Škvarkové pagáče

posted in: Leto, Niečo malé | 0

V lete trávime najviac času na vonkajšej terase. A keď negrilujeme, nachystáme si k dobrému filmu na večer niečo malé na pojedanie. Recept na škvarkové pagáče vznikol spontánne. Kúpili sme si veľký kus surovej slaniny a pripravili z nej domácu bravčovú masť a domáce škvarky. Obe sú neporovnateľne lepšie ako tie kupované. A pri tej príležitosti sme si pripravili aj škvarkové pagáče zo špaldovej múky, ktorá im dodala príjemnú orieškovú chuť. Recept na ich prípravu nie je nijako zložitý. Časovo náročnejšie je len prekladanie cesta, ktoré určite nevynechajte. Vrstvenie cesta a škvariek pri jedení týchto šťavnatých pagáčikov určite oceníte.

Pagáčiky sú naozaj geniálne ako finger food pri záhradnej párty alebo pri letnej grilovačke. Hodia sa tiež ako niečo malé k pivku, snack k filmu a podobne. My sme si k nim dali nové pivka od značky Zlatý Bažant – špeciály Hurban Legend. Kombinácia škvarkovej chuti a pšeničného piva – mňam!  Na to by bol aj Jozef Miloslav hrdý!

A ak chcete okrem tipu na perfektný snack aj tip na jeden z najlepších letných filmov, pozrite si „Dobrý ročník“. Je to naša každoročná terasová klasika. 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Zlatý Bažant.

kosik

Na prípravu škvarkových pagáčov budete potrebovať (40 ks s 5 cm priemerom):
100 ml mlieka
štipku cukru
7 g sušeného droždia
40 g roztopenej bravčovej masti
340 g špaldovej hladkej múky
5 g soli
1 celé vajce
40 g kyslej smotany
300 g zomletých škvariek
1 žĺtok a trocha mlieka na potieranie
sezam, hrubozrnnú soľ a rascu na posypanie

A takto na to:

V mlieku izbovej teploty so štipkou cukru rozmiešajte sušené droždie a nechajte nakysnúť. Bravčovú masť roztopte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Múku a soľ premiešajte, pridajte nakysnutý kvások, rozšľahané vajce s kyslou smotanou a bravčovú masť. Mieste v kuchynskom robote s hákovým nástavcom 10 minút. Trochu lepkavé cesto preložte do čistej misky vytretej bravčovej masťou, prikryte a nechajte kysnúť 1 hodinu až 1 a ½ hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske do obdĺžnika a potrite ho jednou tretinou pomletých škvariek. Cesto z oboch strán preložte k stredu, a potom na polovicu. Prikryte a nechajte 10 minút odpočívať. Opäť ho rozvaľkajte a postup s natieraním a prekladaním zopakujte ešte dva krát. Napokon cesto rozvaľkajte na cca 1,5 cm hrúbku a vykrajujte. Ja som použila pohárik s priemerom 5 cm a vykrojila som 40 mini pagáčikov. Poukladajte pagáče na plech a prikryté ich nechajte ešte 10 minút podkysnúť. Pred pečením potritepagáče rozšľahaným žĺtkom s troškou mlieka a posypte sezamom a rascou. Pečte pri teplote 180 stupňov 15 až 20 minút.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre