Čo všetko sa dá robiť a zažiť v Pieninách? Každý si tam nájde to svoje

Pieninský národný park je rozlohou najmenším národným parkom na Slovensku, no to nič nemení na tom, že ponúka veľa zaujímavých a jedinečných miest.

Čo robiť v Pieninách?

Pri zmienke o Pieninách človeka napadne asi ako prvé krásna príroda, plte či Tri Koruny. Máš to aj ty tak? Počas môjho štúrovania som stihol zažiť slnečné chvíle, ale aj dážď. To by sa mi totiž asi ani nerátalo, ak by mi nepršalo… Na Pieninách je super aj to, že ponúkajú viacero možností pre návštevníkov a turistov, a tak tam máš čo robiť aj v prípade, že počko nie je ideálne. 

Vybrať si môžeš z viacerých možností:

  • adrenalín
  • turistika
  • pamiatky
  • kúpele
  • cyklistika

Splavovanie Dunajca

Rieka Dunajec je hraničná rieka ležiaca na hranici Slovenska a Poľska, v dĺžke necelých 20 kilometrov tvorí slovensko-poľskú štátnu hranicu. Medzi jednu z najväčších turistických atrakcií národného parku patrí práve splavovanie Dunajca z Červeného Kláštora do Lesnice. Vybrať si je možné medzi plťami a raftami.

Plte

Dunajec vyhĺbil v pohorí Pienin tiesňavu dlhú 9 kilometrov. Samotná plavba na plti trvá približne hodinu a 45 minút a prekonáva výškový rozdiel 40 metrov. Počas splavu sa dozvieš nejednu zaujímavosť o unikátnych miestach či blízkych vrchoch od ujov pltníkov, ktorí svojím výkladom spestria samotný splav.

Čo robiť v Pieninách? Plte
Na plti

Rafty

Ak ti nerobí problém trošku adrenalínu, tak vyskúšaj splav Dunajca na rafte. Priznám sa, že som mal predtým celkom rešpekt, keďže to bolo moje prvé raftovanie, ale bol to mega zážitok. Nevadilo mi ani to, že pršalo. Na začiatku som totiž dostal nepremokavú výstroj. Rovnako aj niekoľko inštrukcií, ktoré nebolo problém pochopiť a už som aj raftoval. Bližšie infošky ohľadom ceny či trás splavu nájdeš na tomto odkaze.

Čo robiť v Pieninách? - rafty
Vyzbrojený a hor sa raftovať.
Čo robiť v Pieninách? Raftovanie
Aj fotku som si stihol urobiť.

Chata Pieniny

Splav končí neďaleko Chaty Pieniny. Jej súčasťou je aj reštaurácia, v ktorej sa vieš najesť či dať si kávu. Rovnako je tam aj možnosť ubytovania. Situovaná je v krásnom prostredí, a raz sa tam ešte určite vrátim len tak si užívať tú prírodu a čerstvý vzduch. Zaujímavosťou tohto miesta je aj pasovanie za Gorala, táto aktivitka je veľkým lákadlom pre ľudí a robí sa iba v tomto regióne.

Čo robiť v Pieninách? Chata Pieniny
Chata Pieniny
Čo robiť v Pieninách? Chata Pieniny
Socha zakladateľa pltníctva na Dunajci

Po splave a pauzičke na obed či kávu sa môžeš späť do Červeného Kláštora, ktorý je vzdialený približne 9 kilometrov, vrátiť hneď viacerými spôsobmi:

  • pešo
  • na bicykli  
  • minibusom
  • autobusom

Ja som si vybral bicykel, ktorý si tam vieš v poho zapožičať. Trasa vedie popri Dunajci a fakt to stojí za to. Cestou som nestretol veľa ľudí, čo mi samozrejme vyhovovalo, ale počas letnej sezóny je ich tam vraj naozaj veľmi veľa, tak si treba dávať pozor.

Čo robiť v Pieninách? na bicykli
Bicykel je skvelou voľbou.
Čo robiť v Pieninách? Dunajec
V Pieninách je pekne nech je počko akékoľvek.

Múzeum Červený kláštor 

Červený kláštor bol v minulosti kláštorom, ktorý obývali kartuziánski a neskôr kamaldulskí mnísi. Nachádza sa v centre obce a v súčasnosti je v jeho priestoroch múzeum, ktoré približuje históriu a kláštorný život spomínaných rádov a vzácne umelecko-historické pamiatky z Červeného Kláštora a aj z celej oblasti severného Spiša.

Čo robiť v Pieninách? Múzeum Červený Kláštor
Tri Koruny som si fotil asi z každého miesta či uhla. 😀
Čo robiť v Pieninách? Múzeum Červený Kláštor
V kláštore

Kláštor je známy aj vďaka tomu, že tam v minulosti žil a pôsobil známy „lietajúci“ mních Cyprián. Ten okrem iného spravoval kláštornú lekáreň a vďaka jeho poznatkom o medicíne či farmácii sa stala známou v širokom okolí. V roku 2010 sa v priestoroch múzea natáčala rozprávka Legenda o lietajúcom Cypriánovi a vidieť tam môžeš ešte aj v súčasnosti krídla, ktoré v nej boli použité.

Cypriánovým celoživotným dielom je Herbár z roku 1766, ktorý dohromady obsahuje 283 exemplárov rastlín. Pri každej z nich je uvedený názov po latinsky, nemecky, grécky poľsky a slovensky. V múzeu sa nachádza kópia tohto herbára.

Čo robiť v Pieninách? Múzeum Červený Kláštor
Mníšske rúcha
Čo robiť v Pieninách? Múzeum Červený Kláštor
Cypriánov herbár
Čo robiť v Pieninách? Múzeum Červený Kláštor
Kostol sv. Antona pustovníka je súčasťou kláštora.
Čo robiť v Pieninách? Múzeum Červený Kláštor
Oltár v kostole

Kúpele Smerdžonka

Kúpele Červený Kláštor Smerdžonka majú dlhú históriu. Minerálnu voda Smerdžonka už na začiatku 14. storočia využívali vo svojej liečiteľskej praxi práve mnísi z neďalekého kláštora. Zaujímavosťou týchto kúpeľov je aj to, že sú jedinými kúpeľami na Slovensku, ktoré sa obnovili po 2. svetovej vojne. V súčasnosti prebieha aj výstavba wellness penziónu, ktorý bude už čoskoro súčasťou kúpeľov.

Priznám sa, že ja som mal vždy pre kúpeľami akýsi „rešpekt“, ale dozvedel som sa aj to, že v každých kúpeľoch sa liečia neinfekčné a neprenosné choroby, takže sa netreba ničoho báť. V týchto  kúpeľoch sa liečia konkrétne kožné choroby, ochorenia dýchacích ciest, duševné a onkologické choroby, pooperačné stavy štítnej žľazy a choroby z povolania. Viac si o ponúkaných procedúrach či možnostiach ubytovania môžeš prečítať na tomto odkaze.

Čo robiť v Pieninách? Kúpele Smerdžonka
Od roku 1887 boli kúpele začlenené medzi najvýznamnejšie kúpele vtedajšieho Uhorska.
Čo robiť v Pieninách? Kúpele Smerdžonka
Znovuobnovenie kúpeľnej tradície v Červenom Kláštore sa začalo po viac než 65 rokoch opäť od roku 2012.

V areáli kúpeľov sa nachádzajú oddychové a športové zóny s voľnočasovými aktivitami, ktoré si môžu užiť nielen ubytovaní hostia, ale aj okoloidúci. Nájdeš tam detské ihrisko s trampolínou, lanovú pyramídu či volejbalové, minifutbalové a bedmintonové ihrisko. Vyskúšať si môžeš aj petang, ruské kuželky či veľký šach. Nachádzajú sa tam aj viaceré fitness stroje a rovnako tak aj vonkajší bazén s protiprúdom.

Čo robiť v Pieninách? Kúpele Smerdžonka
V areáli kúpeľov
Čo robiť v Pieninách? Kúpele Smerdžonka
Kaplnka Matky Ustavičnej Pomoci

V parku vedľa kúpeľov nájdeš aj Kneipp terapiu s balančným chodníkom. Síce mi chvíľku trvalo, kým som sa odhodal vyskúšať to, no nakoniec som to dal. Ide totiž o otužovaciu procedúru a následné chodenie naboso po rôznych druhoch povrchu. Výskúšať si to môžeš aj ty, aj v prípade, že pôjdeš len okolo, keďže toto miesto je voľné prístupné.

