Nájdite zmysel v triedení odpadu

0 839

Ľudia neboli nikdy takí nešťastní ako teraz, keď toho majú tak veľa.“(Šejk Hamidou Kane)

Všade naokolo sa dobrovoľne obklopujeme vecami, ktoré v skutočnosti naplno ani nevyužijeme a nakoniec skončia v odpade. V odpade, ktorý nás doslova pohlcuje a uberá z plôch, ktoré by mohli mať pre nás úplne iný úžitok.

Ročne vyprodukuje každý Slovák v priemere 475 kg odpadu, čo je obrovské množstvo, ak si pomyslíme, že sa to týka aj nášho suseda, priateľov, známych, prípadne všetkých ľudí na Zemi. Dá sa to zmeniť?

Samozrejme, že áno, avšak – okrem inteligenčného a emocionálneho kvocientu by vám nemal chýbať ani ten ekologický. Ekologická inteligencia by mala byť pre človeka jednou zo základných schopností, vďaka ktorej si dokáže uvedomiť aj dôležitosť triedenia a eliminácie tvorby odpadu. Význam toho, že výsledkom našej práce nie sú len dokonalé stavby, moderné oblečenie a nádherný úsmev od plastického chirurga, či plné nákupné košíky.

Naopak za nás hovoria nelichotivé štatistiky a čísla, ale aj pohľad na odpadkové koše, zberné dvory a haldy smetí, ktorými ubližujeme nielen prírode ale aj sebe. Dobrovoľne tak znečisťujeme svoje ovzdušie, ktoré potrebujeme na svoj život, pôdu, čo nám dáva úrodu a vodu, ktorú denne pijeme. Skládky obsahujú obrovský podiel organickej hmoty, ktorá sa spolu s ďalšími škodlivými látkami podieľa na tvorbe prachových emisii a ohrození podzemných vôd.

Zmena v myslení je preto dobrým smerom k zlepšeniu. Zlepšeniu toho, čo sa veľa rokov podceňovalo a v súčasnosti začína naplno prejavovať v globálnom otepľovaní a klimatických zmenách. Hrozbách, ktoré sa nás vecne dotýkajú a nepriamo ničia. Ničia naše domovy, majetky a pohodlie, za ktorým je obrovské množstvo škodlivého a toxického odpadu.

Ako eliminovať produkciu odpadu?

Spôsobov je niekoľko. Aktuálnym trendom sú myšlienky životného štýlu „Zero Waste“, ktorý podporuje opätovné využitie všetkých zdrojov bez tvorby odpadu.

Najlepšie ale urobíte, ak sa pokúsite odpad vôbec nevytvárať, čo si uvedomujeme, že je dodržať v dnešnej konzumnej dobe naozaj veľmi náročné.

Mnohé zo zakúpeného ale pritom stačí vrátiť do predajne, pretože niektoré veci, ako napríklad sklenené a možno čoskoro aj plastové fľaše, sa predsa zálohujú.


Aby bol svet ešte krajší, mali by ste začať triediť odpad.

Aby bol svet, vďaka minimálnej tvorbe odpadu ešte krajší, mali by ste ho začať triediť na základe farebnej abecedy triedenia, ktorú sme si už v jednom z našich článkov stručne spomenuli. Moderné organizácie dnes už investujú do označenia a zloženia svojich obalov, vďaka čomu bude pre vás recyklácia oveľa jednoduchšia.

Veď správne vrátená a využitá PET fľaša sa spolu s ďalšími 29-timi kusmi môže premeniť na štýlovú fleecovú bundu. Alebo z 2 nápojových kartónov sa dá recykláciou vyrobiť až 1m2 kuchynských utierok, ktoré všetci tak milujeme. Prípadne sa 5 recyklovaných sklenených pohárov môže premeniť na nádhernú vázu na vašom stole v obývacej izbe. (zdroj enivpak.sk)

Uvedomte si, že (ak už má vzniknúť) len dobre prerozdelený a vytriedený odpad sa dá rozumne zhodnotiť a recyklovať! Dá sa využiť a nemusí skončiť na skládkach, ktoré sa zo dňa na deň len zbytočne zväčšujú a škodia. Skúste sa preto podieľať na minimálnej tvorbe odpadu a šírení ekologickej inteligencie vo vašom okolí. Buďte príkladom a pokúste sa v tomto smere zmeniť nielen svoje, ale aj správanie ľudí, ktorí sú vám viac či menej blízky. Čím nás bude viac, tím to bude lepšie.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.