Klimatizácia a jej vplyv na vaše zdravie

0 617

V extrémnych horúčavách hľadá väčšina z nás nové možnosti ako sa ochladiť. Mnohí z nás si kvôli letným teplotám namontovali do bytov či domov aj klimatizáciu. Okrem toho sa s ňou stretávame aj vo verejných budovách. No sú všetky jej účinky pre naše telo prospešné?

Príjemné ochladenie

Klimatizácia prináša predovšetkým príjemné ochladenie vzduchu. Nezávisle od vonkajšej teploty môžeme mať vďaka nej vo vnútri príjemný chládok. No okrem vítaného ochladenia môže mať nesprávne používanie klimatizácie na náš organizmus aj negatívny účinok. To platí hlavne pri dlhodobom používaní klimatizácie.

Otvorené okno alebo klimatizácia?

Pri tejto voľbe sa lekári jednoznačne prikláňajú k prvej možnosti. Ľudia, ktorí sú dlhodobo vystavení účinkom klimatizácie trpia 2,5 x častejšie chorobami respiračného traktu (zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR). Najčastejšie ochorenia sú pri tom nachladnutie, zápaly horných dýchacích ciest, poruchy imunity a bolesti hlavy. Negatívny vplyv klimatizácie sa môže prejavovať aj ako malátnosť a pocit ťažkého tela.

Pozor na teplotný rozdiel

Pri prechode zvonku do vychladeného prostredia môžete najskôr prežívať príjemný pocit ochladenia. No mali by ste myslieť na to, že pre ľudský organizmus nie sú vhodné príliš veľké teplotné rozdiely. Takáto zmena je pre nás neprirodzená. A to tak pri prechode z tepla do chladu ako aj naopak.

Najviac pri tom trpia ľudia s ochoreniami dýchacích ciest a srdca. Veľké rozdiely medzi vonkajšou a vnútornou teplotou môžu viesť k problémom, akými sú zvýšenie srdcového rytmu a náhle zmeny v krvnom tlaku. Okrem toho vplývajú negatívne na imunitu a sliznice dýchacích ciest.

Zhoršenie stavu môžu pozorovať aj ľudia trpiaci na rôzne alergie. A tu sa výpočet negatívnych vplyvov klimatizácie ešte zďaleka nekončí. Môžete pociťovať bolesti dutín a hlavy, zhoršenie astmy, bolesti chrbtice a kĺbov, vysušovanie kože či očí, zápaly očí, uší a nosných dutín.

Ako používať klimatizáciu bez následkov?

Pri používaní klimatizácie by ste vnútornú teplotu mali nastaviť nanajvýš o 5° nižšie ako je vonku. Pre zníženie zdravotných rizík je tiež vhodné nemať klimatizáciu zapnutú po celý deň. Najmä v ranných a večerných hodinách ochladíte vzduch účinne aj vetraním.

Oči a sliznice dýchacích ciest môžete ochrániť vhodnými zvlhčujúcimi prostriedkami, ako sú umelé slzy a nosné spreje s morskou vodou. Nezabúdajte na pitný režim a dostatok vitamínu C. Ten chráni vašu imunitu aj sliznice.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.