play off - semifinále
03.07.2019 04:00 CET
0 : 1
po prodloužení
(0:0, 0:0)

Reportáž

Raúl Jiménez (© AFP)

Mexiko je prvním finalistou Gold Cupu 2019, v prodloužení zdolalo Haiti

Mexiko se stalo prvním finalistou letošního Gold Cupu. Rozhodla o tom těsná výhra v prodloužení. Rozhodující branku vítězů vstřelil z pokutového kopu Raúl Jiménez. Nutno podotknout, že Mexiko si postup do finále zasloužilo, v utkání ve Phoenixu bylo po celou dobu výrazně lepším týmem.

Snažení hráčů El Tri dlouho dobu naráželo na konsolidovanou obranu Haiti. Velké překvapení turnaje vyrukovalo na favorita s ryze defenzivní taktikou a to dělalo Mexičanům problémy. V 10. minutě přišla první vážnější příležitost Mexičanů, hrajících trochu netradičně v bílých dresech. Do odraženého balónu se na hranici šestnáctky opřel Roberto Alvarado, ale branku gólmana Placida netrefil. V ještě lepší příležitosti byl Jiménez zhruba po půlhodině hry, ale jeho hlavičku brankář Haiti zachytil. Mexiko v prvním poločase na Haiti recept nenašlo a kouč Gerardo Martino měl o čem přemýšlet.

Druhý poločas však zahájily oba týmy beze změny. Tempo hry se sice zvýšilo, hrálo se nahoru dolu, avšak bez větších příležitostí. Znovu mělo o něco více ze hry Mexiko, které v 71. minutě neproměnilo další dobrou možnost i díky včasnému výběhu Placida. Haiti se dostalo pod velký tlak, ale za devadesát minut neinkasovalo, takže oba celky čekalo prodloužení.

Zhruba 60 tisíc diváků se v Arizoně dočkalo jediné a rozhodující branky v 93. minutě, kdy došlo ve vápně k Haiti k nepřehlednému závaru, ve kterém byla vidět hra rukou i faul domácích hráčů. Sudí zápasu Katařan Al Jassim se rozhodl pro pokutový kop a ten s přehledem proměnil Raúl Jiménez. Haiti muselo spěchat a před koncem druhé části prodloužení měl na kopačce vyrovnání střídající Cantave, který orazítkoval spojnici! To byla vůbec největší šance Haiti v utkání a poslední možnost s výsledkem něco udělat. Mexiko už vedení nepustilo a na Gold Cupu si zahraje finále.

Autor: Ondřej Linhart / onlajny.com, goldcup.org

Komentáře (31)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Výkony Haiti na tohtoročnom Gold Cupe sú veľkým prekvapením. Tí chlapci karibskí sa fakt naučili hrať futbal, aj keď na druhej strane je pravda, že za aktuálnym úspechom Haiti stoja najmä hráči s dvojitým občianstvom, ktorí futbalovo vyrastali v iných krajinách. Na to sa ale história pýtať nebude...

Reagovat
ttopi

Historie se na to ptát nebude, ale zároveň tím sám neguješ svou vlastní druhou větu.

Reagovat
smazaný uživatel

V podstate máš pravdu, chcel som len zamachrovať ako mám naštudovanú súpisku Haiti

Reagovat
ttopi

Je ale nutno uznat, že prohrát s Mexikem až po prodloužení je dobrý výsledek. Neviděl jsem zápas, jak moc to bylo sprvaedlivé. Asi jako kdybychom porazili třeba Maltu až v prodloužení.

Reagovat
smazaný uživatel

Celkovo si zober, že výsledky Haiti na tomto Gold Cupe boli skvelé. V normálnom hracom čase vlastne neprehrali. S plným bodovým ziskom vyhrali skupinu v ktorej porazili aj Kostariku, v štvrťfinále zdolali Kanadu, ktorá má momentálne silnú generáciu hráčov a potom tá spomínaná prehra v predĺžení s Mexikom... to nie sú nejaké náhodné výsledky, ale signál, že s Haiti je treba počítať.

Reagovat
rezba

Podívej se na Curacao, Martinik nebo Guyanu, Dnes je prostě taková doba.

Reagovat
smazaný uživatel

To áno. Ukážkovým príkladom tohto trendu je aj práve prebiehajúci APN. Takmer všetky mužstvá majú na súpiskách hojný počet hráčov, ktorí sa narodili a futbalovo vyrástli v inej krajine (prevláda Francúzsko), majú však po rodičoch či starých rodičoch aj občianstvo príslušnej africkej krajiny a využili možnosť ju reprezentovať.

Reagovat
smazaný uživatel

EXPRES ZPRÁVY

08:03 Gold Cup - výsledek

Výsledek nočního zápasu Gold Cupu: Haiti - Mexiko 1:0 po prodl. (93. Jiménez z pen.).

Já už myslel, že Haiti je ve finále.

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež som sa v prvom momente potešil

Reagovat
smazaný uživatel

Ta penalta.. sice ho nakopl, ale přidal tomu slušně

Reagovat
mayday

Pro mě je tohle asi nejnudnější kontinentální turnaj, společný mistrovství Severní i Jižní Ameriky by bylo super.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Hrálo se to btw v roce 2016 a zas tak super to nebylo.

Reagovat
mayday

To vím, že se hrála výroční Copa společná. Nevím no, ta Jižní Amerika, to je furt dokola těch 10 týmů. Severní Amerika je pak vyloženě nuda.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Ferguson6

Já i ty, pojdem na Haiti

Reagovat
pobody's nerfect

OT: tuší někdo, proč je Surinam a Guyana součástí CONCACAF a ne CONMEBOL?

Reagovat
smazaný uživatel

Ono sa tak rozhodlo ešte začiatkom 60. rokov, že Surinam Guayana a Francúzska Guayna budú šúčasťou CONCACAF a nie CONMEBOL hoci z geografického hľadiska by to malo byť inak. Surinam bol dokonca jednou zo zakladajúcich krajín CONCACAFu. Vtedy sa to odôvodnilo tak, že tie sú kultúrne prepojené viac na krajiny Strednej Ameriky a karibskej oblasti než na tie z Južnej Amerike, podľa mňa za tým ale bola snaha zjednodušiť si kvalifikačnú cestu na MS. Teraz je však jasné, že aj tak im to bolo prd platné...

Reagovat
eleven11

Mohli by tu "AMERIKU"spojiť a hrať to ako v Evrope na výkonnostné koše!

Reagovat
insane

To by se pak ale klido mohlo stat, ze by ze soucasnyho CONCACAFu na MS nikdo nepostupoval, pac by je treba ve spolecny kvalifikaci predcily i celky jako Peru nebo Venezuela. Castejsi absence USA nebo Mexika na MS by asi nebyla v zajmu mnoha lidi, navic kdyz jde o penize predevsim v prvni rade a v USA se neustale pracuje na popularizaci fotbalu, coz by tomu procesu taky stalo v ceste.

Reagovat
smazaný uživatel

Je jasné, že spoločná americká kontinentálna kvalda by nebola výhodná najmä pre tímy zo zóny CONCACAF a to najmä pri novom modele MS, ktorý bude od roku 2026. Pri zvýšenom počte účastníkov majú ako CONMEBOL tak CONCACAF istých 6 miest na záverečnom turnaji. Je pravdepodobné, že pri spoločnom kvalifikačnom systéme by si aj slabšie mužstvá z CONMEBOLu ako Ekvádor, Venezuela, Paraguay či Bolívia ukoristili postup na úkor tých z CONCACAFu, takže nie je divu, že spoločná kvalifikácia absolútne nie je v záujme CONCACAFu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež som toho názoru, nakoľko CONMEBOL je s tými desiatimi členmi a kvalifikačným systémom každý s každým doma a vonku síce výkonnostne kvalitný, no strašne jednotvárny. Dohromady aj s krajinami z CONCACAF by to už predsa len bolo 51 národných asociácií a dalo by sa to hrať štandardným skupinovým systémom, tak ako je tomu v iných futbalových konfederáciách.

Reagovat
Zark

vyjebanej grafomane

Reagovat
smazaný uživatel

Týmito kecami svoje dlhodobé problémy s nadváhou a mizernou kondíciou nevyriešiš, čo takto si radšej niekedy zájsť do fitka, hm?

Reagovat
Zark

vedle jak ta jedle, ale co cekat od cloveka ktery se ridi kvantitou nad kvalitou hh

Reagovat
eleven11
Reagovat
Zark

finále USA-MEX, nečekaně

Reagovat
Pharrell

Reagovat
eleven11

vyjebanej grafomane

Reagovat
Zark

dobrý pokus, ale ne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele