Blog 26. jún 2019

Opustí Ján Podmanický Smer a posilní KDH?

Lenka Nalevanková
Lenka Nalevanková
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lenka Nalevanková

Napadlo mi ako prvé po prečítaní dnešného článku od pánov Majchráka a Hanusa.

Bola som presvedčená, že Smer môže vyhrať prezidentské voľby len s konzervatívnym socialistom s predpokladom, že Harabin buď nebude kandidovať alebo nestihne osloviť voličov Smeru, SNS a kuffovcov.

Smer podľa všetkého hľadal kandidáta medzi liberálnymi socialistami – Lajčák, Pellegrini, Kažimír, ktorému sa to podarilo hodiť na Šefčoviča, čo dokazuje fakt, že ako jediný, alebo jeden z mála politikov Smeru, bol v povolebnej centrále neúspešného kandidáta.

Marošovi Šefčovičovi som uverila až jeho povolebné reči. Bol autentický keď hovoril, že zachránil v druhom kole Slovensku tvár pred svetom. Vzhľadom na to, že povedzme podobne ako Robert Mistrík, žije usporiadaným rodinným životom, je jeho kresťanstvo uveriteľnejšie ako kresťanstvo progresívnej Zuzany Čaputovej. Myslím, že vďaka nemu a preferenčnému zúfalstvu Roberta Fica i Andreja Danka parlament na podnet Mariána Kuffu, respektíve ľudí okolo neho, odmietol ratifikáciu Istanbulského dohovoru. Čo môžeme nazvať veľkým víťazstvom konzervativizmu na Slovensku, podobne ako ukotvenie ochrany a definície manželstva ako zväzku jedného muža a jednej ženy v našej ústave, ktorá sa udiala tiež vďaka tomu, že Fico nie je ideologický liberálny neomarxista.

Jadroví voliči Smeru nie sú extrémne liberálni, vyhovuje im ukotvenie kresťanskej definície manželstva v Ústave, nechcú manželstvá ľudí rovnakého pohlavia, nechcú adopcie pre „dve milujúce sa bytosti“. Pretože, hoci im korupcia v duchu komunistického hesla „kto nekradne, okráda svoju rodinu“ nevadí, majú zdravý sedliacky rozum, respektíve neposunuli sa príliš z patriarchálneho stereotypu slovenskej rodiny, ktorú tak dobre vo svojich dielach opisuje napr. Martin Kukučín. Liberálnym slovníkom si ich môžeme nazvať tupými, nevzdelanými dedinčanmi. Ja by som skôr povedala, že sú to ľudia, ktorí si ctia tradície. Kto iný by ich mal osloviť ak nie silná konzervatívna strana so silným sociálnym pilierom?

Podporujem snahu KDH získať konzervatívnych voličov Smeru. Nemám rada biblické skratky, ale napriek tomu to napíšem – Ježiš, keď nasýtil zástup z piatich chlebov, bolo to v kontexte toho, že tí ľudia boli ako ovce bez pastiera. Modlím sa aby v nás zvíťazila zodpovednosť neprenechať bezprizorné stádo vlkom v ovčom rúchu. Odkiaľ asi má Harabin, či Kotleba svojich voličov? Prečo Harabin nemá chajdu vedľa Mečiara a nechová s ním skutočné ovce? Nezarazilo vás posledné rozhodnutie súdu ohľadom Ivana Lexu? Rozmýšľam, ale úplne vážne, či nám bolo treba rušiť tie mečiarové amnestie, či nám silný Harabin za to stojí, či sme nemohli počkať a urobiť to až potom, čo protagonisti budú, podobne ako Ludmila Polednová Brožová, starí a chorí. Ako národ sme na zrušenie tých neľudských amnestií ešte nedozreli.

Späť k pointe blogu. Smer volia „ľudovci“. Liberálni socialisti budú voliť Progresívne Slovensko, ak nebudú mať inú alternatívu. A tou môže byť strana Druckera, Maďariča, Kažimíra, Šefčoviča, Pellegriniho, a zrejme aj Glváča, Žigu a Rašiho. „Konzervatívnemu“ a nie celkom výkonnému Ficovi neostane nikto, iba ak Blanár a Podmanický a samozrejme Kaliňák a Blaha, či Jariabek. Na mieste pána Podmanického by som zrejme rozmýšľala či je to partia, s ktorou sa mu pre Slovensko ešte niečo konzervatívne môže podariť presadiť.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0