Rybaničovi súd vymeral trojročný trest. Bude mať v utorok dôvod na takýto úsmev?

    0
    Filip Rybanič asistent poslanca Jozefa Rajtára (Autor: TASR)

    Tento nižší súd ho 25. septembra 2018 uznal za vinného zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. KS do piatka (21. 6.) neevidoval procesné prekážky, pre ktoré by sa verejné zasadnutie neuskutočnilo.

    TASR o tom informoval hovorca KS Pavol Adamčiak.

    Filipovi Rybaničovi súd vymeral minulý rok trojročný trest s päťročným odkladom a skúšobnou lehotou.

    Mal sa tiež verejne ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) a nemal by päť rokov pracovať v inštitúciách, v ktorých sa oboznamuje s bankovým tajomstvom. Rozsudok však nebol právoplatný, Filip Rybanič už vlani v septembri avizoval, že sa odvolá.

    “Rešpektujem rozhodnutie súdu, aj keď s ním nesúhlasím. Odvoláme sa,” uviedol po rozsudku Filip Rybanič.

    “S predmetným rozhodnutím nesúhlasíme, považujeme viaceré otázky za sporné, porušenia sme vymenovali veľmi presne. Preto sme podali odvolanie. Musíme si ale počkať na odôvodnenie rozsudku a z toho budeme potom vedieť podrobnejšie zdôvodniť odvolanie. Dnes to bolo zo strany sudkyne stručné a mnohé otázky podľa mňa ostali otvorené,” povedal vtedy obhajca Marek Para.

    Filip Rybanič zdôraznil, že na súde sa snažili dokázať jeho nevinu, na čo mal podľa neho súd prihliadnuť. Nikde sa podľa jeho slov ale nepíše, čo vlastne vyzradil. Súd skonštatoval, že Filip Rybanič v banke urobil screenshoty a posunul ich ďalej. 

    Poslanec Rajtár celý súdny proces kritizoval. Sudkyňa podľa neho na obžalovaného nazerala ako na vinného. “Od začiatku volala Filipa páchateľom,” podotkol Rajtár, ktorý opätovne odmietol, že by svojho asistenta navádzal na trestný čin. V procese odmietol vypovedať.

    Filip Rybanič mal podľa medializovaných informácií ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu vtedajšieho šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách.

    - Reklama -