Pixabay
StoryEditor

Turistický raj sa zmenil na peklo. Dovolenkári sa gréckemu ostrovu vyhýbajú

25.06.2019, 11:16
Autor:
dttdtt
Samos sa nachádza v blízkosti tureckého pobrežia a neustále tam prúdia davy utečencov, ktorí túžia po živote v Európskej únii.

Turisti sa vyhýbajú gréckemu ostrovu Samos, na ktorom sa nachádza neslávne známy utečenecký tábor. V nedostačujúcich podmienkach tú živorí viac ako 5-tisíc žiadateľov o azyl, ktorí dlhé mesiace čakajú na vyjadrenie úradov. Miestni obyvatelia sa obávajú, že im migranti odoženú aj existujúcich návštevníkov, ale chybu vidia predovšetkým na strane politikov, uvádza iDnes.cz.

"Ten tábor je naša hanba," opisuje jeden z miestnych obyvateľov utečenecké centrum, ktoré sa nachádza pri meste Vathy na ostrove Samos. Tábor vznikol pred tromi rokmi v rámci dohody medzi Európskou úniou (EÚ) a Tureckom, ktorá umožňuje navracať nelegálnych migrantov z gréckych ostrovov späť do Turecka.

Samos sa nachádza v blízkosti tureckého pobrežia a podľa stanice Deutsche Welle tam neustále prúdia davy utečencov, ktorí túžia po živote v EÚ. Miestni obyvatelia majú z tábora zmiešané pocity.

Hoci je určený pre približne 650 žiadateľov o azyl, teraz sa v ňom nachádza takmer 4-tisíc migrantov z Blízkeho východu a Afriky. Oficiálne by nikto z nich nemal čakať na vyjadrenie úradov dlhšie ako tri mesiace, realita je však iná.

Ďalších 1 500 ľudí sa usadilo v blízkosti tábora, túto oblasť miestni prezývajú džungľa. "Musíme sa vysporiadať s potkanmi a hadmi, nemáme toalety, sprchy ani prístup k pitnej vode," opisuje tridsaťročná žena z Konga, ktorá býva tesne vedľa tábora.

Gréci podľa nej často obviňujú utečencov, že do Európy prichádzajú len kvôli peniazom, hoci to tak vo väčšine prípadov nie je. Sama sa rozhodla zo svojej vlasti odísť kvôli neustálym občianskym konfliktom.

Migranti žijúci mimo tábora podľa nej dostávajú každý deň jeden a pol litra pitnej vody, čo v horúčavách nestačí.

Špina, nedostatok vody, dlhé rady

Aj utečenci vnútri oficiálneho centra sa sťažujú na zlé podmienky, predovšetkým na nekonečné rady. "V rade na jedlo čakáme aj tri hodiny. Len na použitie záchoda je to aj hodina," opisuje dvadsaťštyriročný Iračan, ktorému podľa jeho slov hrozí po návrate do vlasti smrť. Úrady však jeho prvú žiadosť zamietli.

V tábore sa podľa žien množia aj prípady znásilnenia. Zúfalý je aj tridsaťdvaročný Konžan, ktorý sa chce s manželkou dostať do Belgicka, ale v tábore čakajú už od októbra. "Belgické úrady nám musia udeliť azyl, kolonizovali našu krajinu. Dostať sa do Belgicka bude ako dostať sa domov," myslí si.

Obaja partneri dostávajú každý mesiac podporu 90 euro, spokojní však nie sú. "Ako z toho máme žiť?" - pýta sa muž. Rozrastajúci sa utečenecký tábor takmer zdvojnásobil počet obyvateľov Vathy.

Migrantov je tu vidno častejšie ako turistov, čo niektorým miestnym prekáža. Jeden z nich pre Deutsche Welle uviedol, že si ľudia najprv robili nádeje, že utečenecké centrum prinesie do mesta aj ďalšie peniaze z európskych fondov. To sa však nestalo a obyvatelia si pripadajú opustene.

Utečenci miestnym neprekážajú, je ich však príliš veľa

Obchody, kaviarne a reštaurácie sú nad finančné možnosti žiadateľov o azyl a majitelia sa obávajú, že by mohlo priľahlé stredisko turistov vydesiť. "Nenechám svoje deti behať samé po uliciach, pretože sa bojím o ich bezpečnosť. Nie sme rasisti, len tu žije príliš veľa migrantov," opisuje predavač z miestneho obchodu, ktorý si podobne ako ostatní prial zostať v anonymite.

Niektorí obyvatelia sú naopak k migrantom ústretoví a chybu vidia na strane úradov. "Situácia s migrantmi neodôvodnene poškodila povesť ostrova, pretože utečenci tu žiadne problémy nespôsobujú," opisuje Evangelos Kalogeris, ktorý utečencov zamestnáva vo svojej reštaurácii.

Podľa neho sa migranti pohybujú len okolo Vathy a inde na ostrove nie sú. Kalogeris si myslí, že by politici mali zmeniť svoj plán a migrantov spravodlivo prerozdeliť. "Náš ostrov môže prijať maximálne tisícku ľudí, pretože 4 000 žiadateľov o azyl tu jednoducho nenájde prácu," uzatvára Kalogeris.

01 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 02 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 04 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 05 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 21:16