Tučnolist - Crassula

Viete, ako pestovať tučnolist?

Redakcia - 1. júla 2019 - 19529. zobrazení

Kým niektoré rastliny vynikajú svojou extrovertnou charizmou, iné si získavajú srdcia záhradkárov skôr jednoduchosťou a nenápadnosťou. Potom sú tu tie, ktoré stoja niekde uprostred, čo z nich robí obľúbenú voľbu pre všetky typy pestovateľov. Práve k takým sa radí aj stále viac obľúbený tučnolist.

Jeden z najobľúbenejších sukulentov je v súčasnosti pestovaný takmer na celom svete. Počas svojej celosvetovej expanzie z ďalekého juhu Afriky, konkrétne z Mozambiku a Juhoafrickej republiky, neobišiel ani nás. Dodnes sa tu pestuje hneď niekoľko druhov, ktoré nachádzame doma v interiéri aj v skalkách na záhrade.

Tučnolist

Čím je tučnolist charakteristický?

  • Väčšina druhov dorastá len do výšky 30 až 40 cm.
  • Rastlina je zelená po celý rok aj pri pestovaní vonku.
  • Vyznačuje sa hladkými listami oválnejšieho tvaru.
  • Listy sú hrubšie, čo je aj dôvodom názvu tučnolist.
  • Kvety bývajú prevažne biele, môžu byť aj ružové.

Tučnolist má viac ako 300 druhov

Výška rastliny, hrúbka listov či sfarbenie kvetov, to všetko závisí od konkrétneho druhu, aký budeme pestovať. Podľa niektorých botanikov má tučnolist vyše 300 druhov, pričom niektoré sa pestujú aj ako malé okrasné kry. Iné sú zas známe schopnosťou prežiť v mrazoch. K tomu môžeme prirátať vyšľachtené odrody prispôsobené na pestovanie v špeciálnych podmienkach.

Tučnolist vajcovitý

Jedná sa o najviac pestovaný druh, ktorý je známy hviezdičkovitými kvetmi a červenkastými okrajmi listov. Napriek tomu, že ide o vyšší druh, pestuje sa hlavne ako izbová rastlina.

Tučnolist vajcovitý

Prečo sa oplatí pestovať tučnolist?

  • Tučnolist je dlhoročná rastlina, môže sa dožiť aj 10 rokov.
  • Pestuje sa ako izbová rastlina aj ako skalnička na záhrade.
  • Vďaka malému vzrastu sa dá v interiéri pestovať kdekoľvek.
  • Niektoré druhy vydržia aj zimu, môžu byť vonku po celý rok.
  • Tučnolist nie je náročný, vyžaduje jednoduchú starostlivosť.

Kde sa mu darí najlepšie?

Obľúbený sukulent nikdy nepohrdne dostatkom svetla. Viacerým druhom neprekáža ani poloha priamo na slnku. Dostatok svetla potrebujú najmä pre sýte sfarbenie listov. Ideálnou je poloha na parapete, odkiaľ je možné rastlinu počas extrémnych horúčav premiestňovať. Pri pestovaní na záhrade to je s premiestňovaním ťažšie. Tučnolist neobľubuje presádzanie, takže vhodným miestom výsadby bude polotieň.

S polohou súvisí aj teplota, akú tučnolist k svojmu rastu potrebuje. Ako väčšina sukulentov, aj on si potrpí na izbové teploty na úrovni okolo 20 °C. V zime však musí byť podstatne nižšia. Zazimovať sa ho odporúča pri 10 až 12 °C. Optimálna teplota ale vždy závisí od konkrétneho druhu. Kým niektoré odrody potrebujú ešte viac tepla, iné prežijú vonku alebo v skleníku aj počas slabších mrazov.

Tučnolist v kvetináči

Do akého substrátu sadiť?

