Hrozia nám povodne a búrky, vracajú sa aj tropické horúčavy

TA3 TASR SITA
23.6.2019 18:20

Na východe Slovenska hrozia prívalové povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v tejto súvislosti hydrologickú výstrahu prvého stupňa pre okresy Trebišov a Michalovce.

Hrozia nám povodne a búrky, vracajú sa aj tropické horúčavy
TASR/Pavel Neubauer (ilu)

Meteorológovia varujú aj pred búrkami, a to v okresoch Trebišov, Michalovce, Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava. Upozorňujú, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 - 85 kilometrov za hodinu. Pri búrkach je možný aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Môže dôjsť aj k stekaniu vody zo svahov či k zatápaniu pivníc, podchodov a podjazdov.

opo_ac1100ae-a4bf-0a1d.jpg

Na Slovensko sa taktiež vrátia počas najbližšieho pracovného týždňa horúčavy. Meteorológovia predpovedajú najmä v jeho druhej polovici teploty nad 30 stupňov Celzia. Ako informuje portál iMeteo.sk, horúčavy zasiahnu celú Európu. Podľa portálu sa bude teplý vzduch do našej oblasti presúvať po okraji tlakovej výše, ktorej stred by sa mal nachádzať niekde nad Pobaltím.

„To, kde sa bude nachádzať presný stred tejto tlakovej výše, bude závisieť od toho, ako teplo bude aj na našom území. Niektoré modely počítajú s tým, že v priebehu nasledujúceho týždňa teploty na našom území vystúpia nad 30 stupňov, respektíve sa budú blížiť k 35 stupňom," uvádza portál. Podobné predpovede hlási aj Slovenský hydrometeorologický ústav.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok