Je to pôžitok z vône, jemne nadýchanej striedky a chuti, ktorá sa nikdy nezunuje.  Najprv sa pokocháte nad vencovým tvarom a jemnou, cukrovou posýpkou, potom si poprezeráte jej úhľadné rezy a keď sa konečne zahryznete, bábovkový ošiaľ sa začína.

Nezáleží na tom, či ide o nedeľné raňajky, posedenie pri poobednej káve, alebo sviatočne prestretý stôl. Dokonalá bábovka je vždy šlágrom, ktorý nepotrebuje zdokonalenia. Ako dokáže zapôsobiť v novom tvare? Zoznamujeme sa v našej redakčnej kuchyni s bábovkovou formou Nordic Ware Rondo Heritage z Bonami.

Legendárna klasika

Keď v roku 1950 uviedla americká firma Nordic Ware na trh svoju prvú bábovkovú formu, netušila, že začne písať históriu novovznikajúceho kultu. Nebola zo skla, pálenej hliny, ba ani oceľového alebo medeného plechu. Šlo o hrubostenný, hliníkový odliatok.

Takmer nezničiteľná forma sa začala dediť z generácie na generáciu, až kým sa firma pred pár rokmi nerozhodla modernizovať jej vzhľad. Vytvorila kolekciu nových dizajnov, ktoré dopĺňajú 70 miliónov foriem, ktoré sú už desaťročia v obehu.

V čom spočíva čaro hliníka? Výborne vedie teplo, rovnomerne ho odovzdáva cestu a svojim lesklým povrchom bráni tomu, aby povrch múčnika prihorel. Práve tak ako forma zo skla, ibaže tentokrát dokonale nerozbitná.

Recept na dokonalú bábovku

Je jediný bábovkový recept, ktorý stojí za to. Hoci zlé jazyky tvrdia že zo 6 vajec sa robí praženica a nie múčnik, každý kto ju ochutnal zostal v úžase. A nejde iba o jej chuť. Pripravíte ju v jedinej nádobe kuchynského robota bez toho, aby ste si zašpinili polovicu kuchyne.

Suroviny:

6 vajec
300 g cukru
1 vanilkový cukor Dr. Oetker
100 ml oleja
6 PL mlieka
300 g polohrubej múky
1/2 ČL prášku do pečiva
1/2bal prírodného kakaa Dr. Oetker

 

Z oddelených bielkov vyšľaháte v kuchynskom robote sneh, pridáte do neho pri stálom miešaní cukor a keď zmizne z dohľadu, postupne pridávate jeden žĺtok za druhým. Keď sa masa rovnomerne vyfarbí, pridáte vanilkový cukor Dr. Oetker, olej, poctivé polievkové lyžice mlieka, múku a štvrť kávovej lyžičky prášku do pečiva.

Vzdušná, nadýchaná masa sa priam pýta do formy, tentokrát do hliníkovej.

Poriadne vymazať a upiecť

Najlepším mazaním pre bábovkovú formu je bravčová masť a najlepšou posýpkou je polohrubá múka. Ak je forma suchá, vytriete ju k dokonalosti raz-dva. Do pripravenej formy príde polovica cesta, do druhej primiešate prírodné kakao Dr. Oetker a vlejete ho vo forme prstenca k prvej polovici.

Zvyšok je už iba obyčajné pečenie. Pred-nastaviť teplotu na 180 °C, piecť 55 až 60 minút a za tepla vyklopiť na servírovací podstavec. Vždy v plnej dokonalosti, vždy s rovnakým úspechom.

Nová forma sa nám zapáčila

Chvíľu sme si museli zvykať na novú formu, postupne sa nám však veľmi zapáčila. Prekonáte dve drobnosti z doterajších návykov a máte pocit, akoby ste piekli bábovku po novom od počiatku vekov.

Prvou zmenou je mastenie a vysýpanie. Nikdy sa nedostanete do ostrých hrán formy a spočiatku vás to bude hnevať.  Pravdou však je, že sa nedeje vôbec nič. Bábovka sa vyklopí bez problému i bez toho aby ste hľadali nejaký zázračný sprej alebo pomôcku. Len pri umývaní vás čaká niekoľko omrviniek, ktoré treba hubkou dostať von.

Druhou zmenou sú množstvá surovín. Hoci klasická rozpiska funguje pre štandardnú sklenú formu dokonale, pri novej ju treba skrátiť na menší, 2.4-litrový objem formy. Polovička cesta sa ukázala byť pri prvom pokuse primálo, dve tretiny sa blížia k dokonalosti. Skráťte k tomu čas pečenia na 40-50 minút a všetko je v najlepšom poriadku.

Nový tvar púta pozornosť

Nový tvar bábovky je pútavý a v našom kraji sa s ním často nestretnete. Je príjemné zistiť, že k novému zrakovému pôžitku sa viaže klasická chuť a štruktúra bábovky – nadýchaná, jemná, dostatočne vláčna a vlhká. Bez pachute prášku na pečenie, s vôňou vanilky a kakaa.

Na všedný stôl príde v cukrovom šate, pre sviatky však už rozmýšľame nad tým, že jej budeme môcť pridať i slávnostnú polevu. Hlboké, rebrované ryhy priam akoby žiadali po nevšednom prídavku.

Bábovková forma NordicWare Rondo Heritage z Bonami (53,59 €) je nielen umeleckým dielom, ale aj skutočne spoľahlivým a trvácnym pomocníkom do kuchyne. Ak si zariaďujete tú svoju, alebo sa vám iba rozbila vaša dlhoročná sklená forma, neurobíte chybu ak sa pre ňu rozhodnete. Je vizuálne novátorská, primerane veľká a pri pečení vás nezaskočí žiadnou mrzutosťou. Musí byť zaujímavé vyskúšať aj ostatné tvary na trhu. Vyzerajú elegantne, priam vyzývavo. S klasickou, najlepšou bábovkou.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár