07.07.2019 SPRÁVY

Rómovia z viacerých európskych krajín budú v pondelok protestovať v Bruseli.

Rómovia z Česka, Slovenska, Maďarska, Veľkej Británie, Francúzska, Belgicka a ďalších štátov budú v pondelok, 8. júla demonštrovať v Bruseli.
Demonštranti majú pred Európskym parlamentom vyjadriť nesúhlas s tým, že eurofondy posielané do jednotlivých štátov na boj s chudobou sa podľa nich strácajú v súkromných vreckách. Situácia desaťtisícov Rómov žijúcich v biede sa podľa organizátorov protestu nijako nemení.

Občianska iniciatíva poukazuje aj na rastúcu radikalizáciu spoločnosti a varuje pred rasovou nenávisťou. Navrhuje preto zriadenie Rómskeho kongresu, do ktorého by boli volené rómske zástupkyne a zástupcovia zo všetkých krajín Európskej únie a ktorý by podliehal Rade Európy. Organizátori protestu by sa mali stretnúť s českým europoslancom Tomášom Zdechovským (KDU-ČSL) a odovzdajú mu svoje požiadavky.

Jednym z hlavných organizátorov je vodiča kamiónu Štefana Pongo. K organizovaniu protestu ho vraj prinútila jeho nedávna cesta na východné Slovensko, kde videl v akých podmienkach žijú tamojší Rómovia.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.