Zatepliť rodinný dom vám pomôže aj štát

Od pondelka 17. júna do konca septembra prijíma ministerstvo dopravy a výstavby SR žiadosti o príspevok na zateplenie. Získať môžete až 8 800 eur.

25.06.2019 06:00
dom, zateplenie Foto:
Ak máte o príspevok záujem, treba sa poponáhľať.
debata

Príspevok na zateplenie rodinného domu má motivovať vlastníkov k obnove, ktorou sa zníži potreba energie, zlepšia tepelnotechnické vlastnosti stavebných konštrukcií a predĺži sa životnosť budovy a znížia sa aj výdavky domácností na energie. Peniaze štát poskytuje na zateplenie staršieho rodinného domu, ale príspevok je možné dostať aj na nový rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie.

V prvom prípade je príspevok na zateplenie rodinných domov poskytovaný na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov, ktoré boli dané do užívania (skolaudované) aspoň desať rokov pred zatepľovaním a uskutočňujú sa v nich stavebné úpravy, ktorými sa vykoná zásah do obalových konštrukcií budovy. V druhom prípade ide o nové rodinné domy, ktoré by mali spĺňať úroveň výstavby s takmer nulovou potrebou energie. Pre zintenzívnenie výstavby týchto domov sa s účinnosťou od 1. mája 2019 zaviedol nový účel poskytovania príspevku pre rodinné domy, a to príspevok na rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie, ktorý má motivovať vlastníkov k ich výstavbe. Príspevok na rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie je možné poskytnúť na nové rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie, ktorých právoplatné kolaudačné rozhodnutie bolo vydané po 31. decembri 2014.

Príspevkom sa žiadateľovi uhradí časť nákladov, ktoré vynaložil na zateplenie rodinného domu. Príspevok na zateplenie sa môže poskytnúť do výšky 40 % oprávnených a uhradených nákladov – maximálne 8 000 eur. Príspevok možno zvýšiť o náklady za vypracovanie projektovej dokumentácie zateplenia rodinného domu vrátane projektového energetického hodnotenia rodinného domu, za vypracovanie žiadosti o príspevok na zateplenie a za vypracovanie energetického certifikátu, najviac o sumu 800 eur, čiže celkovo môže žiadateľ dostať sumu 8800 eur.

Príspevok vo výške 8800 eur však na zateplenie stačiť nemusí. Zvyšné peniaze možno získať formou úveru od banky alebo stavebnej sporiteľne. Banky ponúkajú spotrebné úvery výšky 30-tisíc eur, teda sumu, ktorá by mala stačiť na zateplenie rodinného domu, počítať však treba s vyššími úrokmi. Vyššie sumy už banky požičiavajú formou zabezpečených úverov, najčastejšie hypoték alebo špeciálnych úverov na bývanie. Tieto typy úverov majú nižšie úrokové sadzby a dlhšie lehoty splatnosti. Požičať si možno aj od stavebných sporiteľní. Prvou možnosťou je stavebný úver, ak však klient nemôže čakať a potrebuje voľné finančné prostriedky na rekonštrukciu okamžite, existuje možnosť medziúverov.

Ak máte o príspevok záujem, treba sa poponáhľať. Elektronický formulár žiadosti bude dostupný na zatepluj.sk pondelka od 17. júna 2019 do 30. septembra 2019 alebo do vyplnenia a odoslania 500 žiadostí o poskytnutie príspevku na zateplenie rodinného domu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #zateplenie #príspevok na zateplenie