S Gálovým zákonom o exekúciách majú problém aj poisťovne, tvrdia, že sa dotkne pacienta

NETKY.SK • 22 Jún 2019, 12:48 • 2 min
S Gálovým zákonom o exekúciách majú problém aj poisťovne, tvrdia, že sa dotkne pacienta

BRATISLAVA - So zákonom z dielne rezortu spravodlivosti, ktorý zastaví staršie exekučné konania, majú problém aj zdravotné poisťovne.

slovakia

left justify in out

Podľa ich asociácie sa opatrenie môže dotknúť aj pacientov. Asociácia zdravotných poisťovní SR (AZP) upozorňuje, že poisťovne budú musieť vynaložiť značné financie pre exekútorov na ich zákonné odmeny. Peniaze potom môžu chýbať pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Poisťovne sú v prípade exekúcií jedným z najväčších veriteľov, keď evidujú desaťtisíce spisov. „Navrhovaný spôsob zastavenia starých exekúcií by mal štát prehodnotiť. Reálne totiž nerieši problémy dlžníkov. V prípade prijatia návrhu zákona o zastavení starých exekúcií budú musieť zdravotné poisťovne zaplatiť len na odmenách pre exekútorov viac ako 26,2 milióna eur. AZP preto upozorňuje, že tieto peniaze budú chýbať pri zabezpečení zdravotnej starostlivosti pre pacientov,“ uvádza asociácia v stanovisku, ktoré má agentúra SITA k dispozícii. Asociácia preto apeluje na poslancov Národnej rady SR, aby zákon prepracovali.

Legislatíva, ktorá zastaví všetky staršie exekučné konania ako päť rokov, je v súčasnosti v druhom čítaní v parlamente. V prípade súhlasu poslancov sa dotkne približne milióna spisov. Štát odhaduje náklady na sumu prevyšujúcu 40 miliónov eur. Proti zákonu sa ohradila aj Slovenská komora exekútorov, ktorá navyše naznačuje jeho možnú protiústavnosť. Kameňom úrazu sú tiež paušálne náhrady pre exekútorov za jeden spis, ktoré boli stanovené na 35 eur. Problémové sú podľa SKE aj časové lehoty, keď je nutné vyriešiť staršie konania za šesť mesiacov. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) na kritiku reaguje tým, že opatrenie pomôže najmä ľudom, ktorí uviazli v takzvanej dlhovej pasci. Podľa neho môžu veritelia svoje pohľadávky vymáhať aj naďalej, ale prostredníctvom nových podaní a cez nový systém. Od roku 2017 má na starosti exekúcie výlučne Okresný súd v Banskej Bystrici.

„V prípade zdravotných poisťovní bude mať návrh ministerstva spravodlivosti dopad na tisíce pacientov, ktorí sú v rovnakej, často aj ťažšej životnej situácii, ako ľudia v exekúcii. Milióny eur, ktoré zaplatia zdravotné poisťovne exekútorom zbytočne, znamenajú stovky operácií, vyšetrení, či úhrad za lieky,“ upozorňuje prezidentka AZP Katarína Kafková. Výpadok preto podľa nej zhorší už aj tak napätú situáciu vo financovaní zdravotnej starostlivosti. Zdravotné poisťovne pritom len teraz doriešili iné nerozpočtované legislatívne dopady, ako je napríklad nákup rekreačných poukazov pre zamestnancov v nemocniciach. „Aj preto nás prekvapilo, že ministerstvo spravodlivosti v pripomienkovom konaní úplne odignorovalo naše pripomienky, ktorých cieľom je chrániť pacienta a jeho nárok na dostupnú zdravotnú starostlivosť,“ dodala Kafková.

Zdravotné poisťovne vedú niekoľko desiatok tisíc exekučných konaní v hodnote presahujúcej 300 miliónov eur. Tie im majú pomôcť vymôcť aspoň časť peňazí, ktorými by vykryli výrazne vyššie náklady na akútnu zdravotnú starostlivosť, ktorú v zmysle platných zákonov preplácajú aj neplatičom zdravotného poistenia. Navyše, zastavenie starých exekúcií ani v plnej miere nezbaví dlžníkov ich dlhu, keďže pohľadávky zastavením exekúcie nezaniknú. „Zdravotné poisťovne sa väčšiu časť pohľadávok pokúsia opäť vymôcť. Je to ich povinnosť voči poistencom, ktorým z vymožených prostriedkov môžu uhradiť potrebnú zdravotnú starostlivosť. Víťazom teda bude 285 exekútorov, ktorí si bez ohľadu na svoju úspešnosť pri vymáhaní rozdelia od všetkých veriteľov, vrátané zdravotných poisťovní, celkovo vyše 100 miliónov eur,“ priblížila Kafková.

Pre zdravotné poisťovne to bude podľa nich zároveň znamenať významný a zbytočný nárast administratívy, a teda aj nákladov. Spracovanie podkladov na obnovenie desiatok tisíc exekúcií si vyžiada aj u nich posilnenie oddelení, ktoré zabezpečujú výber poistného. „Zdravotné poisťovne si nemôžu dovoliť tieto exekúcie neobnoviť. Ministerstvo financií by sa pri diskusiách o dofinancovaní zdravotníctva totiž oprávnene mohlo pýtať, prečo nezlepšujeme výber poistného,“ uzavrela prezidentka asociácie. Kafková.

Agentúra SITA oslovila so žiadosťou o reakciu aj Ministerstvo spravodlivosti SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona