NR SR: Plénum zamestná voľba ústavných sudcov i sociálny balíček

NETKY.SK • 23 Jún 2019, 13:17 • 2 min
NR SR:  Plénum zamestná voľba ústavných sudcov i sociálny balíček

BRATISLAVA - Opakovaná voľba ústavných sudcov, povinné škôlky, či sociálne opatrenia z dielne koaličných strán.

slovakia

left justify in out

Aj tieto témy budú predmetom rokovania druhého týždňa 46. schôdze Národnej rady SR. Poslanci sú približne v polovici približne stobodového programu. Pondelkové rokovanie začne vládnym návrhom, ktorý má upraviť vzťahy medzi slovenskou prokuratúrou a Európskou prokuratúrou, ktorá má na Slovensku pôsobiť od roku 2020. Návrh novely zákona o prokuratúre prerokujú poslanci v druhom čítaní. Európska prokuratúra má začať v SR pôsobiť od začiatku roka 2020, dozor nad vyšetrovaním závažnejších trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy Európskej únie budú vykonávať európski delegovaní prokurátori pôsobiaci na Úrade špeciálnej prokuratúry. Hlavným cieľom Európskej prokuratúry má byť zvýšenie úrovne ochrany finančných záujmov Európskej únie v členských štátoch.

Keďže plénum Národnej rady SR vo štvrtok 20. júna v tajnom hlasovaní vo štvrtej voľbe zvolilo iba jedného kandidáta na ústavného sudcu, Radoslava Procházku, v utorok popoludní sa uskutoční opakovaná voľba. Procházka získal 74 hlasov poslancov. Do štvrtej voľby sudcov sa prihlásilo 16 uchádzačov. Keďže vo štvrtok zvolili jedného kandidáta, v utorok budú voliť spomedzi zvyšných 15. Poslanci NR SR hľadali chýbajúcich sudcov v tomto roku už trikrát, pričom z požadovaného počtu 18 kandidátov zvolili iba 12. Na Ústavnom súde SR stále chýbajú šiesti sudcovia z trinástich a košická inštitúcia funguje preto od februára v obmedzenom režime.

Medzi uchádzačmi sú dvaja nováčikovia Rudolf Čirč a Peter Kubík. Okrem nových kandidátov sa v utorok o post na košickom súde bude uchádzať aj štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner. V opakovanej voľbe NR SR sa bude hlasovať aj o Kataríne Čechovej, Ladislavovi Duditšovi, Michalovi Ďurišovi, Liborovi Duľovi, Borisovi Gerberym, Martine Jánošíkovej, Štefanovi Kseňákovi, Michalovi Matulníkovi, Petrovi Melicherovi, Zuzane Pitoňákovej, Petrovi Strakovi a Robertovi Šorlovi.

Zákonodarcovia rozhodnú o povinnej predškolskej dochádzke. V prípade schválenia návrhu koaličných strán, obec uloží pokutu do 331,50 eura zákonnému zástupcovi dieťaťa, ktorý ohrozil jeho výchovu a vzdelávanie alebo zanedbal starostlivosť o povinnú školskú dochádzku dieťaťa. Novela školského zákona má zaviesť povinné predprimárne vzdelávanie pre všetky päťročné deti. So samotným zavedením povinnej škôlky nesúhlasí opozícia, rodičia detí so zdravotným znevýhodnením či Slovenská komora učiteľov.

Plénum by sa malo zaoberať v druhom čítaní aj návrhom novely tlačového zákona od poslancov za stranu Smer-SD Dušana Jarjabka a Miroslava Číža. Opätovne chcú zaviesť právo na odpoveď ako aj pokuty v podobe, v akej boli v zákone v roku 2008. Ako uviedli v pléne, týmto návrhom zákona sa možnosti uplatnenia práva na odpoveď rozširujú v zmysle pôvodného znenia tlačového zákona.

V balíčku sociálnych opatrení, ktorými sa bude snemovňa zoberať, sú aj návrhy SNS na zníženie dane z príjmu právnických osôb, zrušenie koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov a tiež zavedenie nižšej dane z pridanej hodnoty pre vybrané druhy potravín.

Nezdaniteľná časť základu dane by sa mala zvyšovať. Aktuálne poslanci za Most-Híd do Národnej rady SR predložili návrh novely zákona o dani z príjmov, podľa ktorého by fyzické osoby mali platiť nižšie dane.

Poslanci NR SR za stranu Smer predložili na júnovú schôdzu parlamentu návrh na výrazné zvýšenie rodičovského príspevku. Ten je v súčasnosti 220,70 eura a mal by sa od začiatku budúceho roka pre rodičov, ktorí pred nástupom na rodičovskú dovolenku pracovali, zvýšiť o 150 eur. Pre rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali a nedostávali preto materskú dávku zo Sociálnej poisťovne, by mal rodičovský príspevok stúpnuť o 50 eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies