Montáž sadrokartónu - strop

Svojpomocná montáž sadrokartónu krok po kroku…

Redakcia - 30. júna 2019 - 12817. zobrazení

Šikovný kutil zvládne viaceré rekonštrukčné práce sám. Pri troche zručnosti a dostatku voľného času to platí aj v prípade montáže sadrokartónu na strop. Ak použijete správne pomôcky a dodržíte jednotlivé kroky, montáž sadrokartónu bude hotová a dobre odvedená za jediný deň.

1. Prekontrolujeme elektroinštaláciu aj stav stropu

Skôr, ako montáž sadrokartónu zahájime, prekontrolujeme celý strop. Problémom pri práci by bola najmä zavadzajúca elektroinštalácia.

Montáž sadrokartónu

Pozornosť zamerajme aj na prípadné nerovnosti na povrchu. Ak o nich vieme, budeme si môcť presnejšie vyznačiť, ako, do akej výšky a s akou hrúbkou opláštenia sadrokartón namontujeme. 

2. Pripravme si pomôcky na montáž sadrokartónu

Správne pomôcky montáž sadrokartónu nielen uľahčia, ale hlavne skvalitnia. Investície do nich síce stoja niekoľko desiatok eur, no sú zárukou dobre vykonanej práce.

Náradie na montáž sadrokartónu

A nielen to… Náradie, ktoré využijete na montáž sadrokartónu môžete využiť aj pri iných rekonštručných prácach. Na náradí by ste rozhodne šetriť nemali, jedna sa totižto o dlhodobú investíciu a kvalita drahšieho náradie je od toho lacnejšieho ďaleko vyššia.

  • sadrokartónové dosky
  • UD a CD profily
  • škárovací tmel
  • spojky/plechové závesy
  • samolepiace penové tesnenie
  • výstužná páska, najlepšie sklovláknitá
  • rýchloskrutky, samorezné skrutky, hmoždinky
  • vŕtačka, najlepšie aku-model
  • bežné náradie – kladivo, meter, nožnice na plech

Náš TIP na potrebné AKU vŕtačky a skrutkovače na montáž sadrokartónu

Bosch GSB 18-2

Makita HP457DWE

DeWalt DCD991P2

Vŕtačka Bosch - elektrické náradie
Hodnotenie

Cena: od 118.90 €

Vŕtačka Makita - elektrické náradie
Hodnotenie

Cena: od 134.90 €

Vŕtačka DeWalt - elektrické náradie
Hodnotenie

Cena: od 139.90 €

3. Vyznačme si na strope obrys pre sadrokartón

Po kontrole stropu a príprave pomôcok môžeme začať s montážou. Hneď na úvod si na strope spravíme obrys v rozmeroch, ktoré budú smerodajné pre montáž sadrokartónu. V rámci tohto kroku myslíme aj na celkovú hrúbku opláštenia, ideálne okolo 12 až 13 cm.  

4. Nalepme samolepiace tesnenie na UD profily

Obrys máme vyznačený, takže si môžeme nachystať samotné UD profily. Na nich prilepíme penové tesnenie, ktoré je samolepiace, takže pri jeho upevnení nepotrebujeme iné pomôcky.

Náš TIP na kvalitné elektrické nožnice na plech potrebné na montáž sadrokartónu

Makita JS1601

Geko nožnice

Extol nožnice

Makita JS1601 - nožnice na plech - montáž sadrokartónu
Hodnotenie

Cena: od 242.90 €

Geko - nožnice na plech - montáž sadrokartónu
Hodnotenie

Cena: od 112.50 €

Extol - nožnice na plech - montáž sadrokartónu
Hodnotenie

Cena: od 118.00 €

5. Obvodové UD profily umiestnime na strop

Utesnené profily môžeme umiestňovať na miesta s vyznačeným obrysom. Na ich uchytenie nám poslúžia buď hmoždinky, ktoré využívame pri betónových nosných stropoch, alebo tzv. rýchloskrutky vhodné na uchytenie sadrokartónu pomocou priečok na jeho upevnenie.

Zásada pri upevňovaní UD profilov:

Uchytenie profilov nesmie byť od seba ďalej ako 80 cm. Pri uchyteniach, ktoré sú najbližšie k rohom stropu, sa musí dodržiavať vzdialenosť aspoň 20 cm od rohu.

6. Pripravme závesy, zavesme nosné profily

Obvodové UD profily sú na mieste, takže teraz prichádza rad na tie nosné s označením CD. Pred ich montážou je nutné ešte namontovať závesy, najlepšie s rozmermi do 90 cm v smere, v ktorom umiestnime CD profily, a do 100 cm kolmo k ich polohe. Potom položíme na strop spomínané CD profily, ktoré pomocou spojok pripevníme k UD profilom. 

Zásada pri upevňovaní CD profilov:

Nosné profily sa nesmú vkladať do obvodového plášťa celkom na doraz. Ideálne je umiestniť ich tak, aby sa na 2-3 centimetrovej ploche prekrývali.

Aké ručné náradie nesmie chýbať vo výbave správneho domáceho majstra?

Aké náradie by mal mať vo svojej výbave domáci kutil? Ako vybrať ručné náradie do dielne? Aké elektrické vŕtačky sú tie najkvalitnejšie?

Sekanie starej dlažby - bytové jadro

7. Upravme závesy, upevnime polohu profilov

Prácu s profilmi ukončíme upevnením plechových závesov. Pokojne ich môžeme aj ohnúť a pritlačiť k jednotlivým profilom. Zvyšné vyčnievajúce časti následne nožnicami na plech odstrihneme. Po tomto kroku môžeme pomedzi profily aplikovať izoláciu a prejsť k ďalšiemu úkonu.

8. Montáž sadrokartónu pomocou dosiek

Profily sú uchytené, závesy spevnené, izolácia aplikovaná. Montáž sadrokartónu tak vstupuje do finále. Na rade je práca so sadrokartónovými doskami, ktoré vďaka samorezným skrutkám pripevníme k profilom na strope. Pozor na hrany jednotlivých dosiek! Nemali by sa krížiť ani dotýkať jedna druhej, resp. sa o seba trieť.

Montáž sadrokartónu - strop

9. Zatmeľme a vykonajme záverečné úpravy

Ak sú dosky správne pripevnené na strope, ostáva nám posledný krok. Montáž sadrokartónu ukončíme zatmelením priestorov medzi doskami. Tmel použijeme aj na optické zamaskovanie hlavičiek použitých skrutiek. Zatmelené škáry môžeme ešte prelepiť výstužnou sklovláknitou páskou a znova zatmeliť. Po uschnutí tmelu je svojpomocná montáž sadrokartónu hotová.

Montáž sadrokartónu - strop

Ikona žiarovkaUžitočný TIP na záver: Uvedený postup síce zvládne aj jednotlivec, no pre rýchlejší a kvalitnejší výsledok sa odporúča zavolať ešte 1 pomocníka. Práca nám potom pôjde lepšie a lepší bude aj výsledok. Držíme palce pri montáži.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články