Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Jún v záhrade

rss

Jún je pre záhradkárov letným mesiacom plným úrody. V záhrade dozrievajú a zbierajú sa jahody, čerešne, prvý hrášok a šaláty, ale zároveň je ešte stále dostatok času na vysadenie zeleniny, ktorá sa bude zbierať na jeseň.

Práce v ovocnej záhrade

Jún je predovšetkým mesiacom jahôd a zberu ich úrody. Každé dva až tri dni je potrebné pozbierať dozrievajúce plody. Nezabúdame pritom odtrhnúť ani na prípadné plesnivejúce jahody, aby rastlinu zbytočne nevysiľovali. Rastliny jahôd by sa v tomto období nemali hnojiť a ani by sa s nimi nemalo hýbať. V prípade vlhkej pôdy ich akurát môžeme podložiť slamou, mulčovacou kôrou, prípadne tkaninou, aby nehnili.

Nezabudnite pozbierať aj rebarboru, Mala by byť vyzbieraná predposledný týždeň v júni, nakoľko neskôr by stopky mohli byť príliš kyslé.

Na stromoch v júni dozrievajú aj čerešne, ktoré je potrebné pravidelne oberať. Prvé plody má aj skorá ríbezľa a egreš. V júni je dobré prihnojiť a prekypriť pôdu okolo ovocných stromov, aby sa vzduch lepšie dostával k ich koreňom. Tiež sa okolo stromu môže nahrnúť mulčovaná tráva z chodníka, ktorá pôdu udrží vlhkú, čím podporí dozrievanie plodov. Ani pri ovocných stromoch a kroch nezabúdajme na zálievku. Stačí raz za 14 dní, ale výdatne.

Netreba zabúdať ani na jablone a hrušky. Pokiaľ majú nasadených príliš veľa plodov, ručne ich pretrhajte, pričom medzi jednotlivými plodmi by mali byť rozostupy asi 10 cm.

Práce v zeleninovej záhrade

Keďže v júni nehrozia už žiadne mrazy, je to najvhodnejší mesiac na vysadenie citlivých druhov zelenín, ako sú uhorky a posledné rastliny paradajok a paprík. Ťahavé paradajky podopierame a odstraňujeme z nich vedľajšie výhonky. 

Zo zeleniny už postupne zberáme prvé kaleráby, mrkvu,cesnak, cibuľu, hrášok. Aj v skleníkoch sa už objavuje prvá úroda v podobe paradajok, uhoriek a paprík.

Jún je vhodnou dobou aj na zber niektorých byliniek. Ideálnou dobou je ráno, či doobedie, pretože vtedy sú čerstvé a obsahujú najviac liečivých a aromatických látok.

Nanešťastie je jún aj obdobím, kedy záhony často napádajú škodce - húsenice, pásavky zemiakové, ale aj plesne a iné choroby. Je potrebné preto pamätať na ich prevenciu, alebo odstránenie.

Čo ešte možno vysadiť?

V júni je ideálny čas na výsadbu ružičkovej kapusty, kalerábu a kapusty. Taktiež môžete vysiať reďkovky, ktoré sa môžu vysievať opakovane, prakticky až do jesene, Aj cibule sadzačky sa ešte môžu zasadiť. Sadia sa len tesne pod povrch vo vzdialenostiach okolo 15 cm.

Boj s burinou

Ani burine sa v júni na záhonoch nevyhneme. Každý záhradkár vie, ktorej buriny je v tej jeho záhradke najviac a podľa toho ich aj likviduje. Dôležité je, aby burina bola zlikvidovaná ešte predtým, ako vytvorí semená. Pokiaľ predsa len to obdobie "prešvihneme" treba pamätať na to, že takáto rastlina sa nemá dávať do kompostu.

Nezabúdajte na zavlažovanie

V teplom období júna je pre záhradku veľmi potrebná dostatočná závlaha. Ovocie aj zelenina potrebujú veľa vody, aby sa vám neskôr mohli odmeniť svojou úrodou. Rast môžete podporiť aj pravidelným hnojením.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz