Nezabúdajme na svoje zdravie ani počas letných dovoleniek

Všetci chceme mať na leto len tie najkrajšie spomienky. Nevieme sa nabažiť radosti z voľných dní a hrejúceho slnka. Najviac času trávime pri vode, prechádzkami v prírode a návštevami viac či menej exotických oblastí. Aby leto, respektíve letné kúpanie bolo fajn, treba sa k svojmu telu správať zodpovedne.

Letom sa nič nekončí. Buďme rozvážni pri každej hre, zábave alebo letnom platonickom poblúznení. Práve preto, že si v lete plánujeme dovolenky a máme oveľa viac voľného času, na každú zmenu citlivejšie reaguje aj naše telo.

Nie je nič horšie, ako keď nás v lete skolia horúčky, bolesti a malátnosť. To sú najčastejšie príznaky letnej chrípky. Tá môže mať aj oveľa ťažší priebeh než v akomkoľvek inom ročnom období. Počas leta zanedbávame pitný režim, telo vystavujeme náhlym teplotným zmenám a osviežujeme sa ľadovými nápojmi. Pri chrípke sa treba vyhýbať slnku a čo najskôr ju vyležať. To je azda tým najväčším kameňom úrazu počas leta. Najúčinnejšie sú liečivá s obsahom paracetamolu a dostatok tekutín.

Častým kúpaním v bazénoch či v prírodných vodách sa zvyšuje riziko zápalov očných spojiviek alebo ušné zápaly. V takýchto prípadoch je najlepšie vyvarovať sa akýmkoľvek domácim radám a okamžite vyhľadať lekára. Aj tieto zápalové ochorenia môže sprevádzať horúčka, bolesti končatín a celkové oslabenie organizmu.

Čo jete a kde sa kúpete? To sú tie najdôležitejšie letné otázky

Každou letnou sezónou sa zdôrazňuje, aby sme prihliadali na uskladňovanie potravín a ich konzumáciu. V lete sa potraviny rýchlejšie kazia, a tým nám hrozia črevné ochorenia. Bolesti brucha a hnačky sú tým najhorším sprievodcom na našich cestách. Majte preto vždy po ruke vhodný liek na zastavenie týchto zdravotných ťažkostí. Počas leta preto konzumujte viac polievok, zeleniny a ovocia. Aj to si treba dôkladne umyť, či už ho máte priamo zo záhrady alebo obchodov. Obmedzujte aj konzumáciu šalátov a zmrzliny.

Vo vlhkom a bakteriálnom prostredí premočených plaviek sú vhodné podmienky aj pre vznik zápalov močových ciest či ženských vaginálnych ochorení. Plavky si vždy vymieňajte a dlho neseďte v mokrom odeve. Predovšetkým prírodné vody sú bohaté na rôzne mikroorganizmy. Po príchode domov sa vždy okúpte. Používajte buď len čistú vodu alebo prípravky s obsahom kyseliny mliečnej. Tá podporuje zdravú mikroflóru v intímnych častiach. Žiadne pálenie ani svrbenie. Len leto plné radosti!

Foto: pixabay.com