Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Nedostatok vápnika v pôde

rss

Vápnik sa radí medzi biogénne prvky dôležité nielen pre rastliny, ale aj pre živočíchy. Jeho obsah  pôde sa môže pohybovať od 0,5 do 6%, pričom zvyčajne je jeho priemerný obsah okolo 2%. Menej ho majú humózne a piesičité pôdy, naopak viac sa vyskytuje v karbonátových (uhličitánových) pôdach (černozeme). Vápnik je v pôde dôležitý pre štruktúru pôdy - zlepšuje jej kyprosť a neutralizuje jej kyslosť. 

Prečo je vápnik pre rastliny dôležitý?

Vápnik je v rastline potrebný pre mnoho procesov, predovšetkým však pre jej rast. V rastlinách má aj regulujúci účinok a prispieva k stabilizácii rastliny. Vápnik napomáha tvorbe koreňov a koreňového vlásnenia. Taktiež podporuje klíčivosť semien, zlepšuje odolnosť proti škodcom, chorobám a mrazom. 

Ako vápnik ovplyvňuje vlastnosti pôdy?

Vápnik má v pôde kladný vplyv na rozpustnosť živín, obmedzuje rozpustnosť ťažkých kovov, viaže na seba škodlivé kyseliny a pozitívne pôsobí na fyzikálne vlastnosti pôd, medzi ktoré patrí pórovitosť a presiakavosť vody. Taktiež upravuje pôdne pH. Vápnik podporuje aktivitu a rast mikroorganizmov, čím sa tvorí lepší humus. Napomáha i premene organických látok.

Ako sa prejavuje nedostatok vápnika v pôde?

Nedostatok vápnika v pôde a v rastline spôsobuje poruchy v transporte a výmene látok vo vnútri rastliny. Taktiež sa prejavuje odumieraním rastových vrcholov, koreňov, žltnutím listov a ich predčasným opadávaním. Zreteľné na okrajoch listov sú najmä malé svetlohnedé bodky, ktoré sa postupom času zväčšujú. 

S nedostatkom vápnika sa často stretávame u jabĺk, kde dochádza k pehovitosti (škvrnitosti) jabĺk a u paradajok, pri ktorých zasychajú a hnijú konce plodov. So suchou hnilobou sa zase stretávame u plodovej zeleniny, ako napríklad pri paprikách. U niektorých ďalších rastlín sa zase vyskytuje hnednutie šupiek, múčnatenie, či rozpad plodov. 

Treba mať na pamäti, že tieto symptómy sa u rastlín môžu objaviť aj ak je v pôde vápnika dostatok. Problémovým však môže byť jeho vstrebávanie závislé od dostatku vlahy, obsahu ďalších živín v pôde a od pôdnej reakcie. 

Prevencia proti nedostatku vápnika

Prevenciou proti nedostatku vápnika v pôde je pravidelné a dostatočné polievanie. V priebehu vegetácie rastlín by nikdy nemalo dôjsť k vyschnutiu koreňovej sústavy. Taktiež by nemalo dochádzať k prehnojovaniu dusíkom. Preventívne, alebo pri výskyte prvých príznakov, je možné dodať rastlinám vápnik formou listovej aplikácie, Mal by to byť vápnik v ľahko prijateľnej forme, napríklad chlorid vápenatý. 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz