Stručný sprievodca čerpadlami do záhrady a na polievanie

04.07.2019, Zuzana Božeková | Exteriéry, záhrada

Typov záhradných čerpadiel je veľa. Používajú sa na zalievanie a zavlažovanie, na odčerpávanie pivníc alebo na zásobovanie domácnosti vodou. Odborník z Hornbachu poradí, na čo sa aké čerpadlo hodí.

Čerpadlá možno rozdeliť na ponorné, kalové, záhradné povrchové čerpadlá a čerpadlá do suda či na čistú vodu. "Takmer všetky druhy záhradných čerpadiel sú poháňané elektrickou energiou, výnimkou sú iba ponorné beztlakové čerpadlá, ktoré slúžia na prečerpávanie vody z jedného miesta na druhé. Pomocou nich sa dá odčerpávať voda z rezervoárov, pivnice či z bazéna. Postačia na zalievanie malej plochy alebo skleníka, ale na zavlažovanie väčšej plochy alebo trávnika sú nedostatočné," hovorí David Benda, odborník z oddelenia záhrad v projektových marketoch Hornbach.

Hornbach-cerpadlo-2-X.jpg


Kalové čerpadlo

Je vhodné na vyprázdňovanie nádrží, rybníčkov, septika, žumpy alebo splaškovej vody. Nečistoty a fekálie odčerpáva až do 5 mm a dokáže vyvinúť tlak 0,4 až 2 bary. Nehodí sa na zalievanie trávnika alebo záhrady.

Hornbach-cerpadlo-10-X.jpg


Záhradné povrchové tlakové čerpadlo

Tieto čerpadlá sú nenáročné na manipuláciu, pretože zostávajú na povrchu. Sú vhodné najmä na zavlažovanie trávnika alebo postrekovanie záhrady. Ich sacia výška je od šesť až deväť metrov, tlak majú od 3 barov. Možno ich skombinovať aj s tlakovou nádržou.

Hornbach-cerpadlo-11-X.jpg


Ponorné tlakové čerpadlo

Používa sa v prípade, ak potrebujete dostatočný tlak napríklad na zalievanie či zavlažovanie. Výkon čerpadla sa začína od 2 barov. Platí, že čím väčšia plocha na zalievanie, tým je potrebný väčší tlak. "K tlakovým čerpadlám patria aj domáce vodárne. Odporúčam ich najmä v prípade, že máte nízky tlak alebo používate vodu zo studne. Súčasťou domácej vodárne môže byť aj expanzná čiže tlaková vodáreň, ktorá sa postará o stály tlak vody v domácnosti. Domáce vodárne sú väčšie zariadenia a bývajú často vybavené kolieskami, ktoré uľahčia transport," vysvetľuje D. Benda.

Hornbach-cerpadlo-9-X.jpg


Čerpadlo na čistú vodu

Ako už z jeho názvu vyplýva, tento druh čerpadla je určený na pitnú vodu alebo polievanie. Medzi tieto čerpadlá patria nízkotlakové, ktoré pracujú s tlakom 0,6 až 1 bar a používajú sa najmä na prečerpanie vody alebo vyčerpanie vody napr. z bazéna.

Hornbach-cerpadlo-8-X.jpg


Čerpadlo do suda

Nejeden chatár či chalupár zaplesá pri pohľade na špeciálne čerpadlá do suda, ktoré sú prispôsobené veľkosťou a ergonómiou na jednoduché uloženie do suda. Nahromadiť dažďovú vodu do suda a potom z neho zalievať nebolo nikdy také ľahké. "Výskumy potvrdili, že kvalita zrážkových vôd je úplne postačujúca na rozmanité účely využitia dažďovej vody v záhrade aj v domácnosti. Na zavlažovanie záhrady je dažďová voda dokonca vhodnejšia ako voda z kohútika. Tá dažďová neobsahuje chlór, je chudobná na soli a minerály, a tak nedochádza k salinizácii pôdy," pokračuje D. Benda.

Hornbach-cerpadlo-1-X.jpg


Čo čerpadlo dokáže a ako ho používať

Dnešné tlakové čerpadlá sa vedia automaticky spínať pri stlačení ventilu či kohútika na konci hadice, pri polievaní vás nič neobmedzuje. S tým tiež súvisí aktuálny trend v automatických závlahových systémoch. Pod zložitým názvom sa skrýva veľmi jednoduchý a ľahko zostaviteľný súbor hadíc rozličných priemerov, rýchlospojok a zalievacích koncoviek.

Čerpadlo nie je pumpa, a tak je mechanizmus poháňaný elektrickou energiou. Všetky hobbyčerpadlá sú na 220 V a zvyčajne sú vybavené desaťmetrovým prívodným káblom. Takmer všetky ponorné čerpadlá majú plavák, vďaka ktorému zariadenie nepobeží naprázdno a nespáli sa. Plavák musí byť v osi. Ak klesne, čerpadlo sa automaticky vypína. Výnimkou sú čerpadlá určené do vrtu a taktiež špecifické čerpadlá určené na vyčerpanie bazéna, pri ktorých si môžete výšku dostupnej hladiny vody regulovať manuálne.

"Čerpadlo je relatívne bezúdržbový mechanizmus. Môžu mu uškodiť v podstate len dve veci. Tou prvou je, ak pobeží nasucho. V tomto prípade sa môže mechanizmus spáliť, preto treba občas kontrolovať stav hladiny a to, či je plavák v správnej polohe. V druhom prípade je potrebné kontrolovať stav sacieho koša, ktorý sa môže upchať podobne ako hadica vysávača," radí na záver odborník z Hornbachu.

Hornbach-cerpadlo-13-X.jpg


Produktové tipy

Hornbach-cerpadlo-3-X.jpg   Hornbach-cerpadlo-4-X.jpg   Hornbach-cerpadlo-5-X.jpg

 Čerpadlo do suda (naľavo), ponorné čerpadlo (v strede) a kalové čerpadlo (napravo)


 

Kalové čerpadlo for_q FQ-SW 16.000 (5812999)
Je vhodné na vyprázdňovanie nádrží, rybníčkov, septika, žumpy alebo splaškovej vody. Nečistoty a fekálie odčerpáva až do 5 mm a dokáže vyvinúť tlak 0,8 baru. S výkonom 670 W je hodnota maximálneho dopravovaného množstva 16-tisíc litrov za hodinu. Výrobca poskytuje záruku desať rokov.
Cena: 129,95 eura

Ponorné tlakové čerpadlo for_q FQ-KW 12.500 (5812996)
Je výborným pomocníkom pri odčerpávaní vody napríklad z bazénov. S výkonom 700 W a maximálnym čerpaným množstvom vody 12 500 l/h bude výborným pomocníkom pri zavlažovaní. Maximálna dopravná výška je desať metrov a dosahuje maximálny tlak 1 bar. Výrobca dáva záruku desať rokov.
Cena: 119,95 eura

Čerpadlo do suda for_q FQ-RP 3.400 (5812995)
Veľkosťou a ergonómiou je prispôsobené na jednoduché uloženie do suda. Maximálna hĺbka ponoru je sedem metrov, horná hranica dopravnej výšky je desať metrov. S výkonom 320 W a tlakom 1 bar dokáže prečerpať 3 400 l/h. Výrobca poskytuje záruku desať rokov.
Cena: 79,95 eura

Hornbach-cerpadlo-6-X.jpg   Hornbach-cerpadlo-7-X.jpg

 Záhradné povrchové tlakové čerpadlo (naľavo) a čerpadlo do suda (napravo)


 

Foto: Hornbach

Podobné články