Je to moment, v ktorom sa povetrie naplní neodolateľnou vôňou diaľok. Nasypete do mlynčeka čerstvo praženú kávu, opriete sa rukou do kľuky a čím väčšmi ňou točíte, tým viac sa do vzduchu dvíhajú prchavé oleje, ktoré so sebou nesú náznak chuťového pôžitku.

Ak príde na mlynčeky, tie ručné majú osobitý pôvab. Vtiahnu vás do mletia celou vašou silou a prehlbujú kávičkársky pôžitok. Aký je kávový mlynček La Cafetiére z Bonami, z ktorého dýcha nostalgia a uhladený, klasický dizajn? Zoznamujeme sa s  ním deň po dni, pri vychutnávaní kávy z rôznych kútov sveta.

Pre potechu oka

Nemuseli ste ho nikdy vidieť a okamžite tušíte, že ide o mlynček na kávu. A to aj napriek tomu, že našim domácnostiam vždy kraľovali mlynčeky s drevenou zásuvkou, alebo keramické, nástenné modely. Táto európska klasika však dodnes nestratila nič na svojom pôvabe.

Mohutná kľuka, hlboká násypka, západkou zaistená zberná nádoba – všetko vzájomne ladí spôsobom, z ktorého dýcha atmosféra starých, dobrých časov. Hoci tentokrát je všetko z nerezu a medené lakovanie dáva mlynčeku šmrnc, moderné materiály mu nie sú na obtiaž.

Práve naopak. Nemusíte ho leštiť, nemusíte ho utierať – neobjavia sa na ňom hrdzavé mapy, ak sa pričasto dostane do kontaktu s parou. V akom stave ho vybalíte zo škatule, v takom ho budete používať celé desaťročia.

Zalievaná, french press, moka ale aj na filter

K starým časom patria aj tradičné spôsoby prípravy kávy. Máte ju radi zalievanú, z moka kanvičky, filtrovanú alebo z frenchpressu? Potom budete s mletím určite spokojní. Stačí len, aby ste nastavili hrúbku mletia tak, aby vyhovovala vášmu zámeru.

Odskrutkujete mosadznú hlavicu, vytiahnete kľučku, podvihnete rozperu a pootočením vejára s ozubením nastavujete veľkosť škáry medzi mlecími kameňmi. Pri experimentovaní s nastavením sme pokryli celú škálu hrúbok od kryštálového cukru, cez krupicu až po hrubú múku.

Hoci nastavenie netrvá viac ako minútu, nepočítajte priveľmi s tým, že ho budete meniť pred každým mletím. Vyberiete jeden z kompromisov a pri ňom zostanete pre celú škálu príprav. S dobrým pocitom, čerstvo namletej kávy.

Namiesto liatiny moderná keramika

Hoci mlecí mechanizmus zostal bez úprav, ťažkopádne liatinové kamene pre mletie kávy dnu nenájdete. Výrobca ich vymenil za modernejšiu keramiku, ktorá má priam vidiecky výzor, spracovanie a geometriu.

Ak hľadáte v keramike kávových mlynčekov precíznosť pre jednotnú hrúbku mletia, v tomto prípade na ňu zabudnite hneď od začiatku. Os mlynčeka je voľne osadená bez ložísk, s milimetrovou variáciou náklonu, ba i keramické kamene majú tvarovú variáciu.

Znamená to, že pri jedinom nastavení meliete pomerne širokú škálu frakcií, ktoré by ste hravo oddelili kalibrovanými sitkami od seba. Práve vidiecky charakter mletia je prednosťou, ktorú tento mlynček dokáže ponúknuť na kontrast iným.

Na prachové mletie kávy pre espresso nepomýšľajte, tento model mlynčeka nie je pre tento spôsob prípravy kávy. Všetky ostatné však zvláda bravúrne.

Veľká kľuka neunaví

Páči sa nám ergonómia tohto modelu. Dlhá kľuka prenáša silu na mlecie kamene bez námahy, úchop spodného zásobníka je vďaka veľkým kotviacim prvkom bezproblémový. Pridajte k tomu veľkú pružinovú západku pre otváranie a ste v kávičkárskom živle.

Mlynček sa nám poddal pri mletí tvrdých zŕn svetlo pražených káv, s oveľa plynulejším chodom ho zažívame pri tmavšom pražení s krehkými zrnami. Vyskúšali sme si mletie ovsených vločiek na posýpku,  drvili sme dokonca i cukor. Ak máte cit a vzťah pre mechanických pomocníkov v kuchyni, bude sa vám tento model páčiť.

Hoci žijete v ére elektroniky, senzorov, mikromotorčekov a nonotechnológií, tento mlynček akoby sa úplne stránil modernizáciám. Zostáva práve taký, ako prenikal do domácností pred viac ako dvomi stovkami rokov.

Údržbu nežiada

Je iba malá šanca, že by ste museli s týmto mlynčekom čosi riešiť. Preplachovanie keramických kameňov nežiada, zberná nádoba sa od kávy nezamaže. A ani násypník nebude pri pravidelnom používaní pokrytý vrstvou prachu.

Páči sa nám bočné lakovanie, na ktorom nezostávajú odtlačky prstov. Takže ak príde na patinu, nie je veľká šanca že sa vám na mlynčeku vytvorí sama. Iba ak by ste si ju kreatívne namaľovali.

Kávový mlynček La Cafetiére z Bonami (31,39 €) je starou dobrou klasikou, na ktorej sa výrobca nesnažil zmodernizovať žiadny z prvkov. Bez ložiska a s voľným vedením melie kávu a jemné obilniny na nastavenú hrúbku mletia, vo výsledku však ide o širšiu škálu frakcií – od najjemnejších po najhrubšie. Ak máte radi vidiecku atmosféru a chute kávových nápojov, tento model vás určite zaujme. A to nielen tým, že dostal do výbavy jednoduché keramické kamene, ale aj svojou atmosférou a koloritom mletia.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár