Autá

Vo Francúzsku slnečno, Mercedes stále dominuje

"Ôsme preteky – ôsme víťazstvo Mercedesu. A nádej na zmenu zabíjajú komisári. "

Anton Krajčoviech, 25. júna 2019 9:00
Britský pretekár Lewis Hamilton na Mercedese sa teší po triumfe na nedeľnej Veľkej cene Francúzska automobilov F1 na okruhu Circuit Paul Ricard v Le Castellet 23. júna 2019. Päťnásobný svetový šampión si tak poistil post lídra celkovej klasifikácie. Druhé miesto obsadil jeho tímový kolega Valtteri Bottas, tretí finišoval Monačan Charles Leclerc na Ferrari. Foto: TASR/AP
Lewis Hamilton sa síce sťažoval na stav pneumatík a prasknuté sedadlo, no s niekoľkými najrýchlejšími kolami a suverénnym vedením v pretekoch mu to neverí asi nikto. Celé preteky sa za ním vozil tímový kolega Bottas. Toho sa v poslednej zákrute posledného kola pokúsil predbehnúť Leclerc na Ferrari a jeho tímový kolega Vettel uchmatol Hamiltonovi bod za najrýchlejšie kolo.

Sebastian Vettel dokázal po zbabranej kvalifikácii v priebehu siedmich kôl získať dve miesta, na zdolanie Verstappena mu však nestačilo ani zvyšných 46 kôl.

Pierre Gasly stráca pôdu pod nohami stále viac a viac. Počas zastávok v boxoch sa pred neho priamo na trati dostal Daniel Ricciardo na Renaulte, kým jeho tímový kolega Verstappen súperil s Ferrari.

V hlavnej úlohe traťoví komisári



Najväčšiu pozornosť si opäť vyslúžili traťoví komisári. Sergio Perez z tímu Racing Point vyšiel z trate, no vrátil sa na ňu cez tzv. penalty box. To znamená, že sa nevrátil na trať najkratšou možnou cestou, ale okľukou.

Napriek tomu dostal penalizáciu päť sekúnd, bolo to zrejme preto, že na trať sa vrátil nebezpečne. To by ale nemal byť problém jazdca – takýto penalty box by mal byť spravený tak, aby pretekár nemusel riešiť, či sa môže vrátiť na trať.

McLaren mal dobrú kvalifikáciu, no hrošie preteky. Sainz síce skončil šiesty, no Landovi Norrisovi, ktorý mal preteky dobre rozbehnuté, sa pokazilo DRS (systém otvoreného krídla). Tým pádom výrazne strácal na rovinkách a Räikkonen s Hulkenbergom sa pred neho dostali v najzaujímavejšom súboji pretekov ktorý – ako inak – pokazili traťoví komisári.

Odohral sa v poslednom kole. Norrisa na rovinke pred zákrutami osem a deväť dobiehal Daniel Ricciardo. Austrálčan sa pred neho dostal, no vyšiel pritom mimo trať a následne mimo trať vytlačil britského mladíka. Z celej situácie profitoval dovtedy deviaty Kimi Räikkonen, ktorý predbehol oboch pretekárov a desiaty Huleknebrg, ktorý sa na trojicu dotiahol a získal jedno miesto.

Daniel Ricciardo sa nakoniec odstal pred Räikkonena. Na nasledujúcej rovinke ho predbehol, no opäť pritom opustil trať. Výsledkom boli dva päťsekundové tresty, ktoré ho v cieli stáli štyri miesta a zároveň šesť bodov. Namiesto trestov by možno kompetentní mohli v Le Castellet postaviť poriadnu trať a nie pomaľované parkovisko.

Pekné interné súboje a smutná bilancia domácich



Williamsy sú nekonkurencieschopné, tak si v piatom kole aspoň trochu zapretekali medzi sebou. George Russell sa snažil predbehnúť svojho tímového kolegu, no Kubica mu nedal šancu a v rýchlej zákrute ho vytlačil z trate.

Ďalším interným súbojom na zadných pozíciách potešili Kvjat a Albon. Ruský pretekár štartoval s novým motorom z posledného miesta – začínal na tvrdých pneumatikách a prezúval na stredne tvrdé. Albon štartoval so starým motorom a opačnou stratégiou pneumatík z jedenásteho miesta.

Dvojica sa stretla v 45. kole v súboji o štrnáste miesto, ktorý trval niekoľko zákrut. Albon po ňom ostal vpredu, no Kvjat ho do konca pretekov dostal.

Nevydarený víkend Romaina Grosjeana bol zakončený odstúpením z pretekov šesť kôl pred šachovnicovou vlajkou. Domáci Renault prišiel o 6 bodov a Pierre Gasly by nebodoval, keby nie je Ricciardo penalizovaný. Toľko k bilancii domácich.

Komentáre