Odkaz Dankovi - Budúcnosť slovenského juhu je teraz vo vašich rukách

Už na júnovej schôdzi by mali poslanci NR SR rokovať o návrhu SaS o novele zákona o štátnom jazyku. Ondrej Dostál, Zuzana Zimenová a Renáta Kaščáková navrhujú vypustiť zo zákona o štátnom jazyku ustanovenie, podľa ktorého má štátny jazyk prednosť pred ostatnými jazykmi používanými na Slovensku.

Predseda SNS Andrej Danko po straníckom sneme poznamenal, že sa mu nepáči, keď niekto hovorí o slovenskom jazyku, že má ustúpiť. Prípadne hlasovanie za tento návrh bude preto považovať za porušenie koaličnej zmluvy.

„Preto sme to koaličnému partnerovi dôrazne povedali. Nedovolíme to. Maďari nemôžu hlasovať za zákon o štátnom jazyku,” vyhlásil Danko rezolútne. Béla Bugár kontroval, že Danko môže odkazovať, čo chce. Informujú médiá.

Andrej Danko. Ste predsedom najstaršej strany Slovákov a zároveň aj predsedom slovenského parlamentu. Ak z pozície vašej funkcie dovolíte, aby slovenský jazyk, ako štátny jazyk na území Slovenskej republiky stratil výsostné postavenie a nemal by už prednosť pred cudzími jazykmi, ktoré sa na slovenskom území používajú, stratíte aj posledné zvyšky človeka a politika, ktorý môže o sebe vyhlasovať, že je vlastenec a že mu ide o dobro Slovákov a všetkých lojálnych občanov našej vlasti.

Očakávame od vás, najmä ako predsedu NR SR, že všetky dostupnými možnosťami, zabránite neprajníkom slovenskej slobody a štátnosti, realizovať ďalší krok v ich snahách o postupný vnútorný rozklad našej štátnosti.

Namiesto oslabovania pozície slovenského jazyka na území Slovenskej republiky ako štátneho jazyka, považujeme za nevyhnutné, jeho posilnenie v každom kúte našej vlasti.

V Slovenskej republike musí byť slovenský jazyk činiteľom, ktorý spája všetkých občanov nášho štátu. Nikto nemôže jazyk iného národa povyšovať na území Slovenskej republiky nad štátny jazyk. Každý občan musí ovládať slovenčinu, aby sa mohol plnohodnotne uchádzať o dôstojné uplatnenie v spoločnosti. Nevyhnutnou podmienkou k spoločenskému uplatneniu je ovládanie štátneho jazyka.  

23. júna 2019

sho.sk