Komentáre a názory 02. júl 2019

Netrápme pani Zlaticu politickými hrami, nezaslúži si to

Eva Čobejová
Eva Čobejová
Posledné dni sme videli fotky, ktoré prezradili, čo sa deje na politickej scéne. Na jednej z nich je Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny.
Posledné dni sme videli fotky, ktoré prezradili, čo sa deje na politickej scéne. Na jednej z nich je Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

Netrápme pani Zlaticu politickými hrami, nezaslúži si to
Dve matky, dva druhy smútku. Pani Kušnírová a pani Kuciaková. TASR/Roman Hanc

Na fotografii z 24. júna sedia spolu za jedným stolom Beblavý, Kiska a Truban. Vyzerá to síce na neformálny rozhovor, ale je jasné, že chlapi nepreberajú dovolenky ani manželky. Prvý júlový deň sa zas objavila fotka, na ktorej s uvoľneným úsmevom diskutuje Beblavý, Truban a Hlina. Hovoria o formách spolupráce.

V ten istý deň zverejnil Kiska svoju fotku so Sulíkom a príspevok nazval Spolupráca. Čím bližšie sú voľby, tým viac podobných záberov budeme vidieť. Skúsenosť Slovenska hovorí, že v kritických momentoch sa utvorila veľká koalícia rôznorodých strán, spomeňme si na Dzurindovu SDK či na Radičovej vládu podporovanú (krátky čas) širokou koalíciou. V génoch novodobej slovenskej politiky takáto schopnosť dohody je. Keď je už naozaj zle, k slovu sa dostávajú pragmatickí lídri, ktorí sa vedia dohodnúť. Aspoň na istý čas.

A teraz strih. Všimli ste si, že na tých fotkách chýba nielen Boris Kollár, ale aj Igor Matovič? Lenže on na tých fotkách chýbať nechce. Naopak, túži byť záchrancom, spasiteľom Slovenska. Preto zorganizoval minulý týždeň akciu s krycím názvom „pani Zlatica Kušnírová pozýva na obed lídrov koaličných strán“. Malo ísť o strany, ktoré budú zostavovať budúcu vládu a prijmú hneď akési desatoro spoločného programu. Matovič chcel veci urýchliť, chcel prevziať celý proces do svojich rúk, v mene pani Kušnírovej. Pozerať sa na celý ten akt bolo naozaj ťažké, z úcty k pani Kušnírovej.

Po obede Igor Matovič so šťastným úsmevom vyhlásil, že za tým stolom sa zrodil „úspech budúcej úspešnej koalície“. Zdieľať

Na záberoch z toho obeda bolo vidno tak trochu bezradnú, hoci odhodlanú pani Kušnírovú. Po jej boku Richard Sulík, ktorý prišiel len preto, aby sa osobne zoznámil s pani Zlaticou. Bol tam aj Juraj Šeliga s kyticou. Kiskovci nechceli pani Zlaticu uraziť, tak to vyriešili takto. Každému je pritom jasné, že kľúčové veci bude dohadovať Kiska. Pozvanie prijala aj mimoparlamentná SMK, bolo to pre ňu vyznamenanie, byť aspoň chvíľku na výslní. Neprišiel ani Truban, ani Beblavý, ani Hlina.

Po obede Igor Matovič so šťastným úsmevom vyhlásil, že za tým stolom sa zrodil „úspech budúcej úspešnej koalície“. Ale z jeho úst to nepôsobilo dôveryhodne, najmä keď sa v ten istý deň objavil výskum Focusu, v ktorom malo OĽaNO 5,1 percenta, a v ten istý týždeň ohlásila prechod ku kiskovcom Veronika Remišová.

Ale vráťme sa k pani Zlatici Kušnírovej. V rozhovoroch, ktoré pri tejto príležitosti poskytla, sa trochu nasvietila celá situácia. K matovičovcom má pani Zlatica blízko, kandidovala za nich v komunálnych voľbách do zastupiteľstva v Gregorovciach. Ona sama vtedy zdvihla telefón a vypýtala si od Igora Matoviča súhlas. A aj sa do obecného zastupiteľstva dostala.

Ďalšiu aktivitu už vyvinul Igor Matovič. Bol vraj na východe na návšteve príbuzných, a tak zavolal pani Zlatici, či sa môže zastaviť na rýchlu kávu. Pani Zlatica ho prijala. Igor Matovič pôvodne chcel, aby ona bola jednou z tvárí jeho nového krídla Odvážne – hnutie obyčajných kresťanov. Pani Zlatica si však na toto netrúfla a jeho nové hnutie iba verejne podporila.

Lenže odhodlanie pani Zlatice angažovať sa v boji (tak to ona nazýva) proti koalícii sa zrejme Matovičovi zdalo vhodné využiť ešte viac. Pani Zlatica priznáva, že ľudia jej píšu, žiadajú ju o pomoc a že ona vie, ako žijú ľudia, tvrdí, že je všade chudoba. A že ona by dačo rada v tejto veci urobila, nejako pomohla. Tak nejako asi vznikol nápad s obedom.Viem si živo predstaviť, ako Igor Matovič presviedčal pani Zlaticu, že môže mať historické zásluhy, keď spojí koalíciu. A pani Zlatica možno dúfa, že po páde Smeru konečne nájde pokoj svojej utrápenej duše.

Pani Zlatica má v sebe dosť guráže, ale stále aj vzdoru a hnevu, čo je emócia, s ktorou zdatní marketignoví experti, ako je Igor Matovič, vedia pracovať. Navyše táto žena pôsobí autenticky, veríte, že jej život bol plný práce, odriekania, trápenia i bolesti. Igor Matovič je určite spokojný, keď pani Zlatica použije aj expresívny slovník, napríklad že „koalícii vyhovuje, aby ľudia boli chudobní, slabí, bezmocní, raz za rok im hodia niečo pod stôl – ohryzenú kosť, jupí, všetci sú spokojní, a práve to koalícii vyhovuje, oni sú schopní spolčiť sa aj s diablom...“ To sú slová, ktorým obyčajní ľudia rozumejú. Ale je to aj pravda?

Smer nám sem nedoniesol diabol, jeho predstavitelia boli demokraticky zvolení a dodnes je to najsilnejšia strana. Slovensko sa navyše nemalo nikdy tak dobre ako teraz, zadarmo vlaky, školské obedy, nízka nezamestnanosť. Problémom Slovenska je nefungujúca spravodlivosť, zdravotníctvo, nekvalitné školy, zle manažovaný štát. Dobre to vystihuje metafora „unesený štát“. A vinu na tom má aj opozícia, ktorá nepôsobila dôveryhodne, preto Ficova garnitúra nemala dlho relevantnú konkurenciu.

Matovič nie je spájateľom opozície a nepomôže mu, keď si vedľa seba postaví Zlaticu Kušnírovú.Zdieľať

Tvárou tej časti opozície, ktorá vzbudzovala skôr rozpaky a obavy, či by vedela vládnuť, bol práve Igor Matovič. Aj jeho spôsoby spochybňovania partnerov, tajných nahrávok, detektorov lží a podobných nezmyslov bránili konsolidácii na opozičnej scéne. No to čistenie a spájanie dnes prebieha. Tvárami tohto procesu je Kiska, Sulík, Hlina, Truban a Beblavý. Rozhodne to nie je Igor Matovič a nepomôže mu, keď si vedľa seba postaví Zlaticu Kušnírovú.

A ešte pár slov k pani Zlatici. Je iný typ ako Kuciakovci, ktorí smútia v pokore a tichu. Ona sama priznáva, že má problém spracovať smútok, že aj so smrťou manžela sa vyrovnávala tri roky. Treba mať rešpekt k jej smútku, ktorý sa prejavuje aj vzdorom, aj krikom, aj burcovaním. Vzbudzuje tým však tiež silné emócie, dokonca aj nenávisť. Čítať si niektoré komentáre pod jej rozhovorom pre Rádio Expres je naozaj nočná mora. Toto si pani Zlatica nezaslúži. Nezaslúži si, aby na jej konto zdarne moralizoval Erik Tomáš. Ale nezaslúži si ani to, aby jej emócie používal Igor Matovič.

Pani Zlatica potrebuje náš súcit, našu empatiu, láskavosť, rešpekt. Mimochodom, Zuzana Čaputová pozvala manželov Kuciakovcov aj Zlaticu Kušnírovú na svoju inauguráciu. To bolo gesto, ktoré si všetci traja nešťastní rodičia zaslúžia.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0