred Adelkine odhodlanie a šikovnosť. Už ako 2,5 ročná vedela pekne čisto rozprávať, poznala všetky písmená a začala sa súrodencov vypytovať na prvé anglické slovíčka. Je usmievavou siedmačkou na bežnej škole a učí sa na samé jednotky. Náš hendikep v súvislosti so zdravotnými komplikáciami sa prejavil po telesnej stránke. Po prvom roku poctivého cvičenia sa Adelka dokázala prvý krát úplne sama pretočiť. Nevzdávali sme to a snažili sa ďalej. Rokmi sme postupne pridávali rôzne formy terapií a skúšali všetko možné, čo nás pomaličky viac, či menej posúvalo vpred. Je 21. storočie a tak je tu mnoho možností i spôsobov stimulovania k napredovaniu. V našom prípade jediné, čo nám môže pomôcť je pravidelná rehabilitácia. Je ozaj veľmi náročné väčšinu dňa presedieť vo vozíku. A tak jedine intenzívnou rehabilitáciou máme šancu napredovať.  Adelka sa už dokáže postaviť a chvíľu sama postať v otvorenom priestore.  
Momentálne fungujeme v režime, kedy po vyučovaní chodievame každý deň cvičiť do Košíc (denne 100 km). Hneď po návrate sa musíme začať učiť a pripravovať na nasledujúci deň, tak nasleduje večera, hygiena, cvičenie ešte raz a ráno sa začína kolotoč odznova. Dôležité sú však pre nás pokroky, ktoré vidíme.  Veríme, že vďaka vašej pomoci a Adelkinej pevnej vôli, odhodlaniu a vytrvalosti sa čoskoro budeme môcť s vami tešiť z prvého krôčika. 
Prosíme Vás  o pomoc a srdečne ďakujeme za každé euro, ktoré Adelke dá nádej do budúcna a priblíži sa vďaka vám k samostatnosti. Keďže Adelka je po mentálnej stránke v poriadku, plne si uvedomuje svoj hendikep a snaží sa bojovať zo všetkých síl aj keď sa to niekedy nezaobíde bez sĺz (niekedy aj na ňu po každodennom boji všetko doľahne), ale každý deň začíname odznova a nevzdávame sa. 

Prajeme vám nech sa vám vráti všetko dobro na vašom zdraví. 


Ďalšie informácie

Web
bibian.zlacka@post.cz

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?