Základom úspešného pestovania tučnolistu nie je iba správna poloha. Potrebný je tiež kvalitný substrát, ktorý vytvorí rastline optimálne podmienky. Keďže sa jedná o sukulent, pri výsadbe môžeme použiť substrát na kaktusy alebo substrát na sukulenty, ideálne s pridaným pieskom alebo so zmesou hliny a piesku. V obidvoch prípadoch sa jedná o mierne kyslý typ pôdy s pH okolo 6. Pôda musí byť aj dobre priepustná, aby sa voda ľahko dostala ku koreňom a k listom.

Náš TIP na kvalitné substráty pre sukulenty

Rašelina Soběslav

Agro substrát

Forestina substrát

Rašelina Soběslav
Hodnotenie

Cena: od 2.40 €

Agro substrát
Hodnotenie

Cena: od 1.70 €

Forestina substrát
Hodnotenie

Cena: od 2.89 €

Ako sa o tučnolist starať?

Zálievka

Tučnolist si vie uchovávať vodu v listoch, takže potreba zálievky je minimálna. Obzvlášť, ak je zasadený v mierne kyslej zemine s pH okolo 6. Vtedy ho stačí polievať raz za 2-3 týždne. V zime môžeme intervaly zálievky ešte trochu znížiť. Pri zálievke sa odporúča dať pozor na prelievanie. Ak v miske pod kvetináčom ostane zvyšná voda, treba ju vyliať, aby zbytočne nezmáčala korene.

Hnojenie

Hnojiť tučnolist stačí raz až dvakrát za rok. Prvé hnojenie by malo prebehnúť na jar, kedy rastlina potrebuje nabrať živiny po zime. To druhé by sme mali stihnúť najneskôr do septembra. Potom už hnojiť nie je vhodné ani nutné. Dôležitý je aj výber hnojiva. Pri mladých rastlinách by malo obsahovať menej dusíka. Ideálne je, ak použijeme hnojivo v tekutej forme.

Množenie

S celkom jednoduchou starostlivosťou o tučnolist sa spája aj nenáročný spôsob jeho rozmnožovania. Pri tejto práci postačí odrezať pár vrcholkov, nechať ich niekoľko dní preschnúť a zasadiť ich do kyslej pôdy pre sukulenty. Kvetináč s odrezkami umiestnime na slnko, mierne polejeme a necháme ho aspoň týždeň na pokoji.

Presádzanie

Pri presádzaní nie je potrebné dodržiavať nejaký konkrétny termín. Väčšina pestovateľov si však vyberá leto, kedy bude mať presadený tučnolist dostatok svetla, aby sa čo najskôr uchytil. K tomu mu pomôže aj substrát na sukulenty, ktorý pri presádzaní necháme suchší. Urobiť tak môžeme raz za 3 roky, pri rýchlejšom raste aj po 2 rokoch.

Sadenie tučnolistu

Pozor na plesne a hnilobu!

Tučnolist je voči chorobám celkom odolný, no pri nesprávnej starostlivosti ho môžu potrápiť plesne alebo hniloba. Odpor voči častej zálievke nám dá najavo menšími zelenými povlakmi, ktoré sú jasným signálom vzniku plesne. Vážnym problémom je aj bakteriálna hniloba, ktorá sa prejavuje mäknutím a postupným hnitím stoniek alebo listov. V oboch prípadoch je nutné odrezať poškodené časti rastliny a ako prevenciu použiť ochranný postrek.

Ako pestovať kalanchoe v interiéri?

Poznáte izbovú rastlinu s názvom kalanchoe? Akú starostlivosť si vyžaduje táto exotická izbová rastlina? Aké druhy kalanchoe poznáme?

Ružové kalanchoe

5 zaujímavostí o tučnoliste na záver…

  • Tučnolist nekvitne hneď, na kvety si počkáme 4 až 6 rokov.
  • Vo Feng Shui je považovaný za kvet priťahujúci prosperitu.
  • Šťava z tučnolistu sa v minulosti využívala ako prírodný liek.
  • K fotosyntéze pri tejto rastline dochádza až v noci po zotmení.
  • Najvyššie druhy tučnolistov dokážu vyrásť až do výšky 1 m.

Autor textu: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články