Macháčková pokutu platiť nemusí, podľa poslancov zákon neporušila

TA3 TASR
24.6.2019 10:10

Primátorka Prievidze Katarína Macháčková nebude musieť zaplatiť pokutu za údajne sporné nadobudnutie pozemku pod jej rodinným domom. Prievidzskí mestskí poslanci totiž v hlasovaní rozhodli, že neporušila ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

Macháčková pokutu platiť nemusí, podľa poslancov zákon neporušila
TASR/Radovan Stoklasa

Za uznesenie hlasovalo šesť z 24 prítomných mestských poslancov, 17 bolo proti a zdržal sa jeden. Komisia pre uplatňovanie ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov pri mestskom zastupiteľstve v Prievidzi na svojom júnovom rokovaní pôvodne prijala uznesenie, že primátorka zneužila v prípade údajne sporného nadobudnutia niekdajšieho mestského pozemku svoje postavenie verejného funkcionára, čo bolo nezlučiteľné s výkonom jej vtedajšej funkcie poslankyne MsZ a má zaplatiť pokutu vo výške 12-násobku mesačného platu, čo predstavuje 1255 eur.

Za uznesenie vtedy hlasovalo päť členov komisie, proti bol jeden a zdržal sa jeden. V súčasnosti nezaradená poslankyňa Národnej rady SR mala ešte v roku 2006 ako poslankyňa MsZ prejaviť záujem o parcelu mestských pozemkov na sídlisku Kopanice. Dokazovať to má i vtedajšie uznesenie z mestskej rady. Neskôr hlasovala o jeho odpredaji. Vybraní majitelia sa ich o niekoľko týždňov neskôr rozhodli predať, lebo si nemali vybaviť hypotéku. Z pozemkov sa stali neskôr stavebné a postavili na nich dva rodinné domy. Jeden z rozostavaných rodinných domov kúpila za cenu určenú znaleckým posudkom Macháčkovej dcéra, tá ho neskôr so svojimi rodičmi vymenila za byt a finančnú náhradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok