Je to výzva pre každú drobnú techniku do vrecka alebo batoha. Ak sa minie zásoba energie v batériách, treba hľadať elektrickú zásuvku v ktorej by ich bolo možné nabiť. Nie však v prípade, ak kempujete v prírode, vysedávate na rybách alebo ste sa rozhodli pobaliť kanceláriu a pracovať  v teréne.

Solárny panel je tým najlepším riešením, ktoré funguje za pekného počasia bez obmedzení. Pripojte káblik a mŕtvy tablet, telefón, navigácia alebo lampička razom ožijú. Aká je kompaktná solárna nabíjačka Powerplus Tiger?  Zoznamujeme sa s ňou na potulkách krajom.

Kapsička s úložným priestorom

Na prvý pohľad je to absolútna klasika. Textilné leporelo s dvojicou solárnych článkov, ktoré zložíte do podoby malej, kompaktnej kapsičky. Suchý zips drží celú zostavu pohromade, plejáda našitých ušiek umožňuje pohodlné zavesenie či ukotvenie k čomukoľvek.

Pridajte k tomu objemné vrecúško so zipsom pre zbalenie príslušenstva a ste v obraze. Tentokrát môžete pri súprave s 5-wattovým výkonom počítať s cestovnou hmotnosťou 313 gramov, ktorá je zbalená do formátu 18x15x2 centimetrov.

Páči sa nám pevné, húževnaté vyhotovenie, ako aj všestrannosť. Rozložíte sa na terase, zavesíte panel na strom, upevníte ho k čelnej strane člnu alebo priamo na batoh a vyrábate energiu na počkanie. Hoci je spracovanie jednoduché a úplne základné, nejde o citlivku ktorá by nezniesla nepohodu. Práve naopak.

Výrobca počíta s tým, že vyrazíte do prírody, kde sa nebudete vyhýbať kvapkám prehánok, prachu ani lesnej hrabanke. Panely sú spevnené dvojitým, plastovým zapuzdrením, kľúčové prvky sú chránené proti prieniku vody.

Funguje aj v tieni

Ak výrobca hovorí o výkone solárnych nabíjačiek, väčšinou hovorí o nominálnom výkone solárnych panelov. Tak je tomu i v tomto prípade. Za sľubovanými, 5 wattmi výkonu sa ukrýva približne 3.5 wattu čistej energie pre použitie. Pripojte čokoľvek s USB koncovkou a na diagnostike odčítate v letnej spare prúdový odber 650, 680 či 700 miliampérov, podľa teploty článkov samotných.

Páči sa nám, ako výborne tento panel funguje v tieni a pri oblohe, ktorá je prekrytá oparom, korunami stromov či oblakmi. Hoci jeho výkon prirodzene klesá, napätie sa stále drží v norme. To preto, že výrobca použil zostavu, ktorá pracuje nie v 6-voltovom, ale v 12-voltovom nominále.

I citlivejšie zariadenia, akými sú navigácie či novšie mobily nájdu so solárnou nabíjačkou reč v podmienkach, ktoré nie sú úplne ideálne. Napätie sa stále pohybuje nad hranicou 5 voltov, neklesá ku kompromisom, ktoré sa lámu pod limitnú hranicu 4.7 či 4.6 voltu. Kým iné nabíjačky strácajú dych, táto je stále pri čine.

Za hranicami štandardu

Celá táto prednosť sa odvíja od toho, že táto solárna nabíjačka je popri USB koncovke vybavená aj automobilovou CL zásuvkou. Práve z neho môžete pri priamom oslnení čerpať 12-voltové napájanie pre ostatné druhy techniky. Zasuniete CL adaptér a ste v hre.

Vymeníte koncovku za kompaktnejšiu, pridáte stabilizáciu pre 9 či 6 voltov a zrazu môžete napájať veci, s ktorými si pri ostatných solárnych USB nabíjačkách neporadíte. Ak sa počítate k šikovným ľuďom, ktorí dokážu využiť každú príležitosť, táto možnosť sa vám bude zaiste páčiť.

Chýba cyklický reštart

Za dobrého počasia si pri kempovaní na mieste nevšimnete, že panel má jednu drobnú tvrdohlavosť, na ktorú si musíte dohliadnuť. Chýba mu elektronika, ktorá by pri výraznom poklese napätia ukončila pripojenie periférií a opätovne ho spustila po návrate to normálu.

 

Ak mobil nevytuší, že pre oblaky, prechádzajúceho človeka alebo dočasné zatienenie bolo nabíjanie pozastavené, nebude v ňom pokračovať ani vtedy, ak sa napájanie úplne obnoví. Chýba mu stimul od panelu, ktorý by mu zmenu ohlásil.

Zo skúseností môžeme povedať, že niektorým zariadeniam to neprekáža, iné zostanú visieť v nedefinovanom stave. Pomôže vysunutie a opätovné zasunutie napájacieho káblika. Takže byť v pozore sa vyplatí.

Výkon pre jedného

Čo môžete očakávať od tohto modelu? Ak používate pre svoju mobilnú kanceláriu hotspot s prístupom do 4G siete, môžete si byť istí že budete pripojení nepretržite. Solárna nabíjačka vyrobí viac energie, ako jej dokážete spotrebovať.

Pri nabíjaní mobilu bude tempo iba o málo rýchlejšie ako pri pripojení USB portu starého počítača či najlacnejšej, pol-ampérovej nabíjačke. Dostatok energie získate pre malé rádio či reproduktory, za deň dokážete doplna nabiť navigáciu a to i v prípade ak sa vám bude hojdať na batohu bo boku solárneho panelu.

Vyhnite sa však používaniu zipsového vrecúška pre ukladanie nabíjanej elektroniky. Vnútorný priestor je v priamom kontakte so solárnym panelom, extrémne rýchlo sa prehreje. Namiesto nabíjania sa tak aktivuje ochranná elektronika akumulátorov.

PowerPlus Tiger (37,90€) je spoľahlivá, outdoorová, solárna nabíjačka, ktorá dokáže svojim 3.5-wattovým výkonom obslúžiť nielen zariadenia s USB koncovkou, ale aj tie ktoré žiadajú 12-voltové napájanie. Páči sa nám výborná použiteľnosť  v  tieni i pod korunami stromov, nikdy sme nemali problém s tým, že by napätie pri USB nabíjanie bolo nízke. Ak vám postačí ponúkaný výkon, je to výborná voľba, ktorú by ste nemali prehliadnuť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár