Zdravie

Za slovenskú vodu musíme byť vďační

Krásny slnečný deň, vonku svieti slnko, my sa varíme vo vlastnej šťave, keď tu zrazu sa ozve neuveriteľne silná potreba napiť sa obyčajnej čistej, studenej vody z vodovodného kohútika. Uhasiť behom krátkej chvíle náš neutíchajúci smäd. Aké jednoduché, že? Častokrát si ani neuvedomujeme aké šťastie máme, že žijeme v zemepisných šírkach, kde nemáme núdzu o kvalitnú pitnú vodu. Mali by sme byť vďační za to, že na Slovensku máme tak skvelé vodné a minerálne pramene a nemusíme byť odkázaní na úpravu vody. Zamysleli ste sa, ale niekedy nad tým, že momentálne na celej našej planéte má akútny problém s pitnou vodou vyše 780 miliónov ľudí? Táto problematika sa týka vyše 40 krajín sveta, čo je alarmujúce číslo. Vedci varujú, že množstvo krajín bude mať do roku 2030 vážne problémy s nedostatkom pitnej vody. A ak si myslíte, že sa to týka iba krajín, ako je Afrika a Ázia tak sa mýlite. V ohrození môžu byť veľkomesta, ako je napríklad aj Londýn. Podľa odhadov organizácie UNICEF celosvetovo zomrie každý deň približne 2 000 detí vo veku do piatich rokov z hnačkových ochorení, z ktorých je približne 1800 úmrtí spojené s vodou, sanitáciou a hygienou. Samozrejme, ako všetky technológie napredujú aj inovácie v oblasti pitnej vody nezaostávajú, a to, čo sme niekedy mohli vidieť iba vo futuristických filmoch a sci-fi sa stáva realitou.

Jednou z takýchto organizácií v rámci zabezpečenia udržateľnosti pitnej vody sa postarali VICI-Labs v spolupráci s UC Berkeley a Národnou asociáciou mierových zväzov.  V roku 2016 testovali zariadenie s názvom Water Seer. Toto zariadenie funguje na jednoduchom princípe zachytávania čistej vody z atmosféry na báze kondenzácie. Pre vysvetlenie Water Seer funguje tak, že je poháňaný vertikálnou veternou turbínou, ktorá je zasadená cca do hĺbky 2 metre (môže byť aj viac). Po roztočení turbíny vetrom vháňa vzduch do svojej podzemnej komory. V zemi sa takto vzduch ochladí a vznikne kondenzácia, ktorá sa nahromadí v podzemnej komore, ktorá pôsobí ako umelá studňa pre akumuláciu vody kondenzáciou. Takto nazbieranú čistú vodu môžeme následne dodať na povrch obyčajným čerpadlom a hadicou. Funguje dobre aj v oblastiach s veľmi drsným podnebím. Water Seer môže poskytnúť až 37 litrov čistej vody denne.

Spomeňte si na tento článok pri najbližšom sprchovaní, aké veľké šťastie máme, že sa prakticky sprchujme a splachujeme toaletu pitnou vodou.

Leave a Comment