Čo robiť v Pieninách? Kúpele Smerdžonka
Tu sa to celé odohráva. 😀
Čo robiť v Pieninách? Kúpele Smerdžonka
Moje sexy biele nohy. 😀

Turistika v Pieninách

Pieniny patria medzi obľúbené a vyhľadávané miesto aj vďaka viacerým možnostiam turistiky. Vybrať si môžeš menej náročné trasy, ale aj zdolanie tých najvyšších vrchov.

  • Tri Koruny – sú najvyšším vrchom Pienin na poľskej strane a týčia sa na ľavom brehu rieky Dunajec. Najvyššou skalou je Okruhlica, na jej vrchole sa nachádza vyhliadka, na ktorú vedie značený turistický chodník. Vyhliadka je určená pre 15 osôb a je spoplatnená.
Čo robiť v Pieninách? Tri Koruny
Pohľad na Tri Koruny nikdy neomrzí.
  • Sokolica – je jednou z najkrajších skál Pienin. Na jej vrchole sa nachádza vyhliadka, ktorá je tiež spoplatnená. Sokolicu a Tri Koruny spája značená turistická trasa, ktorá sa dá prejsť za 4-5 hodín, samotný výstup na Sokolicu trvá 45 minút. Keďže sa tiež nachádza v Poľsku, cez Dunajec ťa preplaví kompa nachádzajúca sa 400 metrov od hraničného prístavu, v ktorom sa slovenský splav na pltiach končí.
  • Vysoké skalky – najvyšší vrch Pienin, nachádza sa nad obcou Stráňany. Najvyužívanejší výstup zo slovenskej strany je po zelenej značke z malého sedla na ceste východne od obce.

Singletrailový raj Lechnica

Susednou obcou Červeného Kláštora je aj obec Lechnica, ktorá je známa posledné roky najväčším singletrailovým rezortom na Slovensku. Ide o sieť horských cyklochodníkov v Pieninskom národnom parku. Mne bohužiaľ počko nevyšlo, a tak som si to nemohol ísť vyskúšať, ale ak ťa baví cyklistika, tak určite toto miesto nevynechaj.

Sieť cyklochodníkov je tvorená dvomi okruhmi a jedným zjazdom:

  • GRIFTOF – 9 km
  • ŠPICA – 5 km
  • GVIZD – 1,3 km

Uvedené kilometre sú čistými kilometrami, čo znamená, že je k nim potrebné pripočítať ešte jazdu po prístupovej lesnej ceste približne 2,5 km, tak aby sa jazdec dostal na miesto štartu. Názvy tratí sú odvodené od najvyšších vrcholov, cez ktoré tieto trasy prechádzajú. Čo sa týka náročnosti, tak okruhy GRIFTOF a ŠPICA boli vytvorené predovšetkým ako vyhliadkové okruhy pre rodiny, i keď aj skúsenejší jazdci si prídu v určitých úsekoch na svoje. Z obidvoch okruhov sú nádherné výhľady na Tri Koruny, Haligovské skaly a Belianske Tatry. Čo sa týka zjazdu GVIZD, ten je náročnejší a je určený predovšetkým pre skúsených zjazdárov.

Čo robiť v Pieninách - cyko raj
Zdroj: Obec Lechnica
Čo robiť v Pieninách? Cyklo raj
Zdroj: Obec Lechnica

Čo nevynechať v regióne?

Ak by ti ani toto všetko nestačilo a mal/a by si chuť vidieť ešte viac, tak nevynechaj Starú Ľubovňu či Hniezdne, v ktorom sa nachádza Nestville Park. Pre viac tipov, čo sa ešte oplatí vidieť v tejto časti Slovenska sa môžeš mrknúť aj na web OOCR Severný Spiš Pieniny.

Čo robiť v Pieninách? Hrad Stará Ľubovňa
Hrad Stará Ľubovňa
Čo robiť v Pieninách? Nestville Park
Nestville Park

„Financované Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR.“

Komentáre

  1. Post
    Author
  2. Anonym

    Úplne súhlasím s pisateľom, Pieniny sú nezabudnuteľné ja tam chodím každý rok a vždy je co obdivovat odporúčam aj starú lubovnu so skanzemoma vojenským táborom kde si prídu na svoje najmä deti krásne zážitky prajem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.