Téma domáceho násilia je potrebná, nie sú za tým voľby, tvrdí Saková

TA3 TASR
23.6.2019 13:19

V odhaľovaní domáceho násilia sme pomerne úspešní, efektívnosť predstavuje 69 percent. Uviedla to v našej nedeľnej diskusnej relácii V politike ministerka vnútra Denisa Saková.

Saková: Je to potrebná téma

"Čo sa týka domáceho násilia, tak je to približne 9500 trestných činov, z toho sme päť percent skutkov odmietli, čiže sme zistili, že daný skutok nenastal. V 29 % sme ich klasifikovali ako priestupok a približne v 70 % percentách to bol trestný čin," poznamenala Saková.

Poukázala na to, že tejto téme sa nezačala venovať z dôvodu blížiacich sa parlamentných volieb. Považuje to za potrebnú tému. "Všetci máme záujem o to, aby sme vychovali múdre a vzdelané deti a hlavne deti, ktoré budú mať pokoru a úctu voči ostatným ľuďom v našej spoločnosti. Dosiahneme to len vtedy, keď budú vyrastať v domovoch, kde je pokoj a láska a nie tam, kde je násilie," poznamenala Saková.

Ministerka sa v diskusnej relácii venovala aj novele zákona o cestnej premávke. Jednou zo zmien je zvýšenie pokuty za používanie mobilného telefónu v aute z 50 na 100 eur v blokovom konaní. "Reagujeme tým na to, že najviac dopravných nehôd sa stáva, ak vodič dopravného vozidla používa mobilný telefón alebo rôzne telekomunikačné zariadenia," vysvetlila Saková.

Chránená osoba si musí s ochrankou sadnúť

Spomenula tiež, že novela odpovedá aj na požiadavku širokej verejnosti a Cyklokoalície. Poukázala na to, že pristúpili ku kompromisu a to, že cyklisti nad 15 rokov nemusia mimo obce povinne nosiť prilbu. "Naďalej však budeme vyzývať, aby z hľadiska bezpečnosti používali cyklisti prilbu," dodala. Šéfka rezortu vnútra potvrdila, že počas leta sa naprieč celým Slovenskom uskutočnia viaceré preventívne akcie, pretože práve v tomto období býva najviac dopravných nehôd. Zároveň uviedla, že slovenskí policajti budú v letných mesiacoch pôsobiť aj v Chorvátsku, pretože práve tam cestuje najviac Slovákov na dovolenku.

Ministerka sa vyjadrila aj k Úradu na ochranu ústavných činiteľov. Je podľa nej zložený z profesionálov, ktorí si svoju prácu robia dobre. Ako uviedla, každá chránená osoba s ochrankou si musí "sadnúť, pretože s ňou trávi 24 hodín denne, sedem dní v týždni". Poukázala na to, že na zmenu ochranky prezidentky SR Zuzany Čaputovej operatívne reagovala a nežiadala od nej žiadne vysvetlenia. Saková reagovala aj na medializovanú šikanu medzi ochrankármi. "Na základe medializovaných informácií sa inšpekcia ministerstva vnútra na vlastný podnet rozhodla urobiť komplexnú kontrolu. Vyšetrovanie a kontrola stále prebieha. Rada by som si počkala na výsledky a podľa nich začnem konať," uzavrela šéfka rezortu vnútra